Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Κυβέρνηση: Kόκκινος συναγερμός για το μεταναστευτικό, τα παιχνίδια του Ερντογάν και η ανησυχία στην Ευρώπη - Η ελαφρότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Το μεταναστευτικό αναμένεται να αποτελέσει ίσως το βασικότερο θέμα τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη.
Αυτό διαπιστώνουν κορυφαίοι πολιτικοί κύκλοι όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στις ισχυρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα επικρατεί εγρήγορση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσφυγικές ροές που βρίσκονται στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να παίζει βρώμικα παιχνίδια, εργαλειοποιώντας ένα σοβαρό ζήτημα που αγγίζει τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία χιλιάδων μεταναστών που θέλουν να... καταφύγουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Δεν είναι μόνο ότι ο Σουλτάνος γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά συνεχίζει να σπέρνει fake news και να τροφοδοτεί με μυθεύματα τα ξένα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να πλήττεται η Ελλάδα από διάφορα δημοσιεύματα που πολλές φορές ή είναι υπερβολικά ή απέχουν από την πραγματικότητα.

Η πολιτική, αλλά πολύ περισσότερο η επικοινωνιακή διαχείριση πρέπει να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα, καθώς η διεθνοποίηση των προκλήσεων της Τουρκίας εκτός από τις απειλές περί πολέμου χρειάζεται να επεκταθεί και στις μεγάλες ευθύνες της απέναντι πλευράς για το μεταναστευτικό.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή ελαφρότητα που τον διακρίνει για τα μείζονα θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και συμπλέει με την τουρκική προπαγάνδα για τα όσα συνέβησαν στην Έβρο και στην περιβόητη νησίδα που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως δεν αποτελούσε ελληνικό έδαφος.

Στην παρούσα φάση, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, ανησυχούν καθώς βλέπουν ισχυρό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις όπως το 2015, με τη διαφορά πως τώρα μαζί με τις μεταναστευτικές ροές η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί και τους πρόσφυγες-θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Εν κατακλείδι, το θέμα αυτό μπαίνει εκ των πραγμάτων ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, ενώ οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αλλά και οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα καθιστούν επιτακτική μια ολιστική προσέγγιση του ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: