Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Στον πόλεμο οι Ρώσοι με 800 ευρώ

Ένα εκατομμύριο προσωπικό φαίνεται ότι να μπορούν να επιστρατεύσουν οι ένοπλες δυνάμεις στη Ρωσία σύμφωνα με διάταγμα που αποκαλύπτει η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, την ώρα που τα πρώτα φύλλα πορείας για το μέτωπο έχουν μοιραστεί και γνωστοποιούνται οι χρηματικές αμοιβές των επιστρατευμένων. 

Η εφημερίδα που κυκλοφορεί στο εξωτερικό και έχει υποκαταστήσει την εφημερίδα Novaya Gazeta η κυκλοφορία της οποίας έχει απαγορευθεί στη Ρωσία, επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή στην προεδρική διοίκηση λέγοντας ότι το σημείο 7 του διατάγματος, το οποίο είναι μόνο «για υπηρεσιακή χρήση» και το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του διατάγματος του Ρώσου προέδρου που ανήγγειλε χθες, επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να επιστρατεύσουν ένα εκατομμύριο προσωπικό...

«Άλλαξαν τον αριθμό αρκετές φορές και τελικά κατέληξαν στο ένα εκατομμύριο», δήλωσε η πηγή της στο Κρεμλίνο, αναφερόμενη στο κείμενο του διατάγματος και τον αριθμό των εφέδρων.

Σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, διέψευσε ότι η Ρωσία θα καλέσει για επιστράτευση ένα εκατομμύριο άτομα, χαρακτηρίζοντας την αναφορά της NovayaGazeta.Europe «ένα ψέμα».

Χθες , ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι η παράγραφος αυτή υποδεικνύει τον αριθμό των εφέδρων οι οποίοι μπορούν να κληθούν στο στρατό. Τόνισε ότι αφορά μόνο πληροφορίες σχετικά με τους 300.000 στρατεύσιμους που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Σεργκέι Κοζουγκέτοβιτς Σοϊγκού στην συνέντευξη του είπε : «300 χιλιάδες άνθρωποι». Γίνεται λόγος εκεί για έως 300 χιλιάδες άτομα», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε δηλώσει χθες Τετάρτη ότι θα κληθούν περίπου 300.000 έφεδροι και ότι θα έχουν ειδικότητες και πολεμική εμπειρία, αν και στο διάταγμα δεν υπήρχε αριθμός όπως δημοσιεύθηκε σε επίσημους ιστότοπους.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει συνολικά 25 εκατομμύρια εφέδρους στη διάθεσή της.

Όλοι οι Ρώσοι άνδρες υποχρεούνται να υπηρετήσουν ένα χρόνο στρατιωτική θητεία μεταξύ 18 και 27 ετών.

Οι πρώτοι αποχαιρετισμοί 

Ήδη αναρτώνται στο Διαδίκτυο δείχνουν γυναίκες να αποχαιρετούν σε σταθμούς λεωφορείων τους άνδρες τους που φεύγουν για το μέτωπο. Με δάκρυα στα μάτια και φιλιά μέσα από τα τζάμια ακολουθούν την εντολή που έδωσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση. 

 

 

Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info, κάποιοι Ρώσοι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων χθες πήραν τα πρώτα φύλλα πορείας ενώ βρίσκονταν στο αστυνομικό τμήμα. Πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνελήφθησαν πάνω από 1.310 διαδηλωτές ενώ ένας από τους συλληφθέντες στη Μόσχα είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 10 ετών επειδή αρνήθηκε να παραλάβει το έγγραφο κατάταξης του.

Δημοσιογράφοι έχουν επίσης κληθεί να καταταγούν. Το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Dohzd ανέφερε ότι ο Αρτέμ Κρίγκερ, δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου SOTA, παρέλαβε σημείωμα κατάταξης αφού συνελήφθη στις διαδηλώσεις στη Μόσχα. 

Οι αμοιβές των επιστρατευμένων    

Ο Δήμαρχος της Μόσχα Σεργκέι Σομπιάνιν υπέγραψε διάταγμα που αφορά την οικονομική υποστήριξη των Μοσχοβιτών που θα επιστρατευθούν όπως και των ξένων πολιτών που θα υπογράψουν ανάλογη σύμβαση

Σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δημάρχου, όσοι κληθούν για να συμμετάσχουν στην μερική επιστράτευση, θα λαμβάνουν 50.000 ρούβλια (844,2 ευρώ) μηνιαίως. Σε περίπτωση που τραυματισθούν ελαφρά θα λαμβάνουν εφάπαξ αμοιβή 500.000 ρουβλίων (8.442 ευρώ) και σε περίπτωση που υποστούν βαρύ τραυματισμό θα λαμβάνουν εφάπαξ 1.000.000 ρουβλίων.

Σε περίπτωση θανάτου η οικογένεια του στρατιώτη θα λάβει 3 εκατομμύρια ρούβλια (50.653 ευρώ).

Οι ξένοι πολίτες που θα υπογράψουν σύμβαση θα λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές.

 

Ρωσία: 10.000 εθελοντές σε μία ημέρα

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι προσφέρθηκαν εθελοντικά να στρατολογηθούν για την επίθεση στην Ουκρανία, τις τελευταίες 24 ώρες, μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό γενικό επιτελείο.

«Κατά την πρώτη ημέρα της μερικής επιστράτευσης, περίπου 10.000 πολίτες πήγαν από μόνοι τους σε τμήματα της στρατιωτικής αστυνομίας, χωρίς να περιμένουν την κλήση τους», τόνισε στο πρακτορείο Interfax ο Βλαντιμίρ Τσιμλιάνσκι, εκπρόσωπος του επιτελείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: