Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Μήνυμα του αιγύπτιου προέδρου αλ Σίσι : Θα μπορούσαμε να επέμβουμε στη Λιβύη

«Θα μπορούσαμε να είχαμε επέμβει στη Λιβύη» 

δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Σάρατζ, στην Τρίπολη, ότι είναι «όμηρος» ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στηλίτευσε χθες Κυριακή το ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, είναι «όμηρος» ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων...

«Δεν έχει δική της βούληση»


«Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ελεύθερη και αληθινά δική της βούληση; Διότι η κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι όμηρος ένοπλων και τρομοκρατικών παραστρατιωτικών οργανώσεων», έκρινε ο Σίσι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σαρμ ελ Σέιχ.
Η τοποθέτηση του Σίσι καταγράφηκε τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χαλίφα Χάφταρ ότι η μάχη για την Τρίπολη εισέρχεται σε νέα, «αποφασιστική» φάση.
Πριν οκτώ μήνες, ο Χάφταρ διέταξε να αρχίσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας. Ομως παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την ΚΕΕ πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση και σταμάτησαν την προέλαση του ΛΕΣ. Το αδιέξοδο στα μέτωπα έχει παγιωθεί εδώ και μήνες.

Η «ασφάλεια της Αιγύπτου»

Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, όπως και ως ένα βαθμό η Ρωσία, είναι σαφές πως υποστηρίζουν τον Χάφταρ. Το Κατάρ και η Τουρκία υποστηρίζουν την κυβέρνηση στην Τρίπολη.
Ο Σίσι έκρινε ότι η ασφάλεια της Αιγύπτου «επηρεάζεται άμεσα» από την κατάσταση στη Λιβύη.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε επέμβει στη Λιβύη. Αλλά δεν το κάναμε, σεβαστήκαμε [την εθνική κυριαρχία] της Λιβύης (…) για να διατηρήσουμε την αδελφοσύνη» στη σχέση των δύο χωρών, πρόσθεσε.

Τον Νοέμβριο, ο επικεφαλής της ΚΕΕ Φάγεζ Σάρατζ υπέγραψε το μνημόνιο κατανόησης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, αντίπαλο της Αιγύπτου στην περιοχή.

Νέα συνάντηση Σάρατζ – Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση του 2011 που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
Το τρέχον διάστημα, η πετρελαιοπαραγωγός χώρα της βόρειας Αφρικής έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: την ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και την ανταγωνιστική κυβέρνηση, με έδρα το Τομπρούκ, που συνδέεται με τον Χάφταρ.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: