Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Ο Πούτιν ρίχνει τον Ερντογάν στη «φωτιά» – Οι κίνδυνοι πίσω από την πρόταση για κέντρο φυσικού αερίου

Στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο βιώνοντας δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο Ερντογάν δεν μπορεί να πει «όχι» στον Πούτιν
Ο John D. Rockefeller ήταν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες όλων των εποχών. Έζησε σχεδόν έναν αιώνα. Ήταν 98 ετών όταν έφυγε από τη ζωή. Ίδρυσε την εταιρεία πετρελαίου Standard Oil και διετέλεσε πρόεδρός της για 29 χρόνια.
Ο Rockefeller ήταν πιστός αναγνώστης των «New York Times». Ωστόσο, τα άσχημα νέα στην εφημερίδα τού προξενούσαν ένα αίσθημα λύπης και πάντα τούς παραπονιόταν. Πρόκειται για τα δύσκολα... χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετέπειτα, τότε που η παγκόσμια οικονομία κινούνταν γρήγορα προς τη «Μεγάλη Ύφεση».
Οι υπάλληλοι του Rockefeller λέγεται ότι σκέφτηκαν μια έξυπνη ιδέα. Θα σάρωναν τις καθημερινές εφημερίδες, ειδικά τους New York Times, και θα συγκέντρωναν τα καλά νέα που, παρουσιάζοντας μια νέα τετρασέλιδη εφημερίδα στον αμερικανό μεγιστάνα.. Θα ονομαζόταν «Η Εφημερίδα των Καλών Νέων».

Πράγματι, φημολογείται ότι το έκαναν και ότι ο Rockefeller πέθανε ευτυχισμένος, διαβάζοντας το φύλλο των καλών ειδήσεων για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στην τουρκική Βουλή προ ημερών, ένας «νόμος λογοκρισίας», θύμισε στον τούρκο πρέσβη ε.τ. Namik Tan την ιστορία του Rockefeller, την οποία αντιπαραβάλει με τα σημερινά δεδομένα υπό το πρίσμα της σχέσης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Βλαντιμίρ Πούτιν.


Τα νέα που πρέπει να βλέπει ο κόσμος


Μετά τις προαναφερθείσες εξελίξεις, στην Τουρκία θα πρέπει να δημοσιεύονται μόνο συγκεκριμένα νέα, όπως «Η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της στον 21ο αιώνα», «Η Τουρκία θα ηγηθεί της καθιέρωσης της νέας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας», η παράδοξη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται «λαμβάνεται ως παράδειγμα από τις δυτικές χώρες που ζηλεύουν την Τουρκία».
Ή άλλες ειδήσεις όπως «Η Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία πραγματοποίησε την εγχώρια και εθνική επανάσταση», «Ο πληθωρισμός τσακίστηκε για να μην επιστρέψει ποτέ», «Η μάστιγα της τρομοκρατίας τελείωσε» θα γίνουν πρωτοσέλιδα στον τουρκικό Τύπο, με την αμφισβήτησή τους να θεωρείται «παραπληροφόρηση» επιφέροντας την τιμωρία όσων έχουν διαφορετική άποψη.

Όπως παρατηρεί ο Namik Tan, το μήνυμα της «μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας» χρησιμοποιείται όχι μόνο για κατανάλωση από την εγχώρια κοινή γνώμη, αλλά και για ανανέωση της εικόνας της χώρας στη διεθνή σκηνή. Εννοείται ότι με τη δημιουργία αυτής της σουρεαλιστικής αντίληψης εκτιμάται πως οι εκλογές που θα γίνουν το 2023 θα είναι νικηφόρες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής αυτού του σχεδίου είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 
Ο ρώσος πρόεδρος, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι παρενέβη στην εκλογική διαδικασία δυτικών χωρών, επιχειρεί να «χρησιμοποιήσει» την Τουρκία, αυτή τη φορά για να βγει από το λάκκο που έπεσε λόγω των προσωπικών του φιλοδοξιών.


Τα νέα για τη Ρωσία

Φαίνεται ότι η Τουρκία, η οποία ακολουθεί μια… διπρόσωπη πολιτική για την εκτόνωση της παγκόσμιας έντασης που έχει προκύψει λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναγκάστηκε πρόσφατα να υποκύψει στα σχέδια της Ρωσίας λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει.
Στην πραγματικότητα, τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Τουρκία τείνουν να αγνοούν πλήρως τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Η Ρωσία λοιπόν, παίρνοντας θάρρος από αυτό, κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως «δούρειο ίππο» προς τη Δύση.

Στο πλαίσιο αυτό -σύμφωνα πάντα με τον τούρκο πρέσβη- η Τουρκία, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό, λόγω των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της, την πρόταση του ρώσου προέδρου να «μετατρέψει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο», απάντησε με μεγάλη προθυμία θετικά, λέγοντας το μεγάλο «ναι» και αγνοώντας τους συμμάχους της.

Επιπλέον, παρουσιάζει τη συνεργασία της με τη Ρωσία -τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- ως πλεονέκτημα της κυβέρνησης Ερντογάν με στόχο (σ.σ. οι δύο ηγέτες) «να διαμορφώσουν τη νέα παγκόσμια τάξη».

Ωστόσο, κατά τον Namik Tan, ο Πούτιν προσπαθεί να παρασύρει την Τουρκία σε μια μεγάλη παγίδα και να την φέρει σε δύσκολη θέση.


Ο Ερντογάν δεν μπορεί να πει «όχι» στον Πούτιν

Όπως εκτιμά ο πρέσβης, οι ΗΠΑ και η ΕΕ -οι οποίες κατά κάποιο τρόπο έκαναν τα στραβά μάτια στις προσπάθειες της Τουρκίας να παρακάμψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας- δεν θα δεχτούν με «κάτω τα χέρια» αυτόν τον «παράταιρο γάμο». Ειδικά, οι δυτικές χώρες, οι οποίες ζητούν από τους πολίτες τους να θυσιάσουν μέρος των καθημερινών αναγκών τους ενόψει του δύσκολο χειμώνα, δεν θα ανεχτούν μία χώρα – σύμμαχο κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ να έχει αποκτήσει τόσο στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Στο σημείο αυτό, ο Namik Tan επισημαίνει πως με την πάροδο του χρόνου είναι ορατός ο κίνδυνος η σχέση Ρωσίας – Τουρκίας να επιφέρει κυρώσεις κατά της δεύτερης, συμπεραίνοντας πως «δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι ο Πούτιν λίγο μένει να βάλει φωτιά στην Τουρκία».

Στην πραγματικότητα, το αρχικό σχέδιο των δυτικών συμμάχων ήταν να μεταφέρουν αυτή την επιχείρηση για δημιουργία «κέντρου ενέργειας και οργάνωσης διανομής» στην Τουρκία. Αυτό έγινε για το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, του Κατάρ και του Ισραήλ. Φαίνεται ότι ο Πούτιν προσπαθεί να υπονομεύσει το εν λόγω σχέδιο με τις τελευταίες του δηλώσεις.

Το λυπηρό, κατά τον Namik Tan, είναι ότι ο Πούτιν παίζει αυτό το παιχνίδι συναλλασσόμενος και συνδιαλεγόμενος με τον Ταγίπ Ερντογάν. Εν ολίγοις, αν και ο ρώσος πρόεδρος φαίνεται να κάνει χάρη στην Τουρκία με αυτή την κίνηση, είναι προφανές ότι ο κύριος στόχος του είναι να αποδυναμώσει τη δυτική συμμαχία μέσω της σχέσης που αναπτύσσει με την Τουρκία.

Στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο βιώνοντας δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο Ερντογάν δεν μπορεί να πει «όχι» σε αυτές τις κινήσεις του Πούτιν.


Προς Ρωσία όσο η Δύση μένει αδιάφορη

Τούτων δοθέντων, γίνεται ανεκτή στον τουρκικό λαό αυτού του είδους η μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής. Φυσικά, όπως παρατηρεί ο πρέσβης, θα ήταν σωστό να σημειωθεί ότι σε αυτό έπαιξε ρόλο και η αδιαφορία των δυτικών συμμάχων, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, προς την Τουρκία και η απροθυμία τους να επαναφέρουν τις σχέσεις τους στα επίπεδα του παρελθόντος.

Ωστόσο, η Τουρκία βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη γεωγραφία του κόσμου από γεωπολιτικής άποψης. Υπάρχει μια σειρά από παλιά και νέα προβλήματα γύρω μας που είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν, με τη σωστή διαχείρισή τους να είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα.

«Το διάστημα αυτό που η Ρωσία μπαίνει σε μια μεγάλη περιπέτεια και ο ανταγωνισμός Ανατολής – Δύσης εντείνεται, γινόμαστε μάρτυρες μιας Τουρκίας που ενεργεί σαν «ταύρος εν υαλοπωλείο», ενώ θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην ισορροπία, την ψυχραιμία, τη συνέπεια και τη συνοχή της εξωτερικής της πολιτικής. 
Τα τελευταία δέκα χρόνια, μπήκαμε στην ανώφελη διαδικασία πρώτα να τσακωθούμε με τους συμμάχους και τους γείτονές μας και μετά να κάνουμε ειρήνη με όλους. 
Η αίσθηση της εμπιστοσύνης προς εμάς έχει εξαφανιστεί. 
Έχουμε πάψει να είμαστε μια προβλέψιμη χώρα και έχει καταστεί αδύνατο να κατανοήσει κάποιος την εξωτερική μας πολιτική» καταλήγει ο τούρκος πρέσβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: