Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Η μετάλλαξη του ιού της Ακροδεξιάς

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα και η δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ.
 
Ισχυρή συμμετοχή στα πρόσφατα συλλαλητήρια κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχουν ακροδεξιές ομάδες, που αντιμετωπίζουν την πανδημία και τις κοινωνικές επιπλοκές που αυτή προκαλεί ως ευκαιρία ανασύνταξης στη μετά Χρυσή Αυγή εποχή. 
Από το σύνολο των περίπου 3.500 (σύμφωνα με την αστυνομία) που συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην πλατεία Συντάγματος, υπολογίζεται ότι οι μισοί ανήκαν σε οργανωμένες... ακροδεξιές οργανώσεις. Ανάμεσα στις ομάδες εξάλλου που απηύθυναν καλέσματα για συμμετοχή στην κινητοποίηση ήταν μέλη και υποστηρικτές κομμάτων που έχουν ιδρύσει φυλακισμένα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης.
«Το εθνικό κόμμα Ελληνες έδωσε βροντερό παρών στις συγκεντρώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, που μεθοδεύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα που συνέστησε ο κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης
Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν υποστηρικτές και του Γιάννη Λαγού, που επίσης βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού. Το κόμμα του Λαγού, που έχει συσταθεί ήδη από το 2019, εμφανίζεται μάλιστα να συμμετέχει σε «παγκόσμιο δίκτυο κατά της τυραννίας του κορωνοϊού».
«Οι Ελληνες πατριώτες και εθνικιστές διαδήλωσαν κατά της υγειονομικής δικτατορίας που μας επιβάλλουν» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος. Ο συντάκτης του κειμένου επιτίθεται στην αστυνομία κατηγορώντας την για «μεθοδευμένη διάλυση της συγκέντρωσης με κροτίδες και χημικά». 
Μαζικότερη ήταν η παρουσία στο Σύνταγμα μελών της σκληρής ακροδεξιάς ομάδας ProPatria, που έχει ως σημείο αναφοράς τις πολεμικές τέχνες. 
Συγκαταλέγεται στις 16 οργανώσεις που υπάρχουν καταγεγραμμένες σε απόρρητη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στη χώρα («Κ», 12.10.2020). Κατά τα πρότυπα της Χρυσής Αυγής διοργανώνει διανομές τροφίμων και αιμοδοσίες μόνο για Ελληνες. Στις τάξεις της μετέχουν –κατά δήλωση των μελών της– εθνικιστές, εθνικοσοσιαλιστές και φασίστες με κοινό το ριζοσπαστικό στοιχείο. Για την παρουσία τους στο αντιεμβολιαστικό συλλαλητήριο δημοσιοποίησαν στην ιστοσελίδα τους φωτογραφίες και ένα κείμενο στο οποίο δεν έκρυψαν το αληθινό κίνητρο της παρουσίας τους στην κινητοποίηση. «Για εμάς ως κοινότητα δεν ήταν απλά μια ακόμα αντιεμβολιαστική συγκέντρωση. Ηταν μια αντικυβερνητική συγκέντρωση των Ελλήνων, ο οποίοι στενάζουν κάτω από την αλλοπρόσαλλη διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με την κυβέρνηση της Ν.Δ. έχουμε να χωρίσουμε πάρα πολλά. Δεν ξεχνάμε τους συμβιβασμούς της Ν.Δ. για τη Μακεδονία και την ενδοτική στάση με την Τουρκία».


Καλέσματα για συμμετοχή στην κινητοποίηση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού απηύθυναν ακόμα περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες που φέρονται να συνδέονται μεταξύ τους. Εχουν ως σύμβολό τους ένα καλάσνικοφ και χρησιμοποιούν ως πρώτο συνθετικό της ονομασίας τους τη λέξη «Defend», που παραπέμπει στο σύνθημα «Defend Europe» το οποίο έχει υιοθετήσει το κίνημα των «ταυτοτιστών» ή «κίνημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας».
Πρόκειται για ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κίνημα με υποστηρικτές κυρίως στη Γερμανία και την Αυστρία. Σε έκθεσή της για την τρομοκρατία στην Ε.Ε., η Europol επισημαίνει ότι η διαλεκτική του μίσους που καλλιεργεί το «κίνημα» ενδεχομένως να ευθύνεται για τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν διαπράξει μεμονωμένα άτομα ή αλλιώς «μοναχικοί λύκοι».
Στον λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram μια απ’ αυτές τις ομάδες ξεχωρίζουν φωτογραφίες από τα επεισόδια του Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον, με λεζάντα: «Defend your land – white pride worldwide» («προστάτευσε τη γη σου – λευκή υπερηφάνεια σε όλο τον κόσμο»). Στην αφίσα – κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που δημοσιοποίησαν στους λογαριασμούς τους στα social media ξεχωρίζουν ακροδεξιά σύμβολα και το σύνθημα «αναρωτηθείτε ποιοι είναι οι ψεκασμένοι, αυτοί που έχουν αξίες ή οι υποταγμένοι». Κάτω από φωτογραφία του ναζιστικού συμβόλου «μαύρος ήλιος» που δημοσιεύει σε λογαριασμό της στα κοινωνικά δίκτυα ομάδα με τίτλο Ελληνικό Μέτωπο, υπάρχει το εξής κείμενο: «Καλούμε κάθε αυτόνομο εθνικοσοσιαλιστή σε αγώνα μέχρις εσχάτων κατά των εμβολίων». 
Για τη διαδήλωση της Τετάρτης σχηματίζει δικογραφία κατά αγνώστων η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τη μη εφαρμογή των κανονισμών που προβλέπει η νέα νομοθεσία για τις συναθροίσεις, όπως επίσης και τις επιθέσεις με πέτρες και μπουκάλια που διαδηλωτές εκτόξευσαν κατά των αστυνομικών. Ο φάκελος της δικογραφίας θα υποβληθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στην εισαγγελία Πρωτοδικών. 

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν

Πλην των ακροδεξιών ομάδων, στο ετερόκλητο πλήθος που συγκροτεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα μετέχουν ακόμα ορθόδοξα σωματεία αλλά και νέες κινήσεις πολιτών και πολιτικά σχήματα που έχουν ως σημείο αφετηρίας τους τη διαχείριση της πανδημίας. 
Το κάλεσμα για συμμετοχή στο αντιεμβολιαστικό συλλαλητήριο της 21ης Ιουλίου συνυπέγραψε η «Ομοσπονδία Πατριωτικών και Ορθόδοξων Σωματείων»
Τη σελίδα της Ομοσπονδίας στο Facebook ακολουθούν 13.000 άτομα, όπου κυριαρχούν αναρτήσεις για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Μεγάλη απήχηση έχουν και τα καλέσματα που απευθύνει ο γιατρός Φαίδων Βόβολης, επικεφαλής της κίνησης «Ελεύθεροι Ξανά»
Σε συγκέντρωσή του την 14η Ιουλίου στην Ομόνοια συμμετείχαν, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, 5.000 άτομα, ενώ νέο κάλεσμα είχε απευθύνει για χθες Σάββατο, επίσης στην Ομόνοια.  
Eχει ενδιαφέρον ότι ως οργανωτής της βίαιης συγκέντρωσης αντιεμβολιαστών στην Κύπρο συνελήφθη από τις διωκτικές αρχές της χώρας ο γιατρός με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης. Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Oχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΕΛ.ΑΣ. υπολόγισε τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης ανά την Ελλάδα, στις 50.000.


Δεν υπάρχουν σχόλια: