Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ - Νέος βασιλιάς ο Κάρολος Γ΄

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας και φυσιογνωμία της χώρας εδώ και επτά δεκαετίες, πέθανε σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. 
«Απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα», ανέφεραν. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο «ο μεγαλύτερος γιος της Κάρολος, 73 ετών, γίνεται αυτόματα βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και αρχηγός κράτους 14 άλλων βασιλείων, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας»...


«Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Το BBC ανακοίνωσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και μετέδωσε τον εθνικό ύμνο, ενώ μεσίστιες είναι οι σημαίες στα Ανάκτορα όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατό της. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ της Βρετανίας θα απευθύνει την Παρασκευή διάγγελμα προς το έθνος, στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον θάνατο της μητέρας του, την οποία διαδέχεται στον θρόνο. Ο 73χρονος Κάρολος ανακηρύχθηκε αυτομάτως βασιλιάς όταν η Ελισάβετ Β' απεβίωσε το απόγευμα στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.
«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β?. «Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους» είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β?, ο οποίος τη διαδέχεται στον θρόνο της Βρετανίας.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ, δηλώνοντας ότι ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία. «Η βασίλισσα Ελισάβετ Β? ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία. Η χώρας μας αναπτύχθηκε και γνώρισε την ευημερία κατά τη βασιλεία της. Η Βρετανία είναι η μεγάλη χώρα που είναι σήμερα χάρη σε εκείνη», δήλωσε η Τρας, μιλώντας έξω από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αγαπητή και τύγχανε σεβασμού σε όλη τη Σκωτία ενώ ο θάνατός της σήμερα είναι μια τεράστια απώλεια που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.
Σε δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η Στέρτζον είπε ότι η βασίλισσα ήταν παρούσα στη ζωή της χώρας για πάνω από 70 χρόνια. 
Η Στέρτζον ηγείτο της εκστρατείας για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είχε δηλώσει ότι η Ελισάβετ θα παρέμενε αρχηγός κράτους εάν η Σκωτία γινόταν ανεξάρτητη.
«Η Σκωτία την αγαπούσε, τη σεβόταν και τη θαύμαζε. Όπως λένε όλοι, η Αυτή Μεγαλειότης σπάνια ήταν πιο χαρούμενη από τις στιγμές που βρισκόταν στη Σκωτία, στο αγαπημένο της Μπαλμόραλ». «Ελπίζω ότι προσφέρει κάποια παρηγοριά στην οικογένειά της το γεγονός ότι πέρασε τις τελευταίες ημέρες της σε ένα μέρος που αγαπούσε τόσο πολύ», δήλωσε η Στέρτζον.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ επικράτησε εκκωφαντική σιγή όταν η σημαία χαμήλωσε μεσίστια. Το πλήθος πλησίασε στις πύλες του Μπάκιγχαμ την ώρα της θυροκόλλησης της ανακοίνωσης για τον θάνατο της Ελισάβετ στις μαύρες σιδερένιες πύλες. Στη μεγάλη λεωφόρο Μολ που οδηγεί στο παλάτι, τα γνωστά μαύρα λονδρέζικα ταξί είχαν σχηματίσει ουρά αποτίοντας φόρο τιμής στην Ελισάβετ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β?, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν σπεύσει στο πλευρό της, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, αφότου οι γιατροί εξέφρασαν νωρίτερα ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της.

Ποια ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ

Η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.
Η μικρή πριγκίπισσα βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο όταν ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της έγινε βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Η Ελισάβετ ήταν τότε 10 ετών. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων.
Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο. 
Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η ίδια βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Κένυα. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Αυτή ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Όταν ανέλαβε τα σκήπτρα, σε ηλικία 25 ετών, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσετούνγκ και ο Χάρι Τρούμαν ήταν ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και των ΗΠΑ. Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.


Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρο, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδά, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα…) και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά.
Η Ελισάβετ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες.
Γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Η διαδικασία προς τη στέψη

«Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου». Σε αυτές τις λέξεις συνοψίζεται η προκαθορισμένη και λεπτομερής διαδικασία, που θα ακολουθηθεί. Όλα είναι προκαθορισμένα στην περίπτωση αυτή και προβλέπονται στο συγκεκριμένο σχέδιο, που υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρώτος που θα πληροφορηθεί επισήμως το τέλος από τον γιατρό της βασίλισσας θα είναι ο ιδιαίτερος γραμματέας της, Σερ Κρίστοφερ Γκάιντ. Εκείνος χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση θα πρέπει να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό, αν χρειαστεί να τον ξυπνήσει, και να του πει τη φράση «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Αμέσως ο πρωθυπουργός θα θέσει σε εφαρμογή της επιχείρηση.
Η είδηση του θανάτου δίδεται ταυτοχρόνως σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ θα ανέβει στο σάιτ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της βασιλικής οικογένειας. Ένας πεζός άνδρας με ρούχα που θα δηλώνουν πένθος θα κολλήσει τη σχετική ανακοίνωση στις πύλες του Μπάκινχαμ.
Οι μόνιμοι γραμματείς των τμημάτων, για να μεταφέρουν την είδηση στους υπουργούς τους, θα πουν τα εξής, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει: «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας, της βασίλισσας». Θα ενημερωθούν, επίσης, οι υπουργοί ότι «απαιτείται διακριτικότητα».

Οι υπουργοί και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν ένα e-mail από τη γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, το προσχέδιο του οποίου αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας, της βασίλισσας» Με τη λήψη αυτού του e-mail, οι σημαίες στο Γουάιτχολ θα κυματίσουν μεσίστιες. Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτά της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα διακόψουν τις εργασίες τους.

Στη χώρα θα κηρυχτεί εθνικό πένθος για 12 ημέρες. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εργαζόμενοι θα σταλούν νωρίς στα σπίτια τους. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στη Βρετανία πιθανότατα θα κλείσουν, ανεξαρτήτως των επιπτώσεων στην οικονομία.

Η ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας θα αλλάξει σε μαύρη, με μια σύντομη δήλωση που θα επιβεβαιώνει το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Η ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου -gov.uk- θα έχει ένα μαύρο μπάνερ στην κορυφή. Όλες οι σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της κυβέρνησης θα έχουν επίσης ένα μαύρο μπάνερ και θα αλλάξουν τις φωτογραφίες προφίλ στην κορυφή.

Η σορός της Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο Γουεστμίνστερ και θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τέσσερις μέρες, 23 ώρες το 24ωρο, αναλόγως βεβαίως και με την πορεία του covid. Στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα, θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, δίπλα στη μητέρα της, τον πατέρας της και την αδελφή της Μαργαρίτα.
Αυτομάτως στον βασιλικό θρόνο θα ανέβει ο πρίγκιπας Κάρολος, αλλά η στέψη του θα γίνει μήνες αργότερα, προκειμένου να προετοιμαστεί καταλλήλως. Σε πρώτο στάδιο θα δώσει έναν όρκο και σε κάποιες τοποθεσίες οι μεσίστιες σημαίες θα υψωθούν, ενώ η έπαρσή τους θα συνοδεύεται από κανονιοβολισμούς.

Διαβάστε ακόμα:



Δεν υπάρχουν σχόλια: