Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Μητσοτάκης: Θεσμική μου υποχρέωση να μην βουλιάξει η χώρα στον βούρκο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στιγμή που ανανεώνεται ο πολιτικός βόρβορος εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, βγαίνει μπροστά και απευθυνόμενος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της δημόσιας σφαίρας εκπέμπει ένα σαφές και συνάμα αυστηρό μήνυμα:
«Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν».
Ο πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι τη στιγμή ακόμη μιας κορύφωσης του σχεδίου ανωμαλίας...δεν θα ταμπουρωθεί σε πολιτικά χαρακώματα, για να προστατευθεί: «Έλαβα μία εντολή από τον ελληνικό λαό να συγκρουστώ με κεκτημένα, με συμφέροντα, να κινήσω τη χώρα με ταχύτητα στο δρόμο ενός δραστικού εκσυγχρονισμού. Και από αυτήν την αποστολή, για την οποία έχω λαϊκή νομιμοποίηση από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και από τον ελληνικό λαό, σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να κάνω πίσω».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς περιστροφές, έστρεψε τους προβολείς και στην πολιτική υποκίνηση που αποσκοπεί στο να συρθεί η πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο. Ενέργεια η οποία είναι πρόδηλο, ότι στην τρέχουσα συγκυρία, δεν βάλλει εναντίον της κυβερνητικής σταθερότητας αλλά αποτελεί πλήγμα εναντίον των κομμάτων αλλά και συνολικά της δημοκρατίας:
«Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη…κρύβεται ο κ. Τσίπρας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και σε μια απίστευτη συζήτηση, όπου πρέπει εμείς να αποδείξουμε ουσιαστικά ότι δεν είμαστε ελέφαντες και δεν πρέπει να αποδείξει αυτός ο οποίος μας κατηγορεί ότι οι κατηγορίες του στοιχειωδώς ευσταθούν».

Φωτίζοντας τη συγκεκριμένη σύνδεση ο πρωθυπουργός κλιμάκωσε την αντεπίθεση του: «δεν είναι δυνατόν η πολιτική αντιπαράθεση στον τόπο να πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Να κατηγορείται ο Πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί Υπουργούς του χωρίς καμία απολύτως απόδειξη. Είναι υπεύθυνος προσωπικά ο κ. Βαξεβάνης και όποιος τον κατευθύνει γι’ αυτή την απίστευτη κατάντια»

Ο πρωθυπουργός ανασύρει από το συλλογικό υποσυνείδητο τη χρονοσειρά αυτών των επιθέσεων λάσπης, οι οποίες αδιάκοπα στοχοποιούν προσωπικά τον ίδιο και το κόμμα το οποίο ηγείται. «Εδώ και επτά χρόνια στοχοποιούμαι προσωπικά με διαρκείς επιθέσεις λάσπης. Γιατί;
Γιατί έχω αναλάβει μία προσπάθεια να σύρω τη χώρα προς μία κατεύθυνση εκσυγχρονισμού. Προφανώς, έχει ενοχλήσει πολλούς και γι’ αυτό και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να με πολεμήσουν με κάθε τρόπο και με κάθε σκοπό».


Απέναντι στον καμβά της θεσμικής εξαχρείωσης, στην οποία καταγγέλθηκε ότι κάποιοι επιδιώκουν να καθηλώσουν την πολιτική ζωή της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προβάλλει την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη, οι πρόσφατες καταγγελίες -οι οποίες προμοτάρονται πολιτικά- να υποστηρίζονται και από ατράνταχτα πειστήρια: «Nα λέγονται αυτά τα πράγματα χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη;
Εγώ έχω μια υποχρέωση, μια θεσμική υποχρέωση και μια υποχρέωση απέναντι στη συνείδησή μου: Να οδηγήσω τον τόπο με ασφάλεια προς τα εμπρός, να μην επιτρέψω στη χώρα να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο στον οποίο κάποιοι επιδιώκουν να κινηθεί».


Αναβίωση μεθόδων τύπου Novartis


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά ευθέως για αναβίωση των πολιτικών μεθόδων της σκευωρίας που επιχειρήθηκε να στηθεί γύρω από την υπόθεση Novartis: «Η περίπτωση Novartis ήταν ακριβώς η ίδια υπόθεση: «Σου είπα, μου είπες. Άκουσα. Κάποιος μου είπε». Καμία απόδειξη. Δέκα κρεμάστηκαν στα μανταλάκια για να αθωωθούν όλοι. Την ίδια ιστορία ξαναβλέπουμε από τους ίδιους ακριβώς υποκινητές»
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κατηγορία ότι παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών εκτός από ντροπιαστική είναι και άκρως επικίνδυνη εάν ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης δεν προβεί στην τεκμηρίωση της:
«Αν αυτά δεν προσκομιστούν, τότε ο κ. Βαξεβάνης δεν θα είναι απλά συκοφάντης αλλά θα είναι εθνικά επικίνδυνος. Αλλά, βέβαια, εγώ δεν θα ασχοληθώ πολύ με τον κ. Βαξεβάνη, διότι ο κ. Βαξεβάνης είναι γνωστός. Έχει μια ιστορία. Είναι ο μόνος δημοσιογράφος ο οποίος εμπλέκεται ανοιχτά και με αποφάσεις αμερικανικού δικαστηρίου σε ροή ρωσικού χρήματος προς την πατρίδα μας».

Ακόμη πιο κατηγορηματικός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός τοποθετείται για την πτυχή στην υπόθεση των παρακολουθήσεων που αφορά στα κέντρα που διακινούν το κακόβουλα λογισμικά όπως το Predator: «Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι, είναι ότι η ΕΥΠ δεν ήταν αυτή. Kαι προφανώς εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη…. προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού σε παρακολούθηση στελεχών της κυβέρνησής του, όχι των πολιτικών του αντιπάλων, της κυβέρνησής του… δεν νοείται σε μια δημοκρατία».

Σε αυτό το φόντο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει κόντρα στις υποβολιμαίες αναφορές, που κατά καιρούς ανατροφοδοτούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, να σηκώσει το γάντι στην επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνηση από το στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστα Βρέντζο: «Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας»
 Υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση και στο ίδιο αυστηρό ύφος, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε:
«Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι».

Δίνοντας έμφαση στη διαχωριστική γραμμή που τράβηξε ο πρωθυπουργός εξέπεμψε το μήνυμα ότι: «η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους. Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα επέλεξε να συμπεριλάβει μια προσθήκη στο μήνυμα του η οποία έβριθε συμβολισμών: «Όταν τα μέσα είναι πραγματικά ανεξάρτητα κι όχι όταν αλλάζουν άποψη ανάλογα με τη βούληση ή την άποψη της στιγμής του ιδιοκτήτη τους. Αυτό δεν είναι ελεύθερη δημοσιογραφία», ανέφερε σε αιχμηρό τόνο.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: