Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Μεταναστευτικό: Επεκτείνεται ο «φράκτης» στον Έβρο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των αυξημένων μεταναστευτικών ροών

Με συχνότητα 400 ατόµων ηµερησίως εξακολουθούν να καταφθάνουν στην Ελλάδα πρόσφυγες και µετανάστες από την Τουρκία.
Κατά το τελευταία διάστηµα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι έχουν αυξηθεί οι ροές στον Εβρο, καθώς οι διακινητές βρίσκουν συνεχώς νέα περάσµατα, ενώ διογκώνεται ο αριθµός των αγνοουµένων και όσων καταλήγουν εξαιτίας...
των δυσµενών καιρικών συνθηκών.
Τα συναρµόδια υπουργεία Αµυνας και Προστασίας του Πολίτη θέτουν σε εφαρµογή σχέδιο περαιτέρω θωράκισης της βόρειας περιφέρειας, το οποίο περιλαµβάνει επέκταση του µεγάλου φραγµού, πρόσθετους ελέγχους από 400 επιπλέον συνοριοφύλακες που προσλαµβάνονται άµεσα, µπλόκα στην Εγνατία και τις επαρχιακές οδούς, ενίσχυση της φρούρησης των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και της θαλάσσιας περιοχής πέριξ της Αλεξανδρούπολης, όπου επίσης έχουν εντοπιστεί νέες δίοδοι.
Ο όλος σχεδιασµός για την κατάρτιση ολιστικού και κοινού επιχειρησιακού σχεδίου, όπως και κοινού επιχειρησιακού κέντρου, µεταξύ των Ενόπλων ∆υνάµεων και της Ελληνικής Αστυνοµίας, εξελίχθηκε περίπου πριν από δύο εβδοµάδες. Υπήρξε, σε µια πρώτη φάση, σύµφωνα µε τις πληροφορίες των Παραπολιτικών, µια σύσκεψη στο υπουργείο Αµυνας, όπου συµµετείχαν ο αρµόδιος υπουργός, κ. Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός, κ. Στεφανής, και, αντίστοιχα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός κ. Οικονόµου. Επίσης, ανώτατοι αξιωµατούχοι σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ - ΓΕΣ και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Στη συνέχεια, οι κύριοι Χρυσοχοΐδης και Οικονόµου επισκέφθηκαν τη µεθοριακή περιοχή του Εβρου, όπου υπήρξαν συσκέψεις και συντονισµός µε τον επικεφαλής του ∆’ Σώµατος Στρατού και τους επιτελείς του, ανώτατους και ανώτερους αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ. µε επικεφαλής τον επιθεωρητή Β. Ελλάδος.

Το αντικείµενο των συσκέψεων ήταν ακριβώς η προώθηση και η κατάρτιση ενιαίου επιχειρησιακού σχεδιασµού για την αναβάθµιση της φύλαξης των συνόρων και τη «θωράκισή» τους.
Χθες, Παρασκευή, εξάλλου, για τον ίδιο λόγο ήταν προγραµµατισµένο να επισκεφθεί την περιοχή ο υφυπουργός Αµύνης, κ. Στεφανής. Σύµφωνα µε πληροφορίες των Παραπολιτικών, τα ακάλυπτα ή περιορισµένα εποπτευόµενα σηµεία είναι 200-250.
Στον νέο σχεδιασµό µεθοδεύεται η επέκταση του φράχτη των 12 χιλιοµέτρων στη Νέα Βύσσα, κατά 3-4 χιλιόµετρα, και η δηµιουργία ανάλογων, µικρότερων σε γειτονικές περιοχές. Επίσης η παρακολούθησή τους µε συστήµατα καµερών και µη επανδρωµένα αεροσκάφη (UAV).
Ήδη στις Καστανιές θα κατασκευαστεί συρµατόπλεγµα «τύπου ΝΑΤΟ», µήκους 200 µέτρων, µε υλικά υψηλής αντοχής, αιχµηρές λεπίδες και πυκνή δέση, όπως αυτά που χρησιµοποιούνται από τις δυνάµεις της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας για την περίφραξη στρατοπέδων, αποθηκών πολεµοφοδίων και εργοστασίων υψίστης ασφαλείας. Πιο προσβάσιµα σηµεία θεωρούνται τα µονοπάτια από τα κοντινά χωριά Πετράδες, Ισάκιο και Πυθίο, τα οποία βρίσκονται στη γραµµή µεταξύ ∆ιδυµοτείχου και Ορεστιάδας.

Νέα περάσµατα -και µάλιστα πολύ ενεργά- εντοπίστηκαν στον ορεινό όγκο Σουφλίου και στα τριγύρω Ποµακοχώρια. Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, οι λαθροµετανάστες «αναζητούν καταφύγιο σε στάβλους, αποθήκες, κλειστά σπίτια και τζαµιά, προκειµένου να προφυλαχθούν από την παγωνιά», ενώ δεν λείπουν και τα περιστατικά κλοπών. Πρόσφατα, ο δήµαρχος Σουφλίου, Π. Καλακίκος, κάλεσε τις Αρχές «να αποκαταστήσουν τη νοµιµότητα και το αίσθηµα ασφάλειας» στην περιοχή.

TO ΜΙΚΡΟ ΔΕΡΕΙΟ

Εν προκειµένω, κοινότητες όπως το Μικρό ∆έρειο «έχουν εξελιχθεί σε τόπο συνάθροισης και διάχυσης των λαθροµεταναστών», τονίζουν οι ντόπιοι, λέγοντας ότι από εκεί µεταφέρονται σε άλλα χωριά, όπως στη Χλόη, τη Νέα Σάντα, τις Σάπες και κατόπιν στην Κοµοτηνή, όπου εκτιµάται ότι υπάρχουν «τρύπες» διαφυγής τους στα Βαλκάνια.

Το πλέον «αποδοτικό µέτρο», που ελήφθη από την πρώτη κιόλας ηµέρα της νέας διακυβέρνησης και της αλλαγής στην πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνοµίας, είναι οι µαζικές συλλήψεις διακινητών (εκατοντάδες σε διάστηµα λίγων µηνών) και οι αθρόες καταδίκες τους χωρίς την αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού.

Ενδεικτικά, τονίζεται ότι τον περασµένο µήνα, στις 13 Νοεµβρίου, επιβλήθηκαν από το Εφετείο Κακουργηµάτων Θράκης καθείρξεις 702 ετών κατά 2 αστυνοµικών και 698 ετών κατά πολίτη που είχαν συλληφθεί έναν χρόνο νωρίτερα στο Σουφλί για συµµετοχή σε κύκλωµα εµπορίας ανθρώπων.

Μία ηµέρα νωρίτερα, το τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε πολυετείς φυλακίσεις, από 96 έως 280 έτη, 8 µέλη ανάλογης συµµορίας, η οποία µετέφερε αλλοδαπούς µε Ι.Χ. από τα θρακικά σύνορα στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ακόµα και ο ιδιοκτήτης ενός εκ των αυτοκινήτων που δεν συµµετείχε στο «δροµολόγιο» καταδικάστηκε για απλή συνέργεια σε 46 χρόνια φυλακή.


Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: