Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Αντιπολίτευση με ολίγη από ποδόσφαιρο και μπόλικο μυθιστόρημα

Με επικοινωνιακά εφευρήματα που στηρίζονται σε ολίγη από ποδόσφαιρο και αρκετή δόση μυθιστορήματος ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να σπάσει τα δεσμά του πολιτικού αυτό-εγκλωβισμού του ΠΑΣΟΚ. 
Τα προεδρικά ώτα…δεν αποδεικνύονται ευήκοα στη μουρμούρα για την ιδιόμορφη στρατηγική, με τα ήξεις - αφίξεις για τη μετεκλογική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Στο διακριτό δε, στίγμα αυτής της διαφοροποίησης συμπεριλαμβάνονται και εσωκομματικές φωνές από εκείνες που δημόσια τάχθηκαν στο πλευρό Ανδρουλάκη για την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος.
Με αυτήν την βολική προσπέραση της εσωστρέφειας που τροφοδοτούν οι επιλογές του... ο Νίκος Ανδρουλάκης, με ένα ετεροχρονισμένο ντιμπέιτ, έβαλλε εκ νέου εναντίον του πρωθυπουργού. 
Στη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «Μάγο του Οζ» τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί καθαρά και ανυποχώρητα εκφράζει τη δημόσια αντίθεση του απέναντι στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Για να κλιμακώσει την επίθεση του, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν επιδεικνύει «θεσμική συμπεριφορά», ωστόσο υποβαθμίζει με την ίδια ευχέρεια, κρίσιμες παραμέτρους της πολιτικής πραγματικότητας από το 2019.

Αφενός ότι δεν αξιοποιήθηκαν τα παράθυρα ευκαιρίας για να στηθούν πρόωρες κάλπες που θα «εξουδετέρωναν» την «βόμβα» - όπως την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση- της απλής αναλογικής. Αφετέρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας διαπιστευτήρια της θεσμικής του προσήλωσης, δεν υπαναχώρησε από τη δέσμευση του για εξάντληση της τετραετίας αλλά ούτε επιχείρησε να μεταβάλλει τους όρους του προεκλογικού παιχνιδιού αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο. Τίποτα από τα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνονται στο πολιτικό «ταμείο» που κάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν λησμόνησε το μυθιστόρημα του Φράνκ Μπάουμ αλλά εμφάνισε συμπτώματα πολιτικής «βαρηκοΐας» απέναντι στην καθαρή θέση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία: «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Το έχω αποδείξει πολλές φορές ότι είμαι σε θέση να κάνω μεγάλα ανοίγματα». Επιδιώκοντας να σώσει τα… προσχήματα της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης «διάνθισε» τη δημόσια πολεμική του με ένα «χτύπημα» εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και την άρνησή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει μια κυβέρνηση ηττημένων: «Μα τί σημαίνει απλή αναλογική; Γιατί την έφερε;

Πρώτοι στη Δανία είναι οι σοσιαλδημοκράτες. Πρωθυπουργός είναι από τη Δεξιά γιατί έκαναν μια άλλη κυβέρνηση. Εγώ είμαι έτοιμος να συζητήσω οτιδήποτε κάνει την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να πάμε σε μια εποχή προγραμματικών κυβερνήσεων», διερωτήθη ο κ. Ανδρουλάκης δίνοντας λαβές ότι με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση προδίδει την προσωπική πολιτική του, αγωνία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως εξακολουθεί να δίνει πατήματα για την αρνητική αξιολόγησή του και για τη νόμιμη επισύνδεση του κινητού του τηλεφώνου από την ΕΥΠ. Υπόθεση στην οποία είναι το θύμα και εν τοις πράγμασι η κυβερνητική αντίδραση, αντανακλά αυτήν την πανθομολογούμενη αναγνώριση. Ο κ. Ανδρουλάκης ξιφούλκησε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ένα πέναλτι ήταν αρκετό, ώστε να βγει δημοσίως ο πρωθυπουργός και να παραδεχθεί πρώτη φορά ότι υπάρχει κέντρο παρακολουθήσεων Predator στην Ελλάδα». Στο ποδοσφαιρικής έμπνευσης ευφυολόγημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έλαβε υπόψη του, τις «κόκκινες κάρτες» που έδειξε ο πρωθυπουργός στον επιτελάρχη του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και στον Διοικητή της ΕΥΠ.

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν προσπέρασε μόνο την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης αλλά και την ταχύτητα με την οποία ενεργοποιήθηκαν τα θεσμικά αντανακλαστικά με: τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, τις συνεδριάσεις τις επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, την αλλαγή του νόμου και την προσθήκη δικλείδων ασφαλείας όπως την επαναφορά της δεύτερης, εισαγγελικής υπογραφής, τη διόρθωση στη λειτουργία της ΕΥΠ αλλά και τη δρομολόγηση διάταξης που απαγορεύει την εμπορία κακόβουλων λογισμικών στη χώρα μας.

Κι εάν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εν είδει επιτίμησης, προβλέπει ότι ο Πρωθυπουργός με ένα offside την άλλη Κυριακή θα αποκαλύψει το κέντρο του Predator, οφείλει να αποδείξει μέσα στο γήπεδο ότι ξέρει κι άλλα συστήματα. Εκτός εάν για τα μάτια του Τσίπρα θα επιμείνει στο πολιτικό κατενάτσιο.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: