Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Χαμόγελα στο Μαξίμου, εφικτή η αυτοδυναμία

Συγκρατημένα χαμόγελα εμφανίζονται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 
Στο πρωθυπουργό γραφείο θεωρούν ότι τόσο το περιεχόμενο της ομιλίας του ενώπιον των παραγωγικών φορέων όσο και οι απαντήσεις που έδωσε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου ενίσχυσαν την εικόνα της κυβέρνησης. Σε μία περίοδο που η υπόθεση των παρακολουθήσεων είχε επιφέρει σοβαρό πλήγμα στη ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε, και στην κυβέρνηση... πιστεύουν ότι τα κατάφερε, να αλλάξει το κλίμα.
Η πεποίθηση αυτή στο Μέγαρο Μαξίμου εδράζεται εκτός όλων των άλλων και στα ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους κυβερνητικά στελέχη από κυλιόμενες έρευνες κοινής γνώμης που «έτρεξαν» μετά το διήμερο ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, το κυβερνών κόμμα μοιάζει να επανακάμπτει περίπου στο 33,5%-34%, στα ποσοστά δηλαδή που είχε πριν έρθει στη δημοσιότητα το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 27% και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ μεταξύ 11%-12%
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι απολύτως εφικτό στις δεύτερες κάλπες να υλοποιηθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, μέσα και από την πόλωση που θα καταγραφεί αναπόφευκτα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των εκλογών.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ να αποκομίσουν δημοσκοπικά οφέλη από την υπόθεση των παρακολουθήσεων μάλλον πέφτει στο κενό και με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν νεότερα «επεισόδια», το πολιτικό παιχνίδι μέχρι και τις κάλπες θα παιχτεί στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνεται η κυβερνητική στρατηγική του επόμενου διαστήματος, όπου θα δοθεί βάρος στην ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του κ. Μητσοτάκη
Την επόμενη εβδομάδα και με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. 
Παράλληλα, προγραμματίζεται η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ προκειμένου να δοθεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα το σύνθημα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Τους επόμενους μήνες το Μέγαρο Μαξίμου θα θελήσει να βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», κάτι που το ίδιο εκτιμά ότι θα ενισχύσει τον πρωθυπουργό. Το δίλημμα αυτό θα μεταφέρει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις στοχευμένες του επισκέψεις στη χώρα, καθώς από την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσει τον κύκλο περιοδειών του.

Κώστας Αλεξανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: