Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τον «σκοτωμό» στο Υπουργικό - Διαλύονται οι ΑΝΕΛ [εικόνες]

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι κυβερνητικές ισορροπίες, μετά τον άγριο τσακωμό του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα είναι εκρηκτική έπειτα από όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την Ουάσιγκτον.
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υποτίθεται για την οικονομία και το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, στο επίκεντρο της σύσκεψης αναμένεται να βρεθούν όσα συνέβησαν νωρίτερα στο «εκρηκτικό» υπουργικό συμβούλιο...
Υπενθυμίζεται ότι υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική στον υπουργό Άμυνας για όσα είπε στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «εκθέτει και τον πρωθυπουργό και την χώρα».
Ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να επεσήμανε ότι ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ υπονόμευσε την εθνική θέση για το Μακεδονικό, ότι παραβίασε την κυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ επανέλαβε ότι την εξωτερική πολιτική την διαμορφώνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και όχι ο υπουργός Άμυνας.
Ακόμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη δεν μετέχει ο Νίκος Κοτζιάς.

Δύο από τους εφτά βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την ίδια ώρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται υπό διάλυση.
Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ αναπτύσσονται ακραίες φυγόκεντρες τάσεις από τα στελέχη του κόμματος που τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται για το κόμμα του Πάνου Καμμένου είναι εξαιρετικά δυσοίωνες καθώς προδιαγράφουν ακόμα και την διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η «γραμμή» του Πάνου Καμμένου για καταψήφιση της Συμφωνίας και άρση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση βρίσκει την στήριξη δύο βουλευτών με τους υπόλοιπους τέσσερις να ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους.

Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Είναι ενδεικτικό λίγες ώρες μετά τις δημόσιες απειλές του Πάνου Καμμένου πως όσοι ψηφίσουν υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας θα διαγραφούν από το κόμμα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε δημόσια ότι θα πάει κόντρα στην κομματική γραμμή. Βέβαια ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε ότι θα παραδώσει την έδρα του και δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί αφού βεβαίως πρώτα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας και υπέρ σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Σε περίπτωση δε που ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί την έδρα καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος όμως εκφράζεται θετικά για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Έλενα Κουντουρά

Πέραν αυτών, πηγές από το υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζουν ότι κατά συνείδηση – και άρα κόντρα στην κομματική γραμμή – θα ψηφίσει και η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσα ότι στηρίζω την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και διευκρίνισα ότι πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Αυτό είπα και μόνο, για οτιδήποτε άλλο γράφεται, δεν ισχύει.
Βασίλης Κόκκαλης

«Κλειστά χαρτιά» κρατά προς ώρα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλη, αν και πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις την τελευταία ώρα και ανάλογα με τον συσχετισμό δυνάμεων που θα έχει διαμορφωθεί.
Κώστας Ζουράρις
Κατά της συμφωνίας αλλά και της προοπτικής να αποσυρθεί η εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση εμφανίζεται ο Κώστας Ζουράρις
Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Κώστας Κατσίκης
Υπό αυτά τα δεδομένα οι μόνοι που φαίνεται να τηρούν την «γραμμή» που επιχειρεί να επιβάλλει ο Πάνος Καμμένος είναι οι Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.
Ο Καμμένος και οι αποστάτες
Πάντως, από την Κυριακή ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε συνεργάτες του για αχαριστία, με την γνωστή του φρασεολογία κατήγγειλε -χωρίς να κατονομάσει-κάποιους άλλους που έγιναν «μάγκες» στην πλάτη των έμπιστων ακολούθων του και απείλησε όσους έχουν εγκαταλείψει ή προτίθενται να εγκαταλείψουν τους ΑΝΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: