Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Αφήστε τους σταυρούς και κυνηγήστε τις ψήφους

Επιμένουν οι πληροφορίες από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ότι υπάρχει εμφανής επιδιόρθωση των ποσοστών της ΝΔ που είχαν προσωρινά υποχωρήσει κάτω από την καταιγίδα της υπόθεσης Ανδρουλάκη. 
Συνεπώς, λένε, η υπόθεση «αυτοδυναμία» όχι μόνο δεν έχει πεθάνει ως προοπτική, αλλά είναι ενεργότατη και πιθανότατη, μιλάμε πάντα για τη δεύτερη αναμέτρηση που θα ακολουθήσει εκείνη της απλής αναλογικής. 
Η αισιοδοξία αυτή προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους.
Δεν τις ξέρω αυτές τις έρευνες, άλλωστε, όλα τα κόμματα κάνουν κυλιόμενες έρευνες ανά βδομάδα, μετρώντας περισσότερο τα ποιοτικά παρά τα ποσοτικά χαρακτηριστικά των τάσεων που διαμορφώνονται στην κοινή γνώμη. Μετά γίνονται οι αναγωγές, που αν θέλετε τη γνώμη μου είναι επισφαλείς, καθώς τα επιτελεία έχουν πάντα την τάση να εξωραΐζουν τα πράγματα και να τα διαβάζουν κατά... πώς τα συμφέρει.

Μην παρεξηγηθούμε, δεν αμφισβητώ ότι ο Μητσοτάκης είναι μπροστά, ίσα-ίσα βάζω όσο στοίχημα θέλει οποιοσδήποτε ότι η ΝΔ θα πάει μέχρι την πρώτη κάλπη με ευδιάκριτη διαφορά και με νικηφόρα παράσταση νίκης. Απλώς, μέσα στις τάξεις της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, έχω αρχίσει να διακρίνω μια ανεπίτρεπτη βεβαιότητα ότι «ο κόσμος να χαλάσει, εμείς θα νικήσουμε»
Κάτι παρόμοιο με το «άχαστος» που διακινούσαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι για τον Αλέξη ως το 2019, για να προσγειωθούν ανώμαλα μια καλοκαιρινή βραδιά και έκτοτε να μην ξανασηκώσουν κεφάλι.

Δεν υπάρχει άχαστος στην πολιτική. 
Ούτε η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι κοντά, ας μην βαυκαλιζόμαστε. Και αυτόν που παριστάνει τον μάντη Κάλχα που σχίζει τα πέπλα του μέλλοντος και διαβάζει από τώρα τι θα συμβεί μετά από δέκα μήνες στις δεύτερες εκλογές, καλά θα κάνουν να του δώσουν τα παπούτσια στο χέρι γιατί θα τους καταστρέψει. 
Εγώ ένα ξέρω. Οι εκλογές δεν κερδίζονται με δημοσκοπήσεις, αλλά με τρέξιμο. Και την ώρα που ο Μητσοτάκης πάει μέχρι και στον «Σφαίρα» μήπως και πιάσει λίγο διαφορετικό κοινό, οι υπουργοί και οι βουλευτές του έχουν πάρει σβάρνα τα σπίτια των κομματαρχών τους για να μαζεύουν σταυρούς για την πάρτη τους, όχι ψήφους για το κόμμα τους.

Κοντολογίς, αντί να προσπαθούν να πείσουν κανέναν αναποφάσιστο, πλακώνονται μεταξύ τους για τον διαμοιρασμό των σταυρών του σκληρού πυρήνα της ΝΔ. 
Αμ' δεν γίνεται έτσι.

Δημήτρης Καμπουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: