Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Πάει το ροζ στην δυτική Κρήτη, Αλέξη

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Ωραία ήταν η βόλτα σου στα στενά της παλιάς πόλης των Χανίων Αλέξη, καλά το ‘καμες και κατέβηκες. 
Ο άνθρωπος πρέπει να ξεσκάει από τις σκοτούρες πότε-πότε και το ενετικό λιμάνι μας είναι ό,τι πρέπει για να ξεδίνει κανείς. Είδες και τα σοκάκια μας, τα καλντερίμια μας, τα μαγαζιά μας… αν και αυτή την εποχή ο κόσμος έχει δουλειές μες φούντες, δεν του βολεί να το ρίχνει στις χαιρετούρες.
Είναι βλέπεις γεμάτα τουρίστες τα Χανιά, πατείς με πατώ σε, κι όταν... ο άλλος τρέχει να σερβίρει και να εισπράξει χρήμα, δεν έχει χρόνο να κοντοστέκεται για να ακούει μπούρδες για τη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση. Όχι τίποτα άλλο, οι μαγαζάτορες εκεί στα στενά πήρανε και κάτι ξεγυρισμένες επιστρεπτέες που καβαντζώσανε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, όσο να ‘ναι δεν τους πάει να βρίζουνε κι από πάνω.

Τους είπες βέβαια ότι το ρεύμα τους είναι ακριβό, αλλά επί του παρόντος περιμένουν να πάρουν πίσω όσα έδωσαν. Αν δεν τα πάρουν, ξανακατέβα να τους μιλήσεις, προς το παρόν άστο να πάει στο διάολο, δεν έχεις ακροατήριο ούτε σ’ αυτό. Ε μα κι εσύ, ο μέγας παίχτης της πολιτικής, πως το κατάφερες και εγκλωβίστηκες μόνο στο θέμα των τιμών του ρεύματος, αμ δε βγάζει η ΔΕΗ από μόνη της πρωθυπουργό Αλέξη μου, πρέπει να πεις και τίποτα άλλο.

Τέλος, πάντων, πήγες και στον Αποκόρωνα, στις Καλύβες, ήπιες τα τσικουδάκια σου, έφαγες τα καλιτσούνια σου, έβγαλες τις selfies σου με τους κομματικούς που είχαν τρέξει να σε υποδεχτούν, όλα καλά. Βέβαια, εσύ τους έλεγες να πάνε να σε ψηφίσουν για Πρόεδρο στις εσωκομματικές σου, ενώ εκείνοι κοίταζαν μήπως μέσα στο ασκέρι που σ’ ακολουθούσε υπήρχε κανένας που ήθελε να κάνει μεροκάματο. Ξέρεις, ψάχνουν οι άνθρωποι εργαζόμενους αλλά δε βρίσκουν κι αυτό φαντάζει λιγάκι παράξενο για μια χώρα που κατά την οπτική σου περνάει βαθιά ανθρωπιστική κρίση και μαύρη φτώχεια.

Όπως βλέπεις, με ανοικτή καρδιά σε υποδέχτηκαν τα Χανιά, καθότι κάποτε σε ψήφιζαν. Οπότε υπάρχει το συναισθηματικό δέσιμο με τις παλιές αγάπες. Διότι Αλέξη μου, δε θέλω να σε πικράνω, αλλά τα Χανιά δε σε ψηφίζουν πια. Σε στενοχωρώ, το ξέρω, όμως όλες ανεξαιρέτως οι μετρήσεις σε βγάζουν μακράν δεύτερο και καταϊδρωμένο στον νομό Χανίων. Τις ξέρεις δα, κάθε βδομάδα κάνετε κι εσείς κυλιόμενες, οπότε έχεις γνώση. Πάει το ροζ στη δυτική Κρήτη Αλέξη μου, απολείπειν ο Θεός Αντώνιον... Οπότε πιες δυο-τρεις τσικουδιές ακόμα, άλλο τίποτα δεν μπορείς να κάμεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: