Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Κι όμως έχετε κάνει έργο

Πράγματι το κλίμα είναι πολύ βαρύ με ευθύνη, κυρίως, της κυβέρνησης. 
Όμως, μέσα στο βαρύ κλίμα, χθες η μέρα μας έφτιαξε με τον πιο αναπάντεχο τρόπο: με μια συναλλαγή με υπηρεσία του Δημοσίου και μάλιστα με ποια υπηρεσία; Τον ΕΦΚΑ! Μάλιστα, τον ΕΦΚΑ.
Χρειαζόμασταν μια πληροφορία του είδους που κανένας νουνεχής πολίτης δεν θα τολμούσε να πλησιάσουμε το γκισέ της υπηρεσίας για να φάει μερικές μέρες για να βγάλει άκρη αλλά είπαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας με την τηλεφωνική εξυπηρέτηση του e-ΕΦΚΑ.
Όχι, η εξυπηρέτηση δεν ήταν άμεση... 
Το αίτημά μας καταχωρήθηκε και κάποια υπάλληλος επικοινώνησε τη μεθεπόμενη μέρα μαζί μας. Όμως, δεν ήταν κάτι επείγον, οπότε δεν υπήρχε λόγος κι εμείς να υστεριάσουμε και να βγούμε στα σόσιαλ μήντια για να αρχίσουμε να καταγγέλλουμε το Υπουργείο Εργασίας, την κυβέρνηση και όλο το Σύμπαν. Αν ήταν κάτι επείγον θα ξανακαλούσαμε. Οπότε την εμπειρία μας την αποτιμάμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Δεν θα αναφέρουμε καν την ευγένεια της υπαλλήλου γιατί θεωρούμε αυτονόητο ότι πολίτες και υπηρεσίες του Δημοσίου, πρέπει να επικοινωνούν ήρεμα, με αλληλοσεβασμό και ευγένεια.
Μας εντυπωσίασε όμως πόσο ενημερωμένη ήταν η υπάλληλος για τον ασφαλιστικό κώδικα και μας έδωσε σαφείς οδηγίες για όσα έπρεπε να κάνουμε και στο τέλος μας έκλεισε και ραντεβού με το αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, ραντεβού που επιβεβαιώθηκε άμεσα με εμέηλ.

Αυτή η μικρή εμπειρία ήταν αρκετή να μας φτιάξει τη χθεσινή μέρα. Πλήθος συμπολιτών μας, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν να αφηγηθούν πολλές τέτοιες εμπειρίες που βελτίωσαν με τρόπο μετρήσιμο την καθημερινότητά τους.
Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μείνει στην... ιστορία είναι γιατί ενώ έκανε έργο που αλλάζει με τρόπο μετρήσιμο τη ζωή των πολιτών, με αιχμή τις ψηφιακές υπηρεσίες, πνίγεται κάθε τόσο με το ίδιο της το σάλιο, όπως λένε.

Όχι. Θέματα όπως οι υποκλοπές ή η υπόθεση Πάτση μόνο αμελητέα δεν είναι.
Όμως από τον Ιούλιο του 2019 παρατηρούμε την κυβέρνηση να έχει μεγάλο άγχος μόνο για όσα της χαλάνε την εικόνα και ποτέ για όσα τη φτιάχνουν γι αυτό και δεν τα νοηματοδοτεί με όρους πολιτικούς.

Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν εξήγησε ότι όλο αυτό το έργο που έχει βελτιώσει την καθημερινότητα, πηγάζει από την ιδεολογία του κόμματός του και ότι είναι η κοσμοθεωρία της Νέας Δημοκρατίας για την οργάνωση του Κράτους και τη θέση της χώρας Διεθνώς που λειτουργεί ως εγγύηση ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για το καλύτερο και στο μέλλον εφόσον οι πολίτες την ξαναψηφίσουν.

Όλο αυτό που έχει καταφέρει η κυβέρνηση δεν λέγεται επιτυχημένη διαχείριση. Λέγεται πολιτική.

Στις σύγχρονες δημοκρατίες, με το πλήθος των σύνθετων κρίσεων, η διακυβέρνηση γειώνει, τσαλακώνει, απαξιώνει και τα πιο σεβάσμια πρόσωπα συχνά και άδικα.

Στις δημοκρατίες όμως οι κυβερνήσεις είναι διαρκώς απολογούμενες και όχι χειροκροτούμενες, τουλάχιστον μέχρι να έρθει η ώρα της κρίσεως στις κάλπες.

Συχνά η κυβέρνηση έδωσε στους πολίτες την εντύπωση ότι είχε την αξίωση να τη χειροκροτούν μόνο και μόνο γιατί μας είχε κάνει... τη χάρη να εκλεγεί.

Δεν λειτουργεί όμως έτσι και θα έπρεπε να το γνωρίζει. Και τις αιτίες για τη σημερινή δυσφορία θα πρέπει να τις αναζητήσει στην αξίωση για διαρκή έπαινο και μάλιστα μεγαλοφώνως.

Το σημείωμα αυτό λοιπόν απευθύνεται στην κυβέρνηση: έχει κάνει έργο που έχει αλλάξει τη ζωή των Ελλήνων. Σε άλλα, έχει μείνει πίσω αλλά ο ισολογισμός δεν είναι αρνητικός.
Η κυβέρνηση έχει κάνει έργο. Εντυπωσιακό λοιπόν που η ίδια κοιτάζει τον εαυτό της με τα μάτια των αντιπάλων της και όχι των φίλων της. Εντυπωσιακό αλλά και δυνητικά καταστροφικό για την ίδια αλλά και για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: