Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Διχαστικά παιχνίδια με τη φωτιά

Οι τεράστιες φλόγες που υψώνονται ως τον ουρανό, φωτίζουν, για μια ακόμα φορά, την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να βρει κοινή γλώσσα ακόμα και την ώρα που οι πυρκαγιές κατακαίνε τις περιουσίες των πολιτών και τον δασικό πλούτο της χώρας. 
Την ώρα που ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός της πολιτικής προστασίας δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα, δεν υπάρχει κανείς που να μην υποκλίνεται μπροστά στο σύνθημα «πρώτα η ανθρώπινη ζωή»... 
Ωστόσο, η ευαισθησία και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κριθούν οριστικά όταν θα σβήσουν οι προβολείς των καναλιών και θα μείνουν στο σκοτάδι οι άνθρωποι στα αποκαΐδια των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους, ανάμεσα σε μαυρισμένους κορμούς. Η πλήρης και άμεση αποκατάσταση των κόπων μιας ζωής είναι πρωταρχικό καθήκον της πολιτείας.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε, ιδιαίτερα σ’ αυτό το θέμα, να κρατήσει μια στοιχειωδώς συναινετική στάση, αναλογιζόμενη τις τραγικές απώλειες επί των ημερών της, ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές. Δεν έδειξε τέτοια σημάδια. 
Αντίθετα, φρόντισε να υψώσει εξ αρχής έναν σκληρό καταγγελτικό λόγο. 
Η ρεβανσιστική ανάρτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο τουίτερ «Karma is a bitch» (η μοίρα είναι σκύλα) δείχνει που μπορεί να οδηγήσει αυτή η τακτική.

Την ίδια άλλωστε στάση κρατάει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στο κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού
, καλύπτοντας ανοιχτά τις προκλητικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της που πρωτοστατούν στο εντιεμβολιαστικό κίνημα για να ψαρέψουν στα θολά νερά του λαϊκισμού. 
Μετά από μια πενταετία ακραία διχαστικής διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά του διχασμού.

Η αλήθεια είναι ότι οι δυνάμεις της κοινής λογικής φαίνεται να χάνουν καθημερινά τη μάχη του ορθολογισμού. 

Σε μια εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε διάφορα μέτωπα, ένα αλλοπρόσαλλο και επικίνδυνο κοινωνικοπολιτικό συνονθύλευμα καταφέρνει να καθορίζει τις προτεραιότητες της δημόσιας ατζέντας σπρώχνοντας τις εξελίξεις σε αδιέξοδες κατευθύνσεις.

Τη θέση της αντιπαράθεσης πειστικών επιχειρημάτων καταλαμβάνει, ολοένα και περισσότερο, η ανεξέλεγκτη διασπορά fake news και η ασύστολη λασπολογία. 
Η απουσία ουσιαστικής πολιτικής συναίνεσης στην αντιμετώπιση των σύγχρονων πρωτοφανών απειλών της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής, υπονομεύει την κοινή προσπάθεια και διευκολύνει το διαβρωτικό έργο των λαϊκιστών.

Είναι καιρός να σταματήσουν οι πολιτικές δυνάμεις του ορθολογισμού να χαϊδεύουν αυτιά με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις. Γιατί όταν, μαζί με τις κάλπες, ανοίξουν και οι ασκοί του «αντισυστημικού» Αιόλου, θα είναι πολύ αργά. Δεν δικαιούται κανείς να αγνοεί ή να υποτιμά την πραγματικότητα, όσο δυσάρεστη κι αν είναι. Ότι δηλαδή το κύριο τμήμα των αντιεμβολιαστών δεν είναι εκείνοι που «φοβούνται και δικαιολογημένα ταλαντεύονται εξ αιτίας των επικοινωνιακών λαθών». Στον σκληρό πυρήνα του κινήματος των αντιεμβολιαστών κυριαρχούν οι «ιδεολογικοί» αρνητές του εμβολίου και της πανδημίας, που είναι ουσιαστικά και διαχρονικοί αρνητές κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού και προόδου της χώρας στις τελευταίες δεκαετίες.

Το «κίνημα των αρνητών» είναι, από πολλές απόψεις, συγγενές των ακραίων κινημάτων και των κινημάτων του παραθρησκευτικού σκοταδισμού. 
Είναι η διάδοχη μορφή των πλατειών των «αγανακτισμένων» που σημάδεψαν διχαστικά την πορεία της χώρας. Οι κομματικές ηγεσίες που έχουν επιλέξει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να κλείσουν το μάτι στους αρνητές, θα πρέπει να αντιληφθούν άμεσα τις τραγικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη χώρα η ανεύθυνη στάση τους.

Με αφορμή την πανδημία, η χώρα, όπως και όλος ο πλανήτης, βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ιδιότυπου εμφύλιου πολέμου. 
Απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, οι κοινωνίες εμφανίζονται διχασμένες υπό την επήρεια ενός χυδαίου λαϊκισμού. 
Για πρώτη ίσως φορά αμφισβητείται τόσο ανοιχτά το υπέρτατο δικαίωμα στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και της ζωής, ενώ, ταυτόχρονα, απαξιώνονται συνειδητά οι Θεσμοί της Δημοκρατίας οι κατακτήσεις της επιστημονικής έρευνας και τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η μάχη κατά της πανδημίας είναι μάχη εναντίον των ιδεοληψιών και των προκαταλήψεων, κατά της καθυστέρησης και του σκοταδισμού. Αλλά κυρίως είναι η μάχη για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και της επιβίωσης όλων μας.


Γιάννης Μεϊμάρογλου

* Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού metarithmisi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: