Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Ο Τζόνσον δεν θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία.
Τόνισε ότι έχει την υποστήριξη 102 βουλευτών των Τόρις, αλλά δεν θα λάβει μέρος στην κούρσα της διαδοχής της Λιζ Τραζ για να μην διχαστεί το κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να συμμετάσχει στην κούρσα, είχε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα το βράδυ περί τις 60 υπογραφές, έναντι περισσότερων των 140 για τον Ρίσι Σουνάκ και... 25 για την Πένι Μόρντοντ.
Ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τους δύο άλλους διεκδικητές της ηγεσίας σε μία προσπάθεια να τους πείσει να συνταχθούν μαζί του στην προσπάθειά του για την επιστροφή του στην ηγεσία.

Η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον


«Τις τελευταίες μέρες συγκλονίστηκα από τον αριθμό των ανθρώπων που μου πρότειναν να διεκδικήσω και πάλι την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, τόσο πολίτες όσο και φίλοι και συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο.
Προσεγγίστηκα γιατί οδήγησα το κόμμα μας σε μια τεράστια εκλογική νίκη πριν από λιγότερο από τρία χρόνια και πιστεύω ότι, ως εκ τούτου, είμαι σε μοναδική θέση να αποτρέψω τις βουλευτικές εκλογές τώρα. Εκλογές τώρα θα ήταν μια περαιτέρω καταστροφική απόσπαση της προσοχής ακριβώς όταν η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα.
Πιστεύω ότι είμαι σε καλή θέση για να δώσω μια νίκη στους Συντηρητικούς το 2024 και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υποψηφιοτήτων και θα μπορούσα να υποβάλω την υποψηφιότητά μου αύριο.
Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να έχω επιτυχία στις εκλογές με τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος και ότι θα μπορούσα όντως να επιστρέψω στη Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή.
Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών κατέληξα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό απλά δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά εάν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο.
Και παρόλο που επικοινώνησα με τον Ρίσι και την Πένι, γιατί ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για το εθνικό συμφέρον, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό.
Ως εκ τούτου, φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι ότι να μην επιτρέψω την υποψηφιότητά μου να προχωρήσει και να προσφέρω την υποστήριξή μου σε όποιον πετύχει. Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή»
.

Τι γίνεται τώρα

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ενδιαφέρον θα έχει πλέον το τι θα κάνουν οι βουλευτές που υποστήριζαν την υποψηφιότητα Τζόνσον.
Εάν μεγάλο τμήμα τους υποστηρίξει την Πένι Μόντροντ ώστε να συγκεντρώσει 100 υπογραφές, τότε την Παρασκευή, τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της πρώην υπουργού Άμυνας και του Ρίσι Σούνακ.
Σε διαφορετική περίπτωση ο Σούνακ, που έχει την υποστήριξη πάνω από 140 βουλευτών, θα αναλάβει πρωθυπουργός τη Δευτέρα.

Φαβορί ο Σούνακ

Ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή της Λιζ Τραζ, υποσχόμενος να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση» με «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα».
«Θέλω να φτιάξω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα μας και να προσφέρω στη χώρα μας», δήλωσε ο Σούνακ, ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε από τους υποστηρικτές του Τζόνσον ότι έβαλε τέλος στην τριετή πρωθυπουργική θητεία του BoJo. Ο Σούνακ παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, πυροδοτώντας μια πρωτόγνωρη υπουργική εξέγερση εναντίον του Τζόνσον.

Πάντως, ο πρόεδρος των Εργατικών Κιρ Στράμερ χαρακτήρισε τη μάχη για την ηγεσία των Τόρις ένα «γελοίο, χαοτικό τσίρκο», εστιάζοντας στα εκατομμύρια των Βρετανών που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν ζητήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Εάν επιλεγεί τελικά από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, ο Σούνακ θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός ινδικής καταγωγής στο Ηνωμένο Βασιλείο.
Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του '60, σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή του μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ όπου γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του Ασκάτα Μάρτι, κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ. Ναραγιάνα Μάρτι, ιδρυτή του κολοσσού Infosys Ltd.
Σε ηλικία 39 ετών έγινε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζόνσον, όταν η πανδημία χτύπησε και τη Βρετανία, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα υποστήριξης εκατομμυρίων πολιτών μέσω των συνεχιζόμεων lockdowns.
«Υπηρέτησα ως υπουργός σας, βοηθώντας να οδηγήσουμε την οικονομία μας μέσα από τις πιο δύσκολες στιγμές», είπε ο Σούνακ στη δήλωσή του την Κυριακή. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι ευκαιρίες, εάν κάνουμε τη σωστή επιλογή, είναι εκπληκτικές», τόνισε.

Παρά τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν δημοφιλή, ο Σούνακ παραμένει βαθιά αντιδημοφιλής σε μεγάλο τμήμα των μελών του κόμματος, που τον κατηγορούν για τη πτώση του Τζόνσον.

Σύμφωνα με τους κανόνες της διαδικασίας, εάν μόνο ένας υποψήφιος εξασφαλίσει την υποστήριξη 100 βουλευτών των Συντηρητικών, θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός τη Δευτέρα. Εάν δύο υποψήφιοι συγκεντρώσουν τη στήριξη 100 βουλευτών, τότε θα υπάρξει ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος, με τον νικητή να ανακοινώνεται την Παρασκευή, λίγες μέρες πριν ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, αποκαλύψει την κατάσταση των οικονομικών της χώρας στις 31 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Sky News, Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: