Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Παιχνίδι Τσίπρα – Καμμένου σε... πλήρη «συνεννόηση»

Η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα ήρθε να επιβεβαιώσει όλους όσοι υποστηρίζουν ότι αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ της συγκυβέρνησης. Σήριαλ που χρησιμοποιείται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους και αξιοποιείται προκειμένου να στρέφεται αλλού το ενδιαφέρον και η επικαιρότητα.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι από κοινού οργανώνονται πλέον για την περίοδο που...
θα ξεκινήσει μέσα από τις εξελίξεις στη Βουλή των Σκοπίων. Αν ο Ζόραν Ζάεφ βρει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται είναι βέβαιο ότι στην Αθήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει στο «συναινετικό διαζύγιο» των δύο στενών συνεργατών που όμως δεν είναι απαραίτητο ότι θα σημάνει και την προκήρυξη εκλογών.

Και αυτό διότι υπάρχει η δεξαμενή των προθύμων να στηρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα με την απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος θα επιδιώξει από την πλευρά του να αξιοποιήσει για το δικό του κομματικό κοινό το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Εξέλιξη που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές αλλά και όσους θέλουν να βάλουν τη δική τους... πλάτη στον Σύριζα.

Ουδείς πάντως δύναται να σχολιάσει επί της ουσίας τα όσα ανέφερε ο Πάνος Καμμένος χθες, πολύ δε περισσότερο όταν υποστηρίζει πως συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα των ΗΠΑ αρχικά ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια ως... πρόεδρος των ΑΝΕΛ για να καταθέσει την πρόταση του, το Plan B, για την υπόθεση των Σκοπίων.


Η αναφορά του όμως στο ότι ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας ταυτίζονται και ότι βρίσκονται σε διαρκή μάλιστα συνεννόηση αλλά και ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει την πρότασή του δείχνουν πως τίποτα δεν έγινε τυχαία.

Η πρόταση του Πάνου Καμμένου για τα Σκόπια και οι αναφορές του στις βάσεις που λειτουργούν, κατά τον ίδιο, ήδη στην Ελλάδα και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησαν προς όφελος όλων.
Συγκεκριμένα:
Ο Πάνος Καμμένος απευθύνθηκε για μια ακόμη φορά στους ψηφοφόρους τους, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη φυγή που έχει προκαλέσει η συμφωνία των Πρεσπών και να τους πείσει πως ο ίδιος δεν θα επιτρέψει να περάσει από τη Βουλή. Τα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις των αναγκάζουν να κινείται σε αυτή τη γραμμή και όπως ολα δείχνουν υπό την πλήρη ανοχή ή και στήριξη του Αλέξη Τσίπρα.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αρνούνται τη στροφή του αρχηγού τους προς το κέντρο και λαμβάνουν τα μηνύματα από τη δική τους βάση, είχαν την ευκαιρία να ξεσπαθώσουν κατά της “καρικατούρας του Σαλβίνι” όπως τον αποκάλεσαν, προκειμένου να στηρίξουν τον αριστερό ιδεολογικό τους προσανατολισμό. Λοιδόρησαν, επέκριναν, ύψωσαν τους τόνους, δημοσιοποίησαν την αντίθεσή τους στη συνέχιση του... ιδιόμορφου συνασπισμού και εν συνεχεία ολοκλήρωσαν έκλεισαν τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, επιστρέφοντας στις βάσεις τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε λίγες στιγμές ηρεμίας σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οικονομία, προώθησε το προσχέδιο του προυπολογισμού χωρίς πολλές επικρίσεις εντός του διημέρου που πέρασε και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πως η κυβέρνησή του δεν κινδυνεύει από τον “φίλο Πάνο” ετοιμάζεται να ανοίξει το θέμα των συντάξεων και το πουγκί με τις παροχές – μερίσματα, τα λεγόμενα αντίμετρα. Ακόμη και η νέα αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που πλήττει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την ίδια την ελληνική οικονομία δεν έτυχε της ανάλογης αντιμετώπισης και προβολής.
Υπήρξαν βέβαια κάποιες μη αναμενόμενες παραφωνίες. Ο Πάνος Καμμένος για παράδειγμα δεν ανέμενε το άδειασμα από τον Τέρενς Κουίκ. Αυτό τον ενόχλησε περισσότερο από τα δημοσιεύματα της ΕφΣυν και τις επικρίσεις Φίλη. Εν τούτοις και αυτό θα το ξεπεράσει.

Από την πλευρά του και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρούσε πως οι αντιδράσεις θα φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Γι αυτό και έστειλε στην Κ.Ε. τον Νίκο Παππά ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει το μήνυμα προς τα στελέχη σχετικά με τη στάση του Πρωθυπουργού έναντι του κυβερνητικού εταίρου.

Όμως για μια αφορά έδειξε αλαζονική συμπεριφορά έναντι των κομματικών του στελεχών. Το έχει ξαναπράξει. Όταν όμως γνωρίζει ο΄τι υπάρχει μια τάση έντονης αντίδρασης σε ό,τι αφορά τον Πάνο Καμμένο και ο ίδιος αποφεύγει την παραμικρή αναφορά ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής δείχνει ότι δεν ασχολείται με αυτούς που τον στήριξαν στην προσπάθεια της ανάληψης της εξουσίας.

Ακόμη και το γεγονός πως εκ νέου σήμερα ο Πάνος Καμμένος επετέθη προσωπικά σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση του Μαξίμου το επιβεβαιώνει. Δεν είναι άλλωστε λίγα και τα στελέχη του ίδιους του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα που αισθάνονται... ευάλωτα και ξανασκέφτονται πριν προχωρήσουν σε οποιασδήποτε μορφής κριτική.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο συγκυβερνήτες επιδιώκουν να συνεχίσουν όσο τους επιτρέπουν οι εξελίξεις με χρονικό ορίζοντα σε αυτή τη φάση τον Μάιο των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, αν δεν προκύψει σοβαρός λόγος ή κάποιο ατύχημα, δεν θα τινάξουν στον αέρα τα επικείμενα νομοσχέδια και τις αποφάσεις που (αν όλα πάνε καλά) θα αναβάλουν την περικοπή των συντάξεων, θα αυξάνουν, έστω και στα χαρτιά, τον κατώτατα μισθό και θα δίνουν μερίσματα και αντίμετρα.

Ο ίδιος ο Καμμένος άλλωστε θα επιδιώξει να αξιοποιήσει στο έπακρο την καταβολή των αναδρομικών στις Ένοπλες Δυνάμεις που η κυβέρνηση υποχρεούται ούτως ή άλλως να αποδώσει βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ. Και αυτό δεν μπορεί να το πράξει εκτός κυβέρνησης και κυρίως εκτός υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Του Τάσου Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: