Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Όταν θυμώνει η Τουρκία, το κακομαθημένο «παιδί» της Δύσης

Συμπεριφορά κακομαθημένου παιδιού
θύμιζε η στάση του Ερντογάν στις συναντήσεις του με τον Τ. Μπάιντεν και τον Εμ. Μακρόν, καθώς σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος δήλωσε, εμφανίσθηκε παραπονούμενος γιατί δεν του κάνουν τα χατίρια οι Αμερικανοί και επειδή υποστηρίζουν την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, τόσο οι Αμερικανοί και κυρίως οι Γάλλοι.
Όμως ο Τούρκος ηγέτης αποκάλυψε κάτι ακόμη: ότι η Συμμαχία με τη Γαλλία και η αγορά γαλλικών εξοπλισμών όσο και η Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία έχουν προφανώς πλήξει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας που επιδιώκει να διατηρηθεί και διευρυνθεί η υπεροχή που θεωρεί ότι έχει στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο...
Και για μια ακόμη φορά ο κ.Ερντογάν παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι αυτό που ο ίδιος καταγγέλλει ως προσπάθεια απομόνωσης της Τουρκίας, είναι τελικά αποτέλεσμα δικών του ενεργειών και επιλογών καθώς προφασίστηκε για τη μη συμμετοχή του στη Διάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου, το ότι έχουν προσκληθεί και η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος..

Εκφράζοντας την αντίθεση της Τουρκίας στη δημιουργία του Ευρωστρατού
(ένα θέμα που δεν της πέφτει λόγος) ο κ.Ερντογάν επιτέθηκε στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, για την οποία η Τουρκία θεωρεί ότι δεν είναι συμβατή με την ιδιότητα των δυο χωρών ως μελών του ΝΑΤΟ. 
Και όλα αυτά ενώ η Τουρκία υποστηρίζει μεν το ΝΑΤΟ, ως πυλώνα συλλογικής ασφάλειας, οπού έχει και το δικαίωμα του βέτο, αλλά σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η ίδια διεκδικεί το δικαίωμα άσκησης αυτόνομων πολιτικών και σύναψης συμμαχιών με χώρες που είναι αντίπαλοι της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η Τουρκία σε μια περίοδο που έχει κλιμακώσει την προπαγάνδας της για το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών καθώς είναι σαφές ότι προτιμά να έχει απέναντι της αφοπλισμένα νησιά που θα είναι στο έλεος των διαθέσεων της, θεώρησε ότι οι διμερείς επαφές του Τ.Ερντογάν στη Ρώμη με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας ήταν η ευκαιρία για να εγείρει ζήτημα σχετικά με τις δυο εξαιρετικά σημαντικές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν με την Ελλάδα, αλλά και για την επίσης σημαντική ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ.Ερντογαν δεν έκρυψε τη σοβαρή ανησυχία του για την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης μέσω της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας MDCA λέγοντας ότι μετέφερε στους κ.Μπάιντεν και Μακρόν ότι «η εγκαθίδρυση Βάσης στην Αλεξανδρούπολη ενοχλεί σοβαρά το Έθνος μας». Δεν είναι τυχαίο ότι λίγη ώρα αργότερα η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT πρόβαλλε στον ιστότοπο της, βίντεο στο οποίο έθετε και πάλι θέμα Αλεξανδρούπολης και έκανε αναφορά στην επικείμενη μεταφορά μεγάλου αριθμού δυνάμεων και εξοπλισμού των Αμερικανών μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Όσο για τη στιχομυθία που ο κ.Ερντογάν αποκάλυψε ότι είχε με τον Εμ.Μακρόν, φέρεται να του είπε ότι «οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τους εξοπλισμούς και έχουν χρέος 400 δις προς τη Δύση» με τον Εμ.Μακρόν να του απαντά ότι «οι Έλληνες έχουν λεφτά», και ο Τούρκος ηγέτης απεφάνθη ότι «για τον Μακρόν όλα είναι λεφτά». Θέλοντας περισσότερο να δείξει ότι η επιλογή της Γαλλίας να πουλήσει τα Ραφάλ και τις φρεγάτες στην Ελλάδα ήταν απλώς εμπορική συναλλαγή και δεν έχει βάθος, κάτι βεβαίως που δεν ισχύει καθώς παραλείπει ότι στην Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία προβλέπεται η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση που ένα από τα δυο μέρη δεχθεί επίθεση στην Επικράτεια του.

Όμως και χθες στην ενημέρωση που έκανε κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη, στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, συνέχισε να προκαλεί σύγχυση για το εάν συζητήθηκε θέμα Ανατολικής Μεσογείου στη συνάντηση του με τον Τ.Μπάιντεν
Την Κυριακή μετά τη συνάντηση δήλωνε ότι δεν τέθηκε θέμα Ανατολικής Μεσογείου, σε αντίθεση με τη ρητή αναφορά που είχε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Χθες θυμήθηκε ότι στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο συζητήθηκε και η Ανατολική Μεσόγειος χωρίς να δώσει όμως περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως, η θέση των Αμερικανών είναι σαφής για αποφυγή εντάσεων και ειρηνική επίλυση των διαφορών με σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Το γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης έχει σημασία καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φθάσει στην Κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της EXXON MOBIL για την πραγματοποίηση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 10. Η Τουρκία θέλοντας να ακυρώσει τις γεωτρήσεις έχει απειλήσει με αντίποινα (ίσως σε άλλο Οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ, με πιθανότερο το Οικόπεδο 6), αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΧΧΟΝ MOBIL έχει μεταφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από την Ουάσιγκτον ώστε να προχωρήσει κανονικά στις εργασίες της.

Χθες η εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού υπουργείου άμυνας επανήλθε κατά την τακτική ενημέρωση, στο θέμα της αποστρατικοποίησης συνδέοντας την και πάλι με το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ενώ επιτέθηκε στην Ελλάδα επειδή όπως είπε «συνάπτει συμμαχίες εντός της Συμμαχίας, αναζητά όπλα και υποστήριξη με άλλες χώρες εντός του ΝΑΤΟ, και υπονομεύει τόσο το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις…»..

Στη Ρώμη οι ανοικτοί λογαριασμοί του καθεστώτος Ερντογάν με την Ουάσιγκτον αλλά και τη Δύση, παρέμειναν ανοικτοί. Και φαίνεται πάντως ότι τα καπρίτσια και οι εκβιασμοί της Άγκυρας δεν περνάνε πλέον τόσο εύκολα και ανέξοδα, όσο στο παρελθόν..

Δεν υπάρχουν σχόλια: