Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Έξω απ' τα γραφεία παραπόνων της ΔΕΗ, τα Πετσωμένα Μέσα

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Μια ψύχραιμη ανάλυση λέει ότι ο Μητσοτάκης την έκανε γυριστή στον Αλέξη με το ρεύμα και κατά το κοινώς λεγόμενο του πήρε τα σώβρακα. 
Εκεί που η κυβέρνηση συναντούσε πίσω από κάθε κολώνα έναν διαμαρτυρόμενο να κραδαίνει έξαλλος τον λογαριασμό ρεύματος, τώρα είναι ο Αλέξης που προσπαθεί να πιάσει έναν-έναν πολίτη ξεχωριστά και να του εξηγεί πως πρέπει να κάνει τη διαίρεση για να καταλάβει ότι ο Μητσοτάκης τον κοροϊδεύει.
Μια λιγότερο ψύχραιμη ανάλυση λέει ότι στην Ελλάδα οι διαμαρτυρόμενοι βρίσκουν πάντα τρόπο να παραμείνουν διαμαρτυρόμενοι... όσα κι αν πάρουν, πάλι «λίγα» θα τους φανούν, πάλι «ψίχουλα» και «καραμέλες», πάλι δεν θα φτάνουν «ούτε για ζήτω». Πάλι θα κάνουν τις προσθαφαιρέσεις τους με τέτοιο τρόπο, που θα εμφανιστούν αδικημένοι και ζημιωμένοι. Το ζήσαμε άλλωστε και στην πανδημία. Σαράντα πέντε δις ευρώ μοιράστηκαν, «σιγά τα ωά» ακούστηκε από το πλήθος.
Μια τρίτη ανάλυση λέει ότι μπορεί τα μέτρα να κέρδισαν την αρχική επιδοκιμασία, υπάρχει όμως από πίσω ένα ελληνικό κράτος που μέσα στην κακομοιριά και τον υδροκεφαλισμό του, θα τα υπονομεύσει στην πράξη. Θα γίνουν μπάχαλο οι πλατφόρμες, οι ονοματοδοσίες των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα ατομικά ΙΒΑΝ, τα Ε1 και οι φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα να χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Εντάξει, υπάρχει η εγγύηση του Πιερρακάκη και η σωφροσύνη του Σκυλακάκη, πλην το εγχείρημα παραείναι πολύπλοκο αυτή τη φορά.

Δεν μπορώ να υιοθετήσω αυτούσια καμιά από τις παραπάνω αναλύσεις.
Το πιθανότερο είναι ότι το εκκρεμές θα πηγαινοέρχεται από τη μια στην άλλη (υπερβολή αυτό καθότι το εκκρεμές έχει δύο ακραίες θέσεις) ανάλογα με τις συνθήκες. Επί του παρόντος ο Τσίπρας βρέθηκε έκθετος και αμυνόμενος, μόλις αρχίσει να μοιράζεται το χρήμα κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει. Όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της υπόθεσης αυτής.

Καθότι τα (κατά τα λοιπά Πετσωμένα Μέσα) έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στον γενικό πανικό για την τιμή του ρεύματος, Πάνε με τις κάμερες έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ όπου συγκεντρώνονται όλοι οι συφοριασμένοι της Αττικής που παρέλαβαν μεγάλους λογαριασμούς, οι ρεπόρτερς κάνουν ένα πλάνο στο φουσκωμένο νούμερο κι ένα πλάνο στον κλαμένο ιδιοκτήτη και μετά το προβάλλουν ως πρώτο θέμα στο δελτίο και τις εκπομπές. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι αυτό συμβαίνει στον γενικό πληθυσμό και όποιος τηλεθεατής δεν έχει πάρει τέτοιον λογαριασμό αποτελεί εξαίρεση. Συμβαίνει όμως το ακριβώς ανάποδο.

Δεν κατακρίνω τις τηλεοράσεις, τη δουλειά τους κάνουν. Αλλά κι αυτή η ιστορία με τα εξαγορασμένα μέσα που διακινεί συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε ο καιρός να σταματήσει; 
Εκτός αν είναι Πετσωμένα όταν προβάλλουν τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά κάνουν απλώς τη δουλειά τους όταν δίνουν βήμα στους διαμαρτυρόμενους. Διότι αυτά ακούω από του ΣΥΡΙΖΑίους. Όχι τίποτα άλλο, είμαστε και πιο κάτω από τη Ζιμπάμπουε και την Ουγγαρία του Όρμπαν στην ελευθερία τύπου…


1 σχόλιο:

aik είπε...

Δημητρακη,κανεις διαλειμα απο τις πιπες και ειπες να γραψεις καμμια μαλακια;Εργατικο σε βλεπω,αλλα η μπυροκοιλια κα΄λα,σε ταιζει το παρακρατος.Προσοχη δεν θα χωρας στη κασα.