Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Η κυβέρνηση έργα, αυτοί λάσπη

Οι ημέρες περνούν και αποδείξεις πως τις παρακολουθήσεις τις έκανε η ΕΥΠ δεν βλέπουμε. Μόνον ονόματα. 
Με την μέχρι στιγμής κατάσταση σίγουρα ένοχοι είναι όσοι δημοσιοποίησαν τα ονόματα, καθώς γνωρίζουν τους δράστες που τους έδωσαν το προϊόν της παράνομης δραστηριότητάς τους και δεν τους κατονομάζουν. 
Κάνουν χρήση παράνομου υλικού, χωρίς να αποδεικνύουν όχι μόνον τη γνησιότητά του, αλλά κυρίως το γεγονός πως υπεύθυνη για αυτό είναι κρατική υπηρεσία. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το μοναδικό ζήτημα.
Ένας «κακόπιστος» -έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση- μπορεί να υποθέσει πως τις υποκλοπές τις έκανε αυτός που... τις αποκάλυψε. Είχε κάθε κίνητρο. Το θέμα δε χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη. Αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι ταγοί της «αποκαλυπτικής» δημοσιογραφίας; Φυσικά και το αντιλαμβάνονται. Επειδή ακριβώς γνωρίζουν πως υπάρχει ο κίνδυνος από κατήγοροι να βρεθούν κατηγορούμενοι, αν στις προσεχείς ημέρες δεν αποκαλύψουν πως τις υποκλοπές τις έκανε η ΕΥΠ ή κάποια άλλη κρατική υπηρεσία, αυτό θα αποδεικνύει -στην καλύτερη περίπτωση γι' αυτούς- ότι όλα αυτά είναι μια λάσπη στον ανεμιστήρα. Στη χειρότερη περίπτωση πως αυτοί κρύβονται πίσω από τις παρακολουθήσεις. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Είτε είναι η κυβέρνηση είτε οι καταγγέλλοντες και όσοι κρύβονται πίσω τους.

Ανακεφαλαιώνοντας
: ή προσκομίζουν τα στοιχεία που ενοχοποιούν την κυβέρνηση ή δημιουργούνται βάσιμες υποψίες πως αυτοί είναι οι ένοχοι των υποκλοπών. Πάμε παρακάτω.

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά θα πρέπει να μην αποκλίνει καθόλου από τον προγραμματισμό της μέχρι τις εκλογές και να είναι έτοιμη να εκμεταλλευθεί ένα ευχάριστο γεγονός, αν επιβεβαιωθούν οι φήμες. 
Ποιο είναι αυτό το γεγονός; 
Η προοπτική μιας ανακωχής στην Ουκρανία, σε πρώτη φάση. Κυκλοφορεί το σενάριο σε αξιόπιστα sites της αλλοδαπής, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα να είναι μέρος μιας παρασκηνιακής συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας.
Αν τελικά αυτό το σενάριο βγει αληθινό, τότε θα υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο μια ταχύτατη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και αμέσως μετά αποκλιμάκωση και των τιμών στα τρόφιμα. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί μπροστά σε ένα ανέλπιστο δώρο, καθώς όσο βαρύς και να είναι ο χειμώνας, οι τιμές της ενέργειας δε θα δημιουργήσουν προβλήματα και στα νοικοκυριά και στην κυβέρνηση.

Αυτή βέβαια είναι η αισιόδοξη εκδοχή των γεγονότων, αλλά αποκτά πλέον μια βασιμότητα λόγω των πρόσφατων εξελίξεων. Γίνεται νομίζω αντιληπτό πόσο θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις η αποκλιμάκωση των τιμών εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Στους σκευωρούς και στους ανθρώπους του παρασκηνίου η κυβέρνηση θα αντιπαρατάξει τα έργα της. Είναι το μόνο που μπορεί να κάνει. Δεν θα πρέπει να επιτρέψει στους αντιπάλους της να την σύρουν να παίξει μπάλα στο δικό τους γήπεδο, γιατί το βρώμικο παιχνίδι αυτοί αποδεδειγμένα ξέρουν να το παίζουν καλύτερα. Έχουν εμπειρία δεκαετιών.

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: