Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

«Στείλτε τον Πούτιν στα χαρακώματα»

Η ρωσική αντιπολίτευση κάλεσε τους πολίτες σε διαδηλώσεις ενάντια στον Πρόεδρο Πούτιν αφού διέταξε μερική επιστράτευση για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι πολίτες σα να περίμεναν το σύνθημα ξεχύθηκαν στους δρόμους παραβλέποντας την βίαιη καταστολή των Αρχών. 

Με συνθήματα όπως «Στείλτε τον Πούτιν στα χαρακώματα» πολίτες διαμαρτύρονται σε ολόκληρη τη Ρωσία ενώ οι συλλήψεις είχαν ξεπεράσει τις χίλιες μέχρι...

το βράδυ. 

 

Ο κηρυγμένος εχθρός του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι έκανε λόγο για έναν αποτυχημένο εγκληματικό πόλεμο, καλώντας τους Ρώσους να εκφράσουν την αντίθεση τους. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο εγκληματικός αυτός πόλεμος γίνεται όλο και χειρότερος και ο Πούτιν προσπαθεί να εμπλέξει σε αυτόν όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται», δήλωσε ο Ναβάλνι σε βίντεο από τη φυλακή που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του. «Θέλει να βουτήξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο αίμα», πρόσθεσε. 

Αντιπολεμικές οργανώσεις κάλεσαν επίσης σε γενικό ξεσηκωμό. 

«Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Ρώσοι άνδρες - οι πατεράδες μας, τα αδέρφια μας και οι σύζυγοι μας - θα πεταχτούν στην κρεατομηχανή του πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπολεμική οργάνωση Vesna προσθέτοντας ότι τώρα «ο πόλεμος έχει μπει σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια». 

 

 

«Είναι τρομακτικό να βλέπει κανείς πως ένας τρελός μπάσταρδος καταστρέφει τη χώρα ζωντανά στην τηλεόραση», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ που ζει εκτός Ρωσίας. 

«Ακόμα και με στρατιωτικούς όρους, η επιστράτευση γίνεται απελπιστικά αργά και δεν θα αλλάξει τίποτα σ' έναν χαμένο πόλεμο.», πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να δουν το θέμα ως «ηθικό καθήκον και κίνηση επιβίωσης» να αντιταχθούν στο Κρεμλίνο. 

Ο κόσμος στους δρόμους 

 

 

Στο Ιρκούτσκ περίπου 60 άτομα συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της επιστράτευσης, σύμφωνα με το κανάλι Telegram «Αναρχικοί του Ιρκούτσκ». Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, περισσότερα από 10 άτομα συνελήφθησαν στην πόλη. «Ξαφνικά έφτασαν πέντε αυτοκίνητα και ένα μικρό λεωφορείο με δυνάμεις των ΜΑΤ και διέλυσαν σχεδόν όλους όσους βρίσκονταν εκεί» αναφέρει η ανάρτηση στο κανάλι.

Η αστυνομία μετέφερε τους διαδηλωτές στο 7ο αστυνομικό τμήμα στην οδό Ντεπουτάτσκαγια. Σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info, οι κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να δουν δικηγόρο. Συλλήψεις ακτιβιστών αναφέρονται επίσης στην πόλη Τομσκ. Σύμφωνα με το κανάλι «οδός Μπαρκάτσκαγια» (Ulitsa Barkhatnaya) του Telegram, η αστυνομία μεταφέρει 10-15 συλληφθέντες σε αστυνομικά τμήματα στις περιοχές Κίροφκσι και Τόμσκι.

Στο Ουλάν-Ουντέ, αρκετές δεκάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, αναφέρει το κανάλι «Άνθρωποι της Βαϊκάλης» (Liudi baikalya). Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με συλλήψεις. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους του Νοβοσιμπίρσκ έχει αυξηθεί αισθητά, σύμφωνα με το κίνημα νεολαίας «Βεσνά». Στο Γιακούτσκ, αρκετοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, όπου είχε ανακοινωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις με την αστυνομία.

Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους χωρίς συνθήματα και πλακάτ, φοβούμενος τις συλλήψεις, μεταδίδει ο ισότοπος Sibir.realii.

Στην πόλη Χαμπάροφσκ στη διαδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν 12 άτομα. Και οι δώδεκα στεκόντουσαν αμίλητοι. Μιλώντας στο ανταποκριτή του Sibir.realii, δήλωσαν ότι είναι σοκαρισμένοι με την είδηση για την επιστράτευση, και αρνήθηκαν να πουν τα ονόματα τους φοβούμενοι ότι θα διωχθούν.

Στην πόλη Γιακούτσκ, μετά την ανακοίνωση για επιστράτευση το βράδυ στην πλατεία συγκεντρώθηκαν μερικά άτομα

Στο Ιρκούτσκ σύμφωνα με τον ιστοτοπο Sibir.Realii συνελήφθησαν 10 άτομα, ενώ στην κεντρική πλατεία είχαν συγκεντρωθεί μερικές δεκάδες. Περισσότεροι από 30 συνελήφθησαν σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-info στην πόλη Τόμσκ. Συνολικά σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο έως τις 17.00 είχαν συλληφθεί περισσότερα από 60 άτομα σε 10 πόλεις.

Οι διαδηλωτές τιμωρούνται με επιστράτευση

Όσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης, οι οποίες πραγματοποιούνται χωρίς την έγκριση των αρχών, στην πόλη Τιουμέν «θα στέλνονται να υπηρετούν εκτός σειράς», ανέφερε ο ιστότοπος Ura.ru, επικαλούμενο μια πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τον δικηγόρο Ιλιά Ρεμεσλό στο κανάλι της εφαρμογής Telegram.

«Θα ενεργοποιηθούν μέτρα επιστράτευσης κατά των συμμετεχόντων σε παράνομες συγκεντρώσεις. Θα ελέγχονται επί τόπου η ταυτότητα τους, θα γίνεται ταυτοποίηση, θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια, θα καθορίζεται η κατηγορία στρατολόγησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του γραφείου στρατολόγησης και κατάταξης. Όσοι δεν εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία θα εγγράφονται στο μητρώο για το επόμενη κλήτευση», δήλωσε ο Ρεμεσλό.

Πηγή του ιστότοπου Ura.ru στην FSB της περιοχής Τιουμέν δήλωσε ότι «όσοι συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις υπο το σύνθημα «Όχι στην επιστράτευση» θα στέλνονται να υπηρετήσουν εκτός σειράς».

Ο Ιλιά Ρεμεσλό, πρώην μέλος του Κοινωνικού Επιμελητηρίου, είναι ο συντάκτης της μήνυσης που είχε καταθέσει για διάπραξη ποινικών αδικημάτων εξαιτίας της οποίας κινήθηκε η ποινική διαδικασία κατά του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με την κατηγορία της δυσφήμισης της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με έρευνα των συνεργατών του Ναβάλνι, ο Ρεμεσλό λαμβάνει συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια ρούβλια ετησίως για τις δραστηριότητές του από νομικά πρόσωπα που συνδέονται με τον πρώην επικεφαλής του τμήματος εσωτερικής πολιτικής της προεδρικής διοίκησης, Κονσταντίν Κόστιν.

 

Με πληροφορίες από Reuters και από ΑΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: