Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι αυτονόητη

Από τον περασμένο Ιανουάριο ακόμα, δεν υπήρχε μέρα που να μην διαβάσουμε κάποιο παραπολιτικό σχόλιο που ήθελε οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου να είναι στην «ημερήσια διάταξη» της συζήτησης κατά τον πρωινό καφέ στο Μαξίμου. 
Αν ο Πρωθυπουργός είχε ακούσει τότε τους στενούς του συνεργάτες και πολιτικούς του φίλους και είχε προχωρήσει στις σχετικές αλλαγές εμείς τουλάχιστον, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι κανένα από τα «δράματα» του καλοκαιριού δεν... θα είχε συμβεί.
Ήταν η απλή αναλογική που άνοιξε την όρεξη σε ορισμένους για παιχνίδια.
Κι από όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν ακουστεί για τα γεγονότα του Αυγούστου, τη μόνη που «αγοράζουμε» είναι αυτή που θέλει τεμνόμενους κύκλους να θέλουν πρόωρες εκλογές. Επειδή ζούμε σε αυτή τη χώρα πολλά χρόνια και παρακολουθούμε τα πολιτικά πράγματα από κοντά, ξέρουμε ότι κάποιοι ήθελαν απλώς να γίνει το δικό τους. Και πάνω απ' όλα να αποδυναμωθεί ο κεντρικός πυρήνας των συνεργατών του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου. Το δεύτερο το κατάφεραν. Το πρώτο όμως δεν τους βγήκε.

Ο Πρωθυπουργός είχε από την πλευρά του δίκιο να δηλώνει ότι λειτουργεί θεσμικά.
Αυτή είναι η εικόνα που έχει για τον εαυτό του γιατί πιστεύει στους θεσμούς. Όμως, θα πρέπει να έχει καταλάβει μέχρι τώρα ότι απέναντι του έχει μια «ανίερη», αντιμητσοτακική συμμαχία που έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα προκειμένου εκείνος να μην είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός κι ας αναδειχτεί το κόμμα του στις κάλπες πρώτο και με διαφορά.

Δεν έχει το δικαίωμα να τους αφήσει το παραμικρό περιθώριο γιατί έχει δεσμευτεί σε όλους όσους τον στήριξαν από το 2016 ακόμα ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ξεκολλήσει η χώρα από το βάλτο που είχε βρεθεί. Οπότε, έχουμε την αξίωση να «καταπιεί» τον εγωισμό του και να κάνει όσα πρέπει ώστε σε λίγους μήνες, η Ελλάδα να έχει λειτουργική κυβέρνηση, με εκείνον Πρωθυπουργό εφόσον, βέβαια, αυτό θελήσουν και οι πολίτες στις εκλογές.

Πληκτρολογούμε αυτές τις γραμμές για την πολιτική κατάσταση ενώ «σκάνε» στην οθόνη μας διάφορες ειδήσεις που αφορούν την καθημερινότητά μας: «Η Ελλάδα παρέλαβε τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον», «Νέες απειλές Ερντογάν», «Η Κομισιόν δείχνει ότι θα υιοθετήσει μέρος των ελληνικών προτάσεων για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης», «Εγκρίθηκαν τα πρώτα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Ελλάδα 2.0».

Όσα συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο απαιτούν άμεση, σοβαρή διαχείριση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει το δικαίωμα να τα παρατήσει παρασυρμένη από ένα κακώς εννοούμενο κομματικό ανταγωνισμό κι επειδή υπεραπασχολείται με μια κωμική έως ανύπαρκτη αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα. Έχουμε πραγματικά προβλήματα. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε κάθε τόσο με πολιτικά ψευδοδράματα.


Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει κι αυτό ας γίνει τώρα.

Bίβιαν Ευθυμιοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: