Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Reuters: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων 2,7 δισ. ευρώ από το πρώτο Μνημόνιο σχεδιάζει η Αθήνα

Νωρίτερα θα αποπληρώσει η Ελλάδα για πρώτη φορά δάνεια ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει στις χώρες της Ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο. 
Αυτό ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.
Η Ελλάδα, η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρωζώνη, βγήκε από το τρίτο και τελευταίο μνημόνιο το 2018 και έκτοτε χρηματοδοτείται... από τις αγορές για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αποπληρώσει χρέος προς την Ευρωζώνη νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Πρόκειται επίσης για κίνηση που στοχεύει στην βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.
«Σχεδιάζουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ των δανείων GLF που λήγουν το 2023», είπε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.

«Με αυτόν τον τρόπο θα ομαλοποιήσουμε το προφίλ λήξεων του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες της επόμενης χρονιάς σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα έλαβε 53 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μορφή διακρατικών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF) κατά το πρώτο μνημόνιο με τις αποπληρωμές να εκτείνονται μέχρι το 2041.

Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δισεκατομμύρια ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε νωρίτερα φέτος σε αποπληρωμή των τελευταίων δανείων προς τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δύο έτη νωρίτερα του προγραμματισμένου. Ξεκίνησε να πληρώνει τα GLF το 2020.

Η χώρα διαθέτει ταμειακό απόθεμα 39 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα μπορούσε να καλύψει τις δανεικές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό από τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: