Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Οι πολλές ζωές της κυβέρνησης

Υπάρχουν δυο λόγοι στους οποίους, οφείλεται η αδιανόητη αντοχή που δείχνει η κυβέρνηση ενώ έχει εισέλθει στο τελευταίο μίλι για τις εκλογές. 
Ο πρώτος λόγος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο δεύτερος είναι ο Αλέξης Τσίπρας!
Ο νυν πρωθυπουργός, όπως δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης που διενήργησε η Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, είναι κυρίαρχος στην κεντροδεξιά και στο κέντρο. Ως κυριαρχία προσδιορίζεται η ικανότητα του, για αποτελεσματικότερη διαχείριση των θεμάτων της οικονομίας - ανάπτυξης και των εθνικών θεμάτων.
Στον αντίποδα, ο πρώην πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν... μπορεί να συντονίσει τον πολιτικό του λόγο και το όποιο αφήγημα διαθέτει, με το κεντρώο ακροατήριο αλλά - όπως προκύπτει από τα ευρήματα - χάνει έδαφος στο χώρο της Κεντροαριστεράς από το Νίκο Ανδρουλάκη που ανοίγει δρασκελιά. Στο σημείο, όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήραν την κάτω βόλτα και η φθορά άρχισε να γίνεται μη αναστρέψιμη, η κυβέρνηση διατηρεί – δημοσκοπικά πάντα – ανέπαφη τη διαφορά με την οποία κέρδισε τις εκλογές το 2019.

Το σερφ της διακυβέρνησης πάνω και κάτω, μέσα και έξω, σε κρίσεις παντός φύσεως και μεγέθους, έχει εξασθενήσει τις δυνάμεις του κυβερνητικού σχήματος αλλά δεν το έχει εξουθενώσει. Το Μέγαρο Μαξίμου καταφέρνει και πιάνει πολύ γρήγορα το πολιτικό «κύμα» και αντιδρά ενώ και το επιτελικό κράτος έχει βρει και τους ανθρώπους και τις φόρμουλες, μετουσίωσης της πολιτικής απόφασης άμεσα σε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις.

Ο συγχρονισμός της κοινωνίας που αντιδρά και ανησυχεί, με μια κυβέρνηση που δρα κατευναστικά και καθησυχαστικά, αποτυπώνεται στην αξιολόγηση των πρόσφατων μέτρων που ανακοίνωσε για τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Όταν το 36% των ψηφοφόρων που αυτοτοποθετούνται στην Κεντροαριστερά, το 54% των κεντρώων, το 52% των Κεντροδεξιών και το 57% των Δεξιών, συμπλέει στην άποψη ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτό μεταφράζεται σε ψήφο εμπιστοσύνης και μια τεράστια ανάσα στην κυβέρνηση.
Αν θα είναι διαρκείας θα το δούμε τον Ιούνιο όταν ανοίξει η πλατφόρμα και πιστωθούν οι επιστροφές και όταν από Σεπτέμβριο, έρθουν οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η κυβέρνηση αντέχει, όχι μόνο επειδή προσαρμόζεται χωρίς να δημιουργεί την εντύπωση ότι κάνει σπασμωδικές κινήσεις χωρίς σχέδιο.
Αντέχει επειδή γίνεται αυτομάτως και η σύγκριση με τη χονδροειδή ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκπέμψει στοιχειώδη σοβαρό λόγο χτίζοντας σιγά - σιγά ένα μικρό κεφάλαιο αξιοπιστίας.


Η γλυκιά ήττα του κ. Τσίπρα και οι κόλακες της αυλής της Κουμουνδούρου, τον έκαναν να πιστεύει στη νομοτελειακή φθορά και συντριβή του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης υπό το βάρος των κρίσεων. 
Θεώρησε πως όσο ο Μητσοτάκης θα βυθίζεται, τόσο ευκολότερη θα γίνει η δική του ανάδυση. 
Δεν είχε υπολογίσει ότι θα βρεθεί απέναντι με δυο αντιπάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: