Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

ΟΞΥΜΩΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΕ∆ΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ∆ΡΑΜΑΣ Με άριστους γιατρούς … και τραγικά κενά

Σημαντικό επίπεδο επιστημονικού προσωπικού και εξειδικευμένους γιατρούς που καλούνται να χειρουργήσουν στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, λόγω των γνώσεών τους, διαθέτει το Νοσοκομείο της Δράμας παρά τα προβλήματα και τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. 
Μία τέτοια και συνάμα ξεχωριστή περίπτωση, είναι ο κ. Αλκης Σαρίδης, ορθοπεδικός διευθυντής Ε.Σ.Υ. του Νοσοκομείου Δράμας και παράλληλα αυτοδιοικητικός παράγοντας και πρώτος σε σταυρούς ψήφων στον Δήμο Προσοτσάνης με την παράταξη του Δημάρχου Θεόδωρου Αθανασιάδη... (Όπως εξήγησε ο ίδιος στα ΧΡΟΝΙΚΑ είναι δημοτικός
σύμβουλος από το 1998 με τον αείμνηστο Γιώργο Μακρή).
Οι εξειδικευμένες γνώσεις του κ. Σαρίδη ως ορθοπεδικού τον έχουν κάνει περιζήτητο στον τομέα του και συχνά καλείται να πραγματοποιήσει χειρουργικές επεμβάσεις ορθοπεδικού χαρακτήρα σε πάρα πολλά Νοσοκομεία ανά την χώρα. 
Ο κ. Σαρίδης επεσήμανε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι τα συνεχή ταξίδια του οφείλονται στο γεγονός ότι είναι λίγοι οι γιατροί που είναι εξειδικευμένοι σε τεχνικές διατατικής οστεγένεσης – μέθοδος Ilizarov (επιμηκύνσεις οστών). Δυστυχώς, όπως αναφέρει, στο Νοσοκομείο της Δράμας εδώ
και δυο περίπου χρόνια, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, δεν μπορούν να εισαχθούν στο
χειρουργείο όσα ορθοπεδικά περιστατικά θα έπρεπε.
 
Τα περισσότερα από τα περιστατικά που χρήζουν χειρουργείου αντιμετωπίζονται στο Νοσοκομείο Σερρών, στο οποίο δεν υπάρχουν λιγότερες ελλείψεις, όπου εργάζεται παράλληλα ο κ. Σαρίδης.

Η επέμβαση επιμήκυνσης κάτω άκρου στο Ρέθυμνο

Μια από τις τελευταίες περιπτώσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο κορυφαίος Δραμινός γιατρός, στην οποία δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα και απο τα Ρεθυμνιώτικα Νέα, ήταν πρόσφατα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου πραγματοποίησε χειρουργική επέμβαση επιμήκυνσης κάτω άκρου σε ανήλικο ασθενή. 
Ο κ. Σαρίδης κλήθηκε από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου καθώς είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες χειρουργούς ορθοπεδικούς με εξειδίκευση σε τεχνικές διατατικής οστεγένεσης – μέθοδος Ilizarov (επιμηκύνσεις οστών). 
Η χειρουργική επέμβαση επιμήκυνσης κάτω άκρου πραγματοποιήθηκε φυσικά με απόλυτη επιτυχία.

Ο κ. Άλκης Σαρίδης, σύμφωνα με στοιχεία που είχε την ευγένεια να διαθέσει στα ΧΡΟΝΙΚΑ,
γεννήθηκε στη Τιφλίδα (πρώην Ε.Σ.Σ.Δ). Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο της πόλεως Ρουστάβι, με βαθμό άριστα, εισήχθη με εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τιούμεν Σιβηρίας από όπου και αποφοίτησε μετά 6 χρόνια με βαθμό «λίαν καλώς». 
Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στο μεγαλύτερο ορθοπεδικό ερευνητικό κέντρο της Ρωσίας του Καθηγητή G.A. Ilizarov (1990-1991). 
Ξεκίνησε την ειδικότητά του στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και ολοκλήρωσε την Ορθοπεδική στην Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή κ. Ηλία Λαμπίρη (2003). 
Το 2004 διορίστηκε ως Επιμελητής Β’ ΕΣΥ στην Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών. 
Από το ίδιο Πανεπιστήμιο έλαβε και τη Διδακτορική του Διατριβή με θέμα 
«Η αντιμετώπιση των σηπτικών ψευδαρθρώσεων του γόνατος με τη μέθοδο Ilizarov» με βαθμό «Άριστα».
Έχει συγγράψει 33 άρθρα σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά (15 πλήρεις δημοσιεύσεις και 18 υπό μορφή περιλήψεων) τα οποία ανευρίσκονται στις γνωστές «μηχανές αναζήτησης». Έχει παρουσιάσει 145 εργασίες σε συνέδρια (61 στην Ελλάδα, 84 στο εξωτερικό). Ορισμένες από τις εργασίες έχουν βραβευθεί. Έχει δώσει διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής σε 23 επιστημονικές εκδηλώσεις. Υπήρξε κύριος οργανωτής ή
συνδιοργανωτής ορθοπεδικών συνεδρίων, ελληνικών και διεθνών. Σε τέσσερα (σ.σ το ένα παγκόσμιο) υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις


Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς είναι δυνατόν επιστήμονες όπως ο κ. Άλκης Σαρίδης να είναι μεν ενταγμένοι στο δυναμικό του Νοσοκομείου Δράμας, αλλά να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν χειρουργικά στην Δράμα, όσα ορθοπεδικά περιστατικά θα έπρεπε, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και συγκεκριμένα σε αναισθησιολόγους οι οποίοι, τα τελευταία τουλάχιστον δυο χρόνια, δεν επαρκούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: