Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Εκλογές στη Βαυαρία: Τεράστιες απώλειες για το «αδελφό» κόμμα της Μέρκελ

Απώλεια 12 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στις σημερινές εκλογές στην Βαυαρία, όπου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD συγκεντρώνουν ποσοστό 35,5%.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι, με 18,5%, ενισχυόμενοι κατά 9,9 μονάδες από το 2013.
Ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,5%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5% και η Αριστερά με 3,5%, η οποία φαίνεται ότι θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου...

Τα μετεκλογικά σενάρια


H Βαυαρία είναι το πλουσιότερο κρατίδιο τη Γερμανίας, έχει την μικρότερη ανεργία και την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία από τα άλλα, όμως η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), η οποία κυβερνά σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία εδώ και δεκαετίες, κινδυνεύει να δει το ποσοστό της να μειώνεται έως και 15 μονάδες στις σημερινές εκλογές.
Όλες οι δημοσκοπήσεις της έδιναν ποσοστά 33% έως 35%, ενώ στις εκλογές του 2013 είχε λάβει 47,7%! Τα θηριώδη ποσοστά, πάνω από 60%, του 1973 και του το 2003, αποτελούν μόνο μια γλυκιά ανάμνηση για ένα κόμμα που από το 1958 δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από το 43% και μέχρι πρότινος θεωρούσε ντροπή ακόμα και ένα ποσοστό μικρότερο του 40%.
Οι ένδοξες εποχές της παντοδυναμίας της φαίνεται πως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Ποιες όμως είναι οι αιτίες; Τρελάθηκαν ξαφνικά οι Βαυαροί; Ξέχασαν ακόμα και την προειδοποίηση του πατριάρχη του κόμματος Φραντς-Γιόζεφ Στράους το 1983 ότι δεν πρέπει να υπάρξει δεξιότερα της CSU άλλο κόμμα;
Κατά γενική ομολογία την έβλαψε η ατέρμονη διαμάχη του Προέδρου του και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ με την καγκελάριο Μέρκελ για το προσφυγικό, χωρίς να καταφέρει τελικά να επιβάλει ανώτατο όριο, ενώ λίγο έλειψε να οδηγήσει στη διάλυσή του μεγάλου συνασπισμού.
Αλλά και η απλή μετάθεση του Χανς-Γκέοργκ Mάασεν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, ο οποίος συντάχθηκε με την ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) στο θέμα της συμμετοχής νεοναζί στις ταραχές του Κέμνιτς, σε άλλο σε υψηλό πόστο του ΥΠΕΣ, εξέθεσε τον ίδιο και το κόμμα του.
Επίσης, η μακροχρόνια διαμάχη του με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος Μάρκους Ζέντερ για την πρωτοκαθεδρία του κόμματος, απομάκρυνε πολλούς ψηφοφόρους. Διαφωνούσαν «κάθετα» και τώρα τους περιμένει «κοινή μοίρα στο ωραιότερο κρατίδιο που αντίκρισαν ποτέ τα ανθρώπινα μάτια», όπως έγραψε ειρωνικά το Spiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια: