Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Ο αετός της ΑΕΚ λέγεται Οδυσσέας και η Αγιά Σοφιά είναι η Ιθάκη του!

Ο εκπαιδευτής του αετού και πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας, μιλά για την πρώτη εκπαίδευση του «Οδυσσέα» στο γήπεδο, τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του - 2,20 σε πλήρη ανάπτυξη τα φτερά του - και την προέλευση του. 
«Έμοιαζε εξοικειωμένος με τον χώρο, το θέαμα θα είναι εντυπωσιακό στα εγκαίνια», σημειώνει. Όλα όσα είπε για Μελισσανίδη και Αγιά Σοφιά
Ο διακεκριμένος Έλληνας γερακάρης Σταύρος Αθανασίουπου αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων στο είδος του παγκοσμίως, είναι ο άνθρωπος πίσω από το πρότζεκτ με την πτήση που θα κάνει ο αετός στα εντός έδρας παιχνίδια της ΑΕΚ... στην Αγιά Σοφιά. Ο κ. Αθανασίου, στο πλαίσιο της πρώτης αναγνωριστικής πτήσης του αετού, η οποία έγινε σήμερα, μίλησε αποκλειστικά στο aek365!

Η πρώτη αποκάλυψη, έχει να κάνει με το όνομα του αετού που είναι «Οδυσσέας» και το είδος του Θαλασσαετόςμε διάμετρο 2,20, όντας σε πλήρη ανάπτυξη τα φτερά του«Πράγματι, είναι Οδυσσέας. Και η Αγιά Σοφιά είναι η Ιθάκη του»μας λέει ο κ. Αθανασίου που εδώ και 23 χρόνια κάνει αυτή τη δουλειά έχοντας τεράστια δράση και εμπειρία ταυτόχρονα, με κορυφαίες συνεργασίες όπως με το National GeographicΟ διακεκριμένος Έλληνας γερακάρης που πήρε τον συγκεκριμένο αετό της ΑΕΚ από εκτροφείο της Τσεχίας όταν ήταν 6 μηνών, έχει χτίσει μαζί του αυτά τα 2,5 χρόνια ένα τόσο ισχυρό δέσιμο, που όπως μας λέει, «πλέον με τον Οδυσσέα είμαστε ένα»Όσο για το πως βίωσε την πρώτη του πτήση ο αετός στο Ναό; «Ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά και έμοιαζε εξοικειωμένος με τον χώρο»!

Ο κ. Αθανασίου από εκεί και πέρα μας μίλησε για την αγάπη του για την ΑΕΚ, τον Δημήτρη Μελισσανίδη που τον χαρακτήρισε έμβλημα για την ομάδα και φυσικά για το συναίσθημα του όταν μπαίνει στην Αγιά Σοφιά.

Αρχικά, ρωτήσαμε τον κ. Αθανασίου για την σημερινή ημέρα, που ήταν η πρώτη του Οδυσσέα στην Αγιά Σοφιά. «Να πούμε σε πρώτη φάση, πως ο αετός της ΑΕΚ δεν θα είναι αυτός που είδαμε στις φωτογραφίες, αλλά εκείνος που βρέθηκε σήμερα στο γήπεδο και έκανε την πρώτη αναγνωριστική πτήση του, για να δει τον χώρο. Ο αετός πρέπει να μπει σε μια διαδικασία αναγνώρισης. Ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά και έμοιαζε εξοικειωμένος με τον χώρο» και πρόσθεσε ο διακεκριμένος Έλληνας γερακάρης για το πως γεννήθηκε η ιδέα για τον αετό: «Η ιδέα με τον αετό προϋπήρχε πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο η Μπενφίκα που το κάνει στο γήπεδο της. Υπάρχει και αλλού. Με την ΑΕΚ από τη στιγμή που προέκυψε το ενδιαφέρον, ήρθαμε σε επαφή και συμφωνήσαμε. Να πω εδώ, ότι ενδιαφέρον υπήρξε και από τον ΠΑΟΚ. Αλλά αρνήθηκα γιατί είμαι ΑΕΚτζής! Συζητήσαμε λοιπόν με τον πρόεδρο και είπαμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το πρότζεκτ για να είμαστε έτοιμοι όταν αρχίσει το γήπεδο να παίρνει μορφή. Και είμαστε πλέον σε αυτό το σημείο».

Όσο για την προέλευση του αετού και τα χαρακτηριστικά του; «Ο συγκεκριμένος αετός γεννήθηκε σε εκτροφείο στην Τσεχία και είναι Θαλασσαετός. Το όνομα του είναι Οδυσσέας. Είναι 3 χρονών τώρα, είναι 2,20 σε πλήρη ανάπτυξη τα φτερά του, και ήρθε στην Ελλάδα όταν ήταν 5-6 μηνών. Πρόκειται για ένα εκτρεφόμενο είδος αετού. Ουσιαστικά γεννήθηκε για να κάνει αυτό το πράγμα. Οι αετοί είναι ιδιαίτερα πλάσματα. Αυτά τα 2-3 χρόνια έχει αναπτυχθεί μεγάλο δέσιμο μεταξύ μας. Πλέον έχουμε γίνει ένα» σημειώνει και προσθέτει: «Ο συγκεκριμένος αετός δεν είναι άγριος. Δεν τον πήραμε δηλαδή από την φύση. Επαναλαμβάνω, είναι εκτρεφόμενος. Γεννήθηκε γι’ αυτό το πράγμα. Να σας δώσω να καταλάβετε. Μέσα από την εκτροφεία βοηθάμε τη φύση. Όταν ένα είδος είναι υπό εξαφάνιση ερχόμαστε και βοηθάμε. Ο Οδυσσέας, τα επόμενα χρόνια, όταν υπάρξει πρόβλημα στο είδος του, θα βοηθήσει στην αναπαραγωγή και θα στηριχθεί η φύση και το είδος του»

Ο κ. Αθανασίου στέκεται και στην ευαισθητοποίηση που υπάρχει από την ΑΕΚ όσον αφορά θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα ζώα: «Εμένα αυτό που με χαροποιεί είναι το σκεπτικό της ΑΕΚ. Το οποίο δεν είναι απλά να βάλουμε έναν αετό να κάνει μια πτήση πάνω από το γήπεδο. Υπάρχει ευαισθητοποίηση με πράξεις και έργα όχι με λόγια. Είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε αυτό το μήνυμα. Έχω τεράστια δράση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Μια συνεργασία που αφορά περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Πάνω από 50.000 παιδάκια έχουν ενημερωθεί από εμένα. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και με τη συνεργασία που αναπτύσσεται με την ΑΕΚ. Μια συνεργασία που θα έχει περιβαλλοντικό περίβλημα. Και εννοείται θα υπάρξουν δράσεις και για την προστασία των αετών στην Ελλάδα».

Επίσης ρωτήσαμε τον κ. Αθανασίου για την εκπαίδευση του αετού:«Η εκπαίδευση του Οδυσσέα θα συνεχιστεί σχεδόν σε καθημερινή βάση μέχρι να φτάσουμε στα εγκαίνια. Ο αετός συνδέεται με τη ρουτίνα και το οπτικό ερέθισμα. Πρέπει να του δίνεις εικόνες. Γι’ αυτό και θα συνεχιστεί αυτή η εκπαίδευση. Χρειάζεται προεργασία που έχει γίνει ήδη, πλέον δουλεύουμε πάνω στην εξοικείωση του με το γήπεδο».

Και φυσικά, για την επαφή που είχε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη: «Ο πρόεδρος είναι ένας άνθρωπος που ότι το λέει το κάνει. Έτσι έκανε και την Αγιά Σοφιά. Νομίζω πως αποτελεί πλέον ένα έμβλημα για την ΑΕΚ ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Είναι κολώνα. Χάρηκα πολύ για τη συνεργασία και ακόμα πιο πολύ γιατί συνάντησα έναν άνθρωπο ευαισθητοποιημένο περιβαλλοντικά. Εγώ από την πλευρά μου θα κάνω τα πάντα για να βγάλω ασπροπρόσωπους τον ίδιο και τους ανθρώπους της ΑΕΚΑυτό που θα φροντίσω να κάνω, είναι να υπάρξει κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό, από αυτό που κάνει η Μπενφίκα στο Ντα Λουζ με τον δικό της αετό. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Το αφήνω για έκπληξη. Υπάρχουν δύο τρεις σκέψεις που συζητάμε με τον πρόεδρο, θα τα δείτε όλα στα εγκαίνια»!

Τέλος, ζητήσαμε από τον κ. Αθανασίου ένα σχόλιο για το συναίσθημα του, όταν μπαίνει στην Αγιά Σοφιά: «Ανατριχίλα. Είναι ένα έργο τέχνης. Έχω ταξιδέψει αρκετά ανά τον κόσμο και έχω μπει σε πολλά γήπεδα. Η Αγιά Σοφιά είναι ένα στολίδι. Και ακόμα βρίσκεται υπό κατασκευή. Εγώ προσωπικά όταν μπαίνω μέσα, κάθε φορά, ανατριχιάζω»!

aek365

Δεν υπάρχουν σχόλια: