Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Τσίπρας αλλάζει αφήγημα – Από τις συνεργασίες το «γυρίζει» στην Αυτοδυναμία

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μύστης των υπόγειων συμφωνιών και διεργασιών μεταξύ κομμάτων και ΜΜΕ για να διαπιστώσει ότι η Κουμουνδούρου έχει ζητήσει από τους διάφορους «προθυμογράφους» της να γράφουν ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρνει πλησιέστερα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Μάλιστα, κατά πολλούς εκ των εν λόγω, το γεγονός ότι Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη έχουν βρεθεί απέναντι από το Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί «πρόπλασμα» της... «προοδευτικής κυβέρνησης»...

Μόνο που η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική –όχι μόνο διότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να μην αφήσουν την σχετική παραφιλολογία να «σέρνεται», αλλά και για έναν ακόμη λόγο: Επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται επίμονες εισηγήσεις –και έχει αρχίσει να το σκέφτεται σοβαρά, όπως επιμένει καθημερινός συνομιλητής του- να αλλάξει το κεντρικό πολιτικό αφήγημα του κόμματός του –έστω στο σκέλος που αφορά στις επαναληπτικές Εκλογές.
Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή: η «έκρηξη» του Παύλου Πολάκη στο facebook κατά του Νίκου Μπίστη και του Θόδωρου Μαργαρίτη που κατέληγε στην ανάγκη για «αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» αντιμετωπίστηκε από τους περισσότερους έτσι όπως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι διάφορες αναρτήσεις του αψίκορου Σφακιανού. Δεν τής έδωσε κανένας σημασία.
Όμως, όπως η στήλη έχει πολλές φορές αποκαλύψει, οι δήθεν «εκρήξεις» και «εξάρσεις» του Πολάκη δεν είναι τόσο... αυθόρμητες όσο ο ίδιος θα ήθελε να πιστέψουμε. Αντιθέτως, υπάρχει σχέδιο.
Αν, λοιπόν, στην εξίσωση προσθέσουμε και μία σαφή προειδοποίηση που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ο εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τότε «δένει» το γλυκό: ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για τις πολιτικές συνεργασίες, ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, γιατί αλλιώς, όπως είπε, «χαμένες θα βγουν οι δυνάμεις που θα πουν όχι».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χάσει, γιατί εδώ και μία δεκαετία έχει εμπεδωθεί ως ο ένας από τους δύο μεγάλους πόλους του πολιτικού σκηνικού», πρόσθεσε με νοήμα, υπονοώντας ότι η Κουμουνδούρου θα επιχειρήσει να «φορτώσει» τον «μουτζούρη» της πολιτικής αστάθειας σε Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη, με στόχο να τους «κοντύνει» στις δεύτερες εκλογές.
Αν πίσω απ’ αυτές τις φράσεις διαπιστώσατε μία «εσάνς»... πολιτικού εκβιασμού, καλά καταλάβατε: ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να... το στρίψει και να θέσει ως στόχο του την... αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, επειδή κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα όλη τη ρητορική περί «προοδευτικών συγκλίσεων», το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει... κλιμακωτά: δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι το βράδυ των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, θα απευθυνθεί στα προοδευτικά κόμματα για να εξευρεθεί κυβερνητική λύση. Μόνο που θα προσθέτει ότι, αν δεν καταστούν εφικτές οι προσπάθειες συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας και η χώρα συρθεί σε δεύτερες εκλογές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ως στόχο στην επαναληπτική κάλπη την... αυτοδυναμία. «Εμείς θέλουμε αυτοδυναμία και δεσμευόμαστε ότι ακόμη κι αν είμαστε αυτοδύναμοι, θα απευθυνθούμε στις προοδευτικές δυνάμεις», θα προσθέτει με... «γλυκό» τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να κρύψει την στροφή 180 μοιρών που ετοιμάζει.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει πειστεί από ορισμένους συνομιλητές του –που κατά κύριο λόγο ανήκουν στους «ΠΑΣΟΚογενείς»- ότι η γραμμή «θα κάνουμε κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη» αφενός δεν πείθει, αφετέρου εκπέμπει ηττοπάθεια: δηλαδή, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει «εγώ ή το χάος», ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στις εκλογές παραδεχόμενος ότι το σχέδιό του εξαρτάται από τους... πολιτικούς του αντιπάλους.

Αυτό, λοιπόν, θέλει να «διορθώσει» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμφωνώντας πλέον με κάποιους εκ των συμβούλων του που επιμένουν ότι «κόμμα εξουσίας που δεν πηγαίνει σε Εκλογές ζητώντας αυτοδυναμία, δεν θα δει εξουσία ούτε με τα κιάλια».
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: