Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Αρχαία Ολυμπία: Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο οι φλόγες - Ολονύχτια μάχη (Βίντεο & φωτογραφίες)

Ολονύχτια μάχη στο πύρινο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας το οποίο πλησιάζει επικίνδυνα τον αρχαιολογικό χώρο του μουσείου δίνουν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από 160 πυροσβέστες και 50 οχήματα.
Συνδράμουν κλιμάκια του στρατού από Τρίπολη και Πύργο, ενώ χωματουργικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.
Προς το παρόν φαίνεται να μην απειλείται ο αρχαιολογικός χώρος. Η φωτιά έχει κάψει στο πέρασμά της χιλιάδες στρέμματα και τουλάχιστον 20 κατοικίες, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν εκκενωθεί περισσότεροι από 10 οικισμοί...
Μέχρι αργά το μεσάνυχτα η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία έφτασε σχεδόν ένα χιλιόμετρο από το αρχαιολογικό μουσείο και τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν «μάχη» για τον περιορισμό της, ενώ δυο ακόμα μέτωπα μαίνονται σε Μιράκα και Πελόπιο.

Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο προς τον αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο, ενώ έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από την Ολυμπία αποτελούνται από πάνω από 100 πυροσβέστες, 40 οχήματα και από πλήθος οχημάτων πολιτικής προστασίας δήμων από όλες τις περιοχές της Ηλείας.

Επίσης, με χωματουργικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποτραπεί η φωτιά να πλησιάσει τον Αρχαιολογικό χώρο.

«Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε σε ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Όπως εξήγησε, «το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο, προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά τη φωτιά».

Χαρακτήρισε δε, «πολύ δύσκολη την κατάσταση» και ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική, «η φωτιά έχει δυναμική».

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς 'ανεβαίνει' προς τις κοινότητες», ανέφερε επίσης ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, για τα όσα διαδραματίζονται στην Αρχαία Ολυμπία, συμπληρώνοντας ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».


Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

Σύμφωνα με το ilialive.gr χωρίς ρεύμα έμεινε η περιοχή της Ολυμπίας καθώς από την φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο μετά τις δυόμισι το πρωί επανήλθε η ηλεκτροδότησή της.

Νωρίτερα, είχε επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο και αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ενισχυθούν συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις από άλλα σημεία της χώρας. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί, ενώ με νοσηλευτικό προσωπικό έχει ενισχυθεί το νοσοκομείο Πύργου.

Επίσης, δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε γειτονικά χωριά, όπου η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, αποθήκες και καλλιέργειες, αφού οι κάτοικοι ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνολικά 10 οικισμοί εκκενώθηκαν: Αρχαία Ολυμπία, Λιναράς, Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκωνία και Χελιδόνι και Λαντζόι, ενώ λεωφορεία έσπευσαν να παραλάβουν κόσμο που δεν διέθετε μεταφορικό μέσο. Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξαν εγκλωβισμένοι σε Πουρνάρι και Ηράκλεια.. Διακόπηκε η κυκλοφορία στην ΕΟ Τρίπολης.

Τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Μιράκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από το πύρινο μέτωπο στην Ηράκλεια κοντά στα τούνελ της περιμετρικής Ολυμπίας.

Επίσης, ένα σπίτι είχε τυλιχτεί στις φλόγες στον Πλάτανο, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας και σε παρακείμενη οικία κατοικούσε ένας ηλικιωμένος, ο οποίος δεν είχε εγκαταλείψει το σπίτι του με αποτέλεσμα να προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση των ανδρών την Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να τον απομακρύνουν από την περιοχή.

Ακόμα, υπήρξε εγκλωβισμένο άτομο ΑΜΕΑ μαζί με τον γιο του στο χωριό του Πελοπίου, το οποίο ωστόσο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο απεγκλωβισμός του από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.


Όσον αφορά το πύρινο μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ παράλληλα μηχανήματα έργου, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Παραμένει το απαγορευτικό κυκλοφορίας των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου από το 124ο χιλιόμετρο έως το 130ο χιλιόμετρο, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ηράκλειας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονταν από νωρίς το μεσημέρι στις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να συνδράμουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης των κοινοτήτων, αλλά και για να πραγματοποιούν περιπολίες, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες έκνομες ενέργειες.

Για τα μέτωπα της Ηλείας τόνισε με έμφαση ότι τις μεσημεριανές ώρες σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι τέσσερις στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, ομάδα drone του Πυροσβεστικού, το Beriev 200, (καθώς και ελικόπτερα και αεροσκάφη μέχρι τη νύχτα), δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησε στις 20:00 της Τετάρτης για την εξέλιξη των πυρκαγιών.
Τα μέτωπα σε Εύβοια και Μεσσηνία

Στην Εύβοια η φωτιά εξελίσσεται σε τρία μέτωπα, που συνολικά φτάνουν τα 30 χιλιόμετρα έχοντας κάψει σήμερα τον παραλιακό οικισμό Ροβιές καταλήγοντας στη θάλασσα και χθες Σηπιάδα και Χρόνια. Το σύνολο των δυνάμεων να έχει ρίξει το κύριο βάρος στον ορεινό όγκο και στα χωριά τα οποία παραμένουν κυκλωμένα από τις φλόγες, ενώ δόθηκε εντολή και για την εκκένωση του χωριού Σκεπαστή.

Η μάχη, τώρα, δίνεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό
«αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

Στη Μεσσηνία εκκενώθηκαν οι οικισμοί Παραπούγκι, Καρνάσι ή Δεσύλλα, μετά των Βράχο και Μοναστηράκι ή Αγίους Θεοδώρους καθώς η φωτιά στην περιοχή της Κάτω Μέλπειας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και η κατάσταση, σύμφωνα με τους τοπικές αρχές θεωρείται αρκετά δύσκολη.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: