Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Κόκκινος συναγερμός για τη βίαιη έξαρση της πανδημίας

Με νέο άλμα στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών
που αυξήθηκαν κατά 17 μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, με σταθερά αυξημένο αριθμό των θανάτων και νέα αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία
μπαίνουμε στο χειμώνα χωρίς να έχουμε καταφέρει να χτίσουμε το απαιτούμενο τείχος ανοσίας -για να διακόψουμε την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα- και με όλους τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας στο «κόκκινο». 
Ειδικά στην περιοχή της Βορείου Ελλάδας οι σκληροί δείκτες που απεικονίζουν την αφόρητη πίεση την οποία δέχεται το ΕΣΥ έχουν πλέον ξεπεράσει το επίπεδο του συναγερμού, με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, και της Θεσσαλίας να βρίσκονται ένα βήμα μετά το συναγερμό...

Αναφερόμενος στην εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, με τον χειμώνα να βρίσκεται ante portas και την πανδημία εκτός ελέγχου, ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τονίζει ότι εκτός της πόλωσης, η οποία μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και είναι πολύ δύσκολο να την διαχειριστούμε, απουσιάζει από την κοινωνία και η ατομική ευθύνη.
Δεν υπάρχει στην ελληνική κοινωνία αίσθημα ατομικής ευθύνης όπως φάνηκε στις σκηνές που ξετυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου και δεν υπάρχει επίσης πνεύμα συνεργασίας, ενότητας, συναίνεσης, σύμπνοιας μεταξύ των πολιτών. Θα έπρεπε σε αυτή την προσπάθεια να είμαστε όλοι μαζί και να προσπαθούμε για ένα κοινό σκοπό, για το κοινό καλό, ο καθένας με το τρόπο του. Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε στον κόσμο και να αντιμετωπίσουμε την πόλωση που δημιουργούν οι «αρνητές» κρατώντας χαμηλούς τόνους, εστιάζοντας στην κοινή προσπάθεια και στην επιστημονική αλήθεια
επισημαίνει ο Στέλιος Λουκίδης.
Παράλληλα, ο καθηγητής πνευμονολογίας προειδοποιεί για ένα νέο μεγάλο πρόβλημα το οποίο αναδύεται αυτή την εποχή κι αφορά το σταδιακό «γκρέμισμα» του ημιτελούς τείχους ανοσίας που έχουμε χτίσει, αν δεν γίνει άμεσα μια πανελλαδική καμπάνια για την χρησιμότητα και την κρισιμότητα της διενέργειας της 3ης δόσης ειδικά στους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς.
«Έχουν εμβολιαστεί 6,3 εκατ. πολίτες πανελλαδικά, αλλά η προστασία από τον εμβολιασμό μετά από κάποιους μήνες φθίνει. Αν δεν κάνουμε την 3η δόση, ειδικά οι άνθρωποι με ανοσοκαταστολή και ανοσοανεπάρκειες δεν θα έχουν πλέον προστασία και ο πήχης του τείχους ανοσίας αντί να ανέβει υψηλότερα, θα αρχίσει να πέφτει» εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας, προϊδεάζοντας μας για μια πιθανή εξέλιξη την οποία κανείς δεν επιθυμεί.


Πληρότητα άνω του 96% στις ΜΕΘ COVID στη Θεσσαλονίκη


Επιστρέφοντας στην αποτίμηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, πέρα από τον αριθμό των νεκρών που μέσα στον Οκτώβριο έφτασε τους 1110, οι καθηγητές της επιτροπής εμπειρογνωμόνων λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τον αριθμό του συνόλου των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται μη επεμβατικό αερισμό και τον αριθμό των διασωληνωμένων οι κλίνες τόσο στις κλινικές Covid όσο και στις ΜΕΘ Covid δεν είναι απεριόριστες και ήδη στη Θεσσαλονίκη οι ΜΕΘ Covid παρουσιάζουν πληρότητα άνω του 96%.

Σαν αποτέλεσμα τα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεκινούν εφημερίες όπου αναμένεται να δεχτούν δεκάδες ασθενών χωρίς ούτε ένα κενό κρεβάτι ελεύθερο και πρέπει είτε να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία ή να τους διασωληνώσουν σε αίθουσες χειρουργείων και ανάνηψης χρησιμοποιώντας το υπάρχον προσωπικό και τον υπάρχοντα εξοπλισμό, μόνο για την αντιμετώπιση της covid, μετατρέποντας για μία ακόμα φορά τα νοσοκομεία σε μονοθεματικά κι αφήνοντας όλα τα άλλα περιστατικά στη σκιά του κορονοϊού.


Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για άμεσο εμβολιασμό και τον σχεδιασμό για την καθημερινή αποστολή υπενθυμιστικών SMS στους μη εμβολιασμένους πολίτες-που σύμφωνα με δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα αποτελεί μία πρωτοβουλία του υπουργείου υγείας που θα υλοποιηθεί άμεσα-ούτε οι εμβολιασμοί προχωρούν ούτε χαλαρώνει το κλίμα, μεταξύ εμβολιασμένων και αρνητών.

Αντίθετα η πόλωση μεγαλώνει και μάλιστα το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αρνητών του εμβολιασμού στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να εκθειάζουν στους δρόμους αλλά και στα social media την ταβέρνα στο Καστράκι Μετεώρων όπου προπηλακίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος επειδή διαμαρτυρήθηκε για την απουσία ελέγχων στα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πελατών κατά την είσοδο στο μαγαζί.

Τουλάχιστον ακόμη 1 εκατ. εμβολιασμοί για το τείχος ανοσίας

Στην επικράτεια 6.373.459 συνάνθρωποί μας έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ άλλοι 339.963 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης έχουν πραγματοποιηθεί με μόλις 351 νέους εμβολιασμούς να έχουν γίνει χθες Κυριακή. 
Σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλο 1 εκατομμύριο εμβολιασμένων πολιτών για να δημιουργήσουμε ένα ουσιαστικό τείχος ανοσίας, μαζί με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, ενώ το μήνυμα για όσους έχουν νοσήσει είναι ότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε και να εμβολιαστούν, καθώς όλες οι έρευνες δείχνουν πως την καλύτερη δυνατή θωράκιση του οργανισμού έναντι της covid διαθέτουν όσοι συνδυάζουν εμβόλιο και νόσηση, με νέες μελέτες να επιβεβαιώνουν ότι αν δεν πραγματοποιηθεί η 3η δόση, η «ασπίδα» προστασίας γεμίζει ρωγμές και τελικώς καταρρέει, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος να χρειαστούν νοσηλεία τα εμβολιασμένα άτομα.

Μπροστά σε αυτά τα πολύ ανησυχητικά ευρήματα, τα οποία δείχνουν τον δρόμο για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, είναι ξεκάθαρο ότι όλα όσα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μέχρι σήμερα διακυβεύονται και η επιστροφή στην απόλυτη κανονικότητα δεν αποτελεί πια εφικτό στόχο, ούτε καν για το τέλος του χρόνου, παρότι αρκετά κράτη της Δυτικής Ευρώπης το κατάφεραν, μετατρέποντας την πανδημία σε ενδημική νόσο.

Αν από τον αριθμό των ανθρώπων που έχουνε παραμείνει ανεμβολίαστοι αφαιρέσουμε τα βρέφη τα νήπια και τα παιδιά ηλικίας μέχρι και 11 ετών τα οποία σε αυτή τη φάση δεν μπορούν ακόμα να εμβολιαστούν- αφού δεν υπάρχει έγκριση χορήγησης του εμβολίου στην Ευρώπη- μένει τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολιτών που εξακολουθούν να παραμένουν «αρνητές» με ένα στους τρεις (μισό εκατομμύριο περίπου) να είναι ηλικιωμένα άτομα τα οποία ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Το αποτέλεσμα είναι πως όλη η κοινωνία μένει όμηρος μιας ομάδας φανατικών, που έχοντας χάσει επαφή με την κοινή λογική εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό και την ύπαρξη της πανδημίας, με αρκετούς από αυτούς να αρνούνται ακόμα και την διασωλήνωση σε περίπτωση που νοσήσουν.


Η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων


Την ίδια ώρα εκτός από την πόλωση μεταξύ των ανθρώπων που πιστεύουν στον εμβολιασμό και των αρνητών εντείνεται η διαφωνία ανάμεσα σε επιστήμονες και κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η έκρυθμη κατάσταση. 
Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει την Τετάρτη με στόχο να συζητήσει πιθανά νέα μέτρα τα οποία θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και θα εστιάζουν στην ψυχαγωγία και την εστίαση, με νέους περιορισμούς στο τι ορίζεται ως εσωτερικός και εξωτερικός χώρος καθώς προχωράμε σε μία εποχή του χρόνου που κάνει κρύο και πολλά καταστήματα κλείνουν με πρόχειρες κατασκευές τους εξωτερικούς χώρους και προτάσεις για την υποχρεωτική διενέργεια περισσότερων τεστ στους εργαζόμενους στους χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης.

Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής υποστήριζε πως θα ήταν πιο ξεκάθαρο το μήνυμα της Πολιτείας εάν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους έκαναν τον ίδιο αριθμό rapid τεστ και όχι άλλοι λιγότερους εργαστηριακούς ελέγχους κι άλλοι περισσότερους.

Παράλληλα, υπάρχουν διαφορετικές γνώμες για το κατά πόσο θα μπορέσουν να πειστούν με οποιονδήποτε τρόπο- με SMS, καμπάνιες ενημέρωσης, τηλεφωνικές γραμμές που θα λύνουν απορίες- οι αρνητές και οι πολύ επιφυλακτικοί που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν γνώμη, με ολοένα και περισσότερες φωνές να κάνουν λόγο για αναγκαστική διεύρυνση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Μάλιστα πρόσφατο παράδειγμα συρροής κρουσμάτων σε οικισμό της Βορείου Ελλάδας- όπου το κακό ξεκίνησε από έναν εκπαιδευτικό και ο ιός μεταφέρθηκε μέσω των μαθητών που κόλλησαν στα σπίτια τους και στους οικείους τους- δείχνει ότι ακόμα και η εμβολιαστική κάλυψη ύψους 80% στους εκπαιδευτικούς δεν αρκεί για να τιθασεύσουμε την πανδημία.

Από την άλλη, τα οριζόντια μέτρα έχουν βγει εκτός κυβερνητικής ατζέντας τόσο από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη όσο και από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που υπογραμμίζουν πως οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown θα ήταν τεράστιο πλήγμα καταρχάς για όλους τους Έλληνες που συμμορφώθηκαν και φρόντισαν να εμβολιαστούν, για το σύνολο της κοινωνίας, την οικονομία και την εκπαίδευση.

Παρόλα αυτά επειδή το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών δεν θα δοθεί στην Ελλάδα αύριο και θα αργήσει αρκετά (σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες) κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ειδικά στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη δεν θα χρειαστεί να κλείσουν σχολεία.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μία μη ομοιογενή εικόνα με αρκετές περιοχές να δείχνουν πως αντέχουν, ανάμεσά τους και η Αττική που πλέον της αντιστοιχεί το 20% των κρουσμάτων αντί το 50%+1 που ίσχυε στα προηγούμενα κύματα. Στον αντίποδα βρίσκεται η βόρειος Ελλάδα και η Θεσσαλία όπου τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί, με τους επιστήμονες να θυμίζουν ότι όταν μια περιοχή έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ πιο πιθανό να νοσήσουν εκεί οι μαθητές στα σχολεία και να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, κάτι που προκύπτει και από πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί ο χειμώνας τώρα αρχίζει να…. δείχνει τα δόντια του και όπως φαίνεται είναι πλέον αναπόφευκτο να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Ωστόσο προηγουμένως επείγει κι επιβάλλεται να εφαρμοστούν καθολικά και με ορθό τρόπο όλα τα μέτρα τα οποία έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα και δυστυχώς δεν εφαρμόζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: