Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Οι άλλοι έχουν τρελές ιδέες, ο Μητσοτάκης έχει ηθικό θέμα;

Είτε πω εγώ στον Κυριάκο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο είτε του πω να τον κρατήσει, αυτός είναι που θα αποφασίσει. 
Το ίδιο ισχύει και για τους συνεργάτες του, που μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα στο πρωθυπουργικό γραφείο και πετάνε την γνώμη τους. Τελικά, εκείνος θα πει τι θα γίνει και φρονώ ότι θα το καταλάβουμε στην συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ. Ως τότε απλώς θα πιθανολογούμε και θα παριστάνουμε τους …Κάλχες.
Τώρα, στο ερώτημα αν ο Κυριάκος δικαιούται ηθικά να αλλάξει τον εκλογικό νόμο επαναφέροντας το μπόνους των 50 εδρών, η απάντηση είναι απλή και μονολεκτική. Ασφαλώς και δικαιούται... 
Όσο ακριβώς δικαίωμα είχε ο Τσίπρας να πει «αν δεν μπορώ εγώ να κυβερνήσω, να μην κυβερνήσει κανείς», άλλο τόσο δικαίωμα έχει και ο Κυριάκος να πει ότι «ο πρώτος με ευδιάκριτη διαφορά δικαιούται να πάρει τις τύχες του τόπου στα χέρια του».

Επίσης, όσο δικαίωμα έχει ο Ανδρουλάκης να λέει «δεν θα γίνει πρωθυπουργός αυτός που θέλει ο λαός, αλλά αυτός που θέλω εγώ», άλλο τόσο δικαίωμα έχει και ο Κυριάκος να πει «δεν θα επιτρέψω να υπάρχει ξεκάθαρα πρώτος και να μην αποκτήσει την δυνατότητα να κυβερνήσει». Όσο δικαίωμα έχει ο Τσίπρας να διατυμπανίζει ότι «ο δεύτερος, ο τρίτος κι ο τέταρτος μαζί, μπορούν να παραμερίσουν το πρώτο», το ίδιο δικαίωμα έχει και ο Κυριάκος να πει «η λαϊκή βούληση πρέπει να θωρακιστεί μέσω του εκλογικού νόμου».

Τα πράγματα είναι απλά
Ο Τσίπρας έχει την τρελή ιδέα ότι θα αδιαφορήσει που είναι δεύτερος, θα βάλει το ΠΑΣΟΚ και τον Βαρουφάκη στο τσεπάκι και θα γίνει πρωθυπουργός. 
Ο Ανδρουλάκης έχει επίσης την τρελή ιδέα σώνει και καλά θα σπρώξει τον Μητσοτάκη σε συνεργασία με τον Βελόπουλο, ώστε να μπορέσει αυτός να λύσει τις διαφορές του με τον Τσίπρα για την ηγεσία του κεντροαριστερού χώρου.

Κοντολογίς, όλοι τους έχουν κάθε δικαίωμα σε τρελές και παράλογες ιδέες που αντιστρατεύονται κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, μόνο ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του ηθικά αναχώματα, όχι σε σχέση με την βασική αρχή της δημοκρατίας που λέει ότι «ο πρώτος κυβερνά», αλλά σε σχέση μ’ αυτά που είπε κάποτε, σε άλλες συνθήκες. Ε ναι, αλλά δεν είναι κορόιδο…

Δημήτρης Καμπουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: