Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Κάτι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις Πολάκη

Του Λέανδρου Ρακιντζή*
Κατά διαστήματα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης μας έχει συνηθίσει σε διάφορες επιθετικές ατάκες, που στρέφονται συνήθως κατά συγκεκριμένων προσώπων. Όπως του κ.Γεωργιάδη ή του κ. Στουρνάρα ή όταν δεν του αρέσουν κάποιες δικαστικές αποφάσεις κατά της Δικαιοσύνης. Και μάλιστα πολλές φορές τις ανεβάζει στο διαδίκτυο υπό τη μορφή μαντινάδας.
Φυσικά προς το παρόν, αποφεύγει τις ποινικές ευθύνες χάρη στη βουλευτική του ασυλία...
αλλά έχει καταδικασθεί, υποθέτω πρωτόδικα, από τα πολιτικά δικαστήρια σε χρηματική αποζημίωση υπέρ της ΠΟΕΔΗΝ.
Στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, ότι, "αν δεν βάλουμε μερικούς στη φυλακή, θα χάσουμε τις εκλογές". Η δήλωση αυτή κρητικά, που εκπλήσσει με την ειλικρίνεια της , εκτός του ότι δείχνει μια βαθειά απαισιοδοξία για την έκβαση των εκλογών, έχει πολλαπλούς αποδέκτες και πολλαπλές ερμηνείες.
Κατ’ αρχή απευθύνεται στους συντρόφους του , τους ψηφοφόρους και τους ευκαιριακούς συνοδοιπόρους και τους λέει "κοπέλια μην απελπίζεστε, δεν χαθήκαν όλα, έχομε ακόμα μια ευκαιρία, αν βάλουμε μερικούς από τους πολιτικούς μας αντιπάλους φυλακή για διαφθορά". Χωρίς όμως, να διευκρινίσει αν θα υπάρξει προφυλάκιση ή καταδίκη από ποινικό δικαστήριο...
Η Ν.Δ. έσπευσε να απαντήσει, ότι δεν τρομοκρατούνται, αλλά η δήλωση του κ. Πολάκη ήταν για εσωτερική κατανάλωση και πολιτική και δεν ενείχε απειλή. Συνεπώς η επικρατέστερη ερμηνεία δείχνει την απαισιοδοξία του κ.Πολάκη, όπως αναλύθηκε παραπάνω, που επιζητεί τη φυλάκιση των πολιτικών αντιπάλων σαν από μηχανής θεό, που στις αρχαίες τραγωδίες εμφανίζεται ξαφνικά και σώζει τη κατάσταση.
Υπάρχει βέβαια, και η εκδοχή, ότι είναι μια δημόσια έντονη προτροπή προς τις ελεγκτικές και ανακριτικές αρχές, με υπενθύμιση των δυσάρεστων συνεπειών για κάποιους, που αποβλέπουν στη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, για την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε πριν τη προκήρυξη των εκλογών να υπάρξουν προφυλακίσεις πολιτικών προσώπων για εκλογική εκμετάλλευση.
Υπάρχουν και άλλες εκδοχές, αλλά δεν έχει νόημα η εξέταση τους. Εκείνο όμως ,που είναι βέβαιο, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα συγκεκριμένων εφημερίδων, που πρόσκεινται στη κυβέρνηση και προαναγγέλλουν διώξεις, ότι γίνεται προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών να επισπευσθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες. Να συνταχθούν πορίσματα, βάση των οποίων να απαγγελθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, που να επιτρέπουν τη προφυλάκιση πολιτικών προσώπων.
Δεν γνωρίζω, εάν ο κ. Πολάκης έχει σχετικές πληροφορίες ή εκφράζει μύχιους πόθους. Σε κάθε όμως περίπτωση αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι ο κ. Πολάκης, όπως και κάποιοι άλλοι σύντροφοι του δεν γνωρίζουν τη σημαίνει κράτος δικαίου και τι διάκριση των εξουσιών και πως λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. 
Σαφώς η παραπάνω δήλωση του κ. Πολάκη είναι ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά και πολιτικό λάθος. Γιατί οποιαδήποτε παρέμβαση στη δικαιοσύνη ενεργεί αποτρεπτικά για αυτούς που πιστεύουν στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Είναι δε πιθανόν προφυλακίσεις πολιτικών προσώπων παραμονές εκλογών να εκληφθούν ως πολιτικές διώξεις και ως εκ τούτου να μη γίνουν πιστευτές και να προκαλέσουν πολιτική πόλωση, που μόνο ζημιές θα επιφέρουν στη πολιτική ζωή του τόπου και στη αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

*Ο κ. Λέανδρος Τ.Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: