Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Τα υπερκέρδη στο ρεύμα, η «αριθμητική αλά ΣΥΡΙΖΑ» και η πραγματικότητα

Αποκαλυπτήρια για τα περίφημα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που κατά τον Αλ. Τσίπρα φτάνουν τα 1,4 δισ. ευρώ έκανε στην Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας, παραθέτοντας νούμερα που παραπέμπουν στο «άνθρακες ο θησαυρός».
Σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, το μπαράζ καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαρροές για «ουρανοκατέβατα κέρδη», η πραγματικότητα δείχνει ότι τα προς φορολόγηση υπερκέρδη περιορίζονται τελικά σε κάτω από 200 εκατ. ευρώ...

Τι αποκαλύπτει το πόρισμα της ΡΑΕ;

Στο σύνολό τους, οι καθετοποιημένοι παραγωγοί, δηλαδή ΔΕΗ, Mytilineos, ΗΡΩΝ και Elpedison, είχαν αυξημένη κερδοφορία στην χονδρεμπορική αγορά, δηλαδή από την πώληση ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας, για το διάστημα Οκτωβρίου 2021- Μαρτίου 2022, στα επίπεδα των 927,44 εκατ. ευρώ. 
Εξ αυτών, τα 729,91 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη ΔΕΗ, τα 157,61 εκατ. ευρώ τους καθετοποιημένους ιδιώτες παραγωγούς και τα 39,92 εκατ. ευρώ τις ΑΠΕ που δεν εντάσσονται σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης.

Τα κέρδη αυτά όμως αφορούν τη δραστηριότητα της χονδρικής, όχι την εμπορία, δηλαδή την πώληση ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές. Εκεί, όλοι οι παραπάνω εμφανίζουν ζημιές, με πρώτη και καλύτερη τη ΔΕΗ, που έχει και τη μερίδα του λέοντος στην αγορά.

Τρεις οι βασικοί λόγοι για τις ζημιές που εμφάνισε η επιχείρηση στην εμπορική της δραστηριότητα. 
Η έκπτωση 30% που παρέχει εδώ και πάνω από ένα χρόνο στους πελάτες της, 
τα περίπου 500.000 σταθερά τιμολόγια που δεν χρεώνονται με ρήτρα αναπροσαρμογής (η ΔΕΗ έχει τα περισσότερα), όπως και 
το γεγονός ότι κράτησε σταθερές τιμές στην Βιομηχανία, δηλαδή στην Υψηλή Τάση, που ειρήσθω εν παρόδω τροφοδοτείται αποκλειστικά από αυτήν.

Έτσι, για τη περίπτωση της ΔΕΗ που κατά τον κ. Τσίπρα «πρωτοστατεί στην αισχροκέρδεια», η ΡΑΕ αναφέρει ότι από τα 729,91 εκατ. ευρώ των υπερκερδών, πρέπει να αφαιρεθεί η έκπτωση 30% που έκανε η επιχείρηση στο επίμαχο διάστημα, ύψους 335,99 εκατ. ευρώ. Απομένουν 393,92 εκατ. ευρώ. Ούτε αυτά όμως είναι προς φορολόγηση.

Διότι ταυτόχρονα με την έκπτωση 30%, η ΔΕΗ κράτησε την ίδια τιμή στα σταθερά της τιμολόγια. Όχι μόνο εκείνα που αφορούν μισό εκατομμύριο οικιακούς πελάτες, αλλά και στα βιομηχανικά για τα οποία η επιχείρηση δεν «έσπασε» τη σταθερή ταρίφα με την οποία είχαν συναφθεί, ενώ ταυτόχρονα εξάντλησε τα περιθώρια αντοχών της προτού βάλει ρήτρα στην Μέση Τάση.

Καθώς η επιχείρηση δεν άλλαξε τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί επί εποχών χαμηλής Οριακής Τιμής, η ΔΕΗ υπολογίζει ότι η ζημιά της από τα σταθερά τιμολόγια για το υπό διερεύνηση διάστημα, σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, 393,2 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη, πάνω από 400 εκατ. ευρώ η ζημιά...

Τη διατήρηση των ίδιων τιμών στα σταθερά τιμολόγια διατήρησαν και αρκετοί από τους ιδιώτες παραγωγούς, όπως φαίνεται από τις οικονομικές τους καταστάσεις. Και αυτές δείχνουν ότι όλοι οι καθετοποιημένοι γράφουν μεγάλα κέρδη από την παραγωγή και μεγάλες ζημιές από την προμήθεια. Το επισημαίνει και η ίδια η ΡΑΕ στο πόρισμα που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή.

«Από την παράθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων προκύπτει ότι όλοι οι καθετοποιημένοι συμμετέχοντες εμφανίζουν ζημίες στην δραστηριότητα της Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για το έτος 2021. Μέρος αυτών δύναται να ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα

α) των μακροχρόνιων συμβάσεων με καταναλωτές Υψηλής Τάσης σε σταθερές τιμές, και

β) της διατήρησης των ανταγωνιστικών χρεώσεων στα σταθερά τιμολόγια Χαμηλής4 και Μέσης Τάσης που προϋπήρχαν της ενεργειακής κρίσης, τα οποία ερμηνεύονται από τους καθετοποιημένους Προμηθευτές ως «έμμεση παροχή εκπτώσεων» στους τελικούς καταναλωτές», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αρχή.

Και σημειώνει ότι «οι καθετοποιημένοι προμηθευτές παρείχαν Σταθερά Τιμολόγια προ της ενεργειακής κρίσης, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν περί το 5-20% των ποσοτήτων που εκπροσωπούν».


Τον χαρακτηρισμό των σταθερών τιμολογίων των προμηθευτών ως έμμεσες επιπτώσεις χρησιμοποίησε κατά τη συζήτηση στην Βουλή και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ. «Από την πλευρά της φορολογικής πολιτικής, είναι εύλογο να αφαιρεθούν οι έμμεσες εκπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αυτό βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της πολιτείας.

Τι απομένει επομένως να φορολογηθεί; 
Κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ. Λίγα πράγματα. Από τα ποσά αυτά μάλιστα θα πρέπει να αφαιρεθούν εκείνα που έχουν υπολογιστεί για τον ΗΡΩΝ, αφού κατά την επίμαχη περίοδο, οι μονάδες του βρίσκονταν σε συντήρηση. 
Η αριθμητική του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά λάθος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπολογίσιμα έσοδα δεν θα μαζευτούν και η υπόθεση με τα υπερέσοδα της αγοράς του ρεύματος που ο κ. Τσίπρας έκανε σημαία του αλλά και λανθασμένα συντηρήθηκε μέσα από διαρροές, μάλλον αποδεικνύεται άνθρακας.

Όσο για τις καταγγελίες με τις εταιρείες που κάνουν «κόλπα», μετατρέπουν τα σταθερά τιμολόγια σε κυμαινόμενα χωρίς να έχουν ενημερώσει εγκαίρως τους πελάτες τους, είναι δουλειά της ΡΑΕ να τις εντοπίσει. Έτσι και θα βοηθήσει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και θα ψαλιδίσει τα φτερά του λαϊκισμού που έχουν αρχίσει να ανοίγουν επικίνδυνα, όπως συμβαίνει κάθε φορά που η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση.


Το πόρισμα της PAE


Δεν υπάρχουν σχόλια: