Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Γ. Σακελλίων (βρετανικό ΕΣΥ): Στο 95% η προστασία από βαριά νόσηση για τους εμβολιασμένους

Στο 95% τοποθετείται η προστασία των εμβολιασμένων από βαριά νόσηση σε περίπτωση προσβολής από τον κορονοϊό και 
στο 70% από τη μετάδοση της νόσου σημειώνει σε συνέντευξή του ο Γιώργος Σακελλίων γιατρός στο νοσοκομείο Colchester στο Έσσεξ. 
Ο ίδιος εκτιμά πως μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να ανατρέψει ένα τέταρτο κύμα πανδημίας και μοιράζεται τις εμπειρίες του από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ.Βρετανίας (ΝHS)...
Ο κ.Σακελλίων επισημαίνει πως θάνατοι εμβολιασμένων δεν έχουν παρατηρηθεί, ενώ επισημαίνει πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, τονίζοντας πως στο Ηνωμένο Βασίλειο η ηλικιακή ομάδα που νοσεί περισσότερο σήμερα είναι μεταξύ 15-35 ετών.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο


Κύριε Σακκελίων, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας και πώς μπορεί να το ανασχέσει;

Στη φάση που βρισκόμαστε, ο μοναδικός τρόπος ανάσχεσης της εξέλιξης της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. Περιοριστικά μέτρα σε πανεθνικό επίπεδο δεν μπορούν ξανά να εφαρμοστούν. Είμαστε σε έναν αγώνα δρόμου όπου από τη μιά τρέχει η μετάλλαξη με τετραπλάσια ταχύτητα από το αρχικό στέλεχος και από την άλλη το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που δυστυχώς φαίνεται να προσεγγίζει την οροφή του.

Με βάση την εμπειρία σας ως ιατρός πόσες πιθανότητες έχει να νοσήσει βαριά ένας εμβολιασμένος και ένας μη εμβολιασμένος;

Οι μελέτες στο ΗΒ και στο Ισραήλ (οι δυο χώρες που έχουν προσεγγίσει σχεδόν απόλυτα νούμερα στον εμβολιασμό δείχνουν ότι κατά μέσω όρο τα εμβόλια (πλήρης εμβολιασμός) προστατεύουν από μετάδοση της νόσου κατά 70% και από βαριά νόσηση που θα χρειαστεί νοσηλεία κατά 95% περίπου. 
Μέχρι σήμερα θάνατοι σε εμβολιασμένους δεν έχουν παρατηρηθεί, εκτός αν υπήρχε σοβαρή ανοσοανεπάρκεια. Δηλαδή σε 100 που εμβολιασμένους που θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, 70 θα παραμένουν αρνητικοί διαρκώς, 25 θα είναι θετικοί αλλά με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, ενώ 5 θα χρειαστούν νοσηλεία. Οι ανεμβολίαστοι θα καταστούν όλοι θετικοί, ανάλογα με την ηλικία και τα συνοδά νοσήματα θα νοσήσουν σοβαρά 30-40 από αυτούς και θα καταλήξουν 5-10 από αυτούς.

Δηλαδή, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά; Προστατεύουν και κατά των μεταλλάξεων;


Μέχρι στιγμής τα εμβόλια ανασχέουν την εξάπλωση του ιού, προστατεύουν από βαριά νόσηση και έχουν μηδενίσει τους θανάτους στου εμβολιασμένους. Είναι πλήρως προστατευτικά έναντι των μέχρι σήμερα γνωστών μεταλλάξεων. Και λέω μέχρι σήμερα, γιατί όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται ανεμπόδιστα στους ανεμβολίαστους, κινδυνεύουμε να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη, η οποία να ξεπερνά το φραγμό των εμβολίων και να βρεθούμε πάλι στο σημείο μηδέν.

Στην Αγγλία όπου εργάζεστε, ποιες ηλικιακές ομάδες προσβάλει ο κορονοϊός και κατά πόσο έχει βοηθήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα;


Στο ΗΒ προσβάλλονται κατά συντριπτικό ποσοστό ηλικίες 15-35, αφού σε αυτές παραμένει ακόμα ένα ποσοστό ανεμβολίαστων. Ο πληθυσμός άνω το 50 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά 90%. Οι νοσηλείες εμβολιασμένων είναι ελάχιστες και οι θάνατοι αφορούν σχεδόν αποκλειστικά ανεμβολίαστους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έχουμε κοντά στα 35,000 νέα κρούσματα ημερησίως, έχουμε μόνο 4000 περίπου ασθενείς σε νοσοκομεία και από αυτούς είναι διασωληνωμένοι περίπου 650. Τον Ιανουάριο, που είχαμε ξανά 35,000 κρούσματα την ημέρα, οι νοσηλείες ήταν περίπου 25,000 και 4,000 διασωληνωμένοι. Το κυριότερο όμως είναι οι θάνατοι. Σήμερα είχαμε 28 θανάτους. Τον Ιανουάριο, με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων είχαμε ημερησίως 1,200 περίπου θανάτους. Αν αυτό δεν κάνει κατανοητή την ανάγκη και τη σημασία του εμβολιασμού, τότε δεν υπάρχει τίποτε άλλο να πούμε.

Τέλος, πότε θεωρείτε πως θα επανέλθουμε διεθνώς σε μία κανονικότητα;

Αν είμαστε τυχεροί και δεν εμφανιστεί ανθεκτική στα εμβόλια μετάλλαξη, ο ιός θα σβήσει σιγά σιγά όταν παγκοσμίως θα φτάσουμε σε ένα τείχος ανοσίας του 70-80%, συνυπολογίζοντας εμβολιασμό και νόσηση. 
Το πρόβλημα είναι πως όσο καθυστερούμε στον εμβολιασμό και όσο μεγάλες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου παραμένουν σημαντικά ανεμβολίαστες, η πανδημία ανακυκλώνεται και επανέρχεται. Να ξέρουμε πως και επαναληπτικές δόσεις θα έχουμε και πως η μάσκα, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο θα παραμείνει για κάποιο αρκετό χρόνο ακόμα στη ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: