Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν πέφτει στην παγίδα Τσίπρα – Νέες περιοδείες με καινοτομίες

Την ώρα που η τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει πως έχει πάρει μία στρατηγικού χαρακτήρα απόφαση.
Να μην πέσει στην παγίδα της όξυνσης και της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης που δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να εστιάσει στο θετικό λόγο και στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων. 

Με άλλα λόγια δεν πρόκειται να μπει στο παιχνίδι μιας πολιτικής νοοτροπίας περασμένων δεκαετιών...

Όποιος παρακολουθεί από κοντά τις περιοδείες που πραγματοποιεί ο κ. Μητσοτάκης τους τελευταίους μήνες, θα έχει ήδη παρατηρήσει πως οι πολίτες ελάχιστα ασχολούνται με τις κοκορομαχίες και τις σκληρές κόντρες της κεντρικής πολιτικής σκηνής που ελάχιστες φορές βγάζουν έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Αντιθέτως αναζητούν λύσεις που θα τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, μακριά από τ πολλά και «παχιά» λόγια. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο παρουσίασής του προγραμματικού του λόγου, που δεν μοιάζει με την λογική που κυριάρχησε στην πολιτική επικοινωνία των περασμένων ετών. Αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα ακόμα προσωπικό του στοίχημα.
Η κλασικού τύπου πολιτική συγκέντρωση δεν υπάρχει πλέον στο πρόγραμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε καμία πόλη την οποία επισκέπτεται. 
Οι πλαστικές σημαίες, τα συνθήματα και οι «χειροκροτητές» αποτελούν έννοιες ,τις οποίες έχει αφήσει πίσω ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συναντήσεις με νέους ανθρώπους ή κατοίκους όλων των ηλικιών έχουν πλέον πάρει κυρίαρχη θέση στις περιοδείες του προέδρου της ΝΔ, σε μία προσπάθεια ο πολιτικός λόγος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία. Τις περισσότερες φορές μάλιστα επιλέγεται η λύση της θεματικής επικοινωνίας με έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή , την οποία επισκέπτεται ο κ.Μητσοτάκης. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΝΔ στις συναντήσεις αυτές αφιερώνει ελάχιστο χρόνο για να απαντήσει ή για να σχολιάσει τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Τον περισσότερο χρόνο τον καλύπτουν απόψεις, σκέψεις και προτάσεις τις οποίες καταθέτει στο δημόσιο διάλογο. Βεβαίως το κατά πόσο αυτή η καινούργια προσέγγιση θα έχει τα επιθυμητά, για την ΝΔ, αποτελέσματα αυτό θα φανεί μόνο την μέρα των εκλογών. Παρόλαυτα μόνο και μόνο η αλλαγή στη φιλοσοφία αξίζει να εντοπιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει μετά το Πάσχα τον κύκλο επισκέψεων ανά την Ελλάδα, στην ίδια πάντα λογική. 
Στο πρόγραμμα, χωρίς ακόμα να υπάρχει κάτι οριστικό, βρίσκονται η Κέρκυρα, η Λαμία αλλά και η Δυτική Μακεδονία. Παρά πάντως την ανάγκη για συνεχή επικοινωνία των μηνυμάτων της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δε δείχνει διατεθειμένος να «υποκύψει» στον πειρασμό της υπερβολικής έκθεσης στον τηλεοπτικό φακό. Αρκετές από τις συναντήσεις που κάνει εντός του προγράμματος των περιοδειών δεν καλύπτονται από κάμερες και φωτογράφους, στοιχείο που δεν αποτελεί συνηθισμένη πρακτική.
Μία τέτοια επιλογή άλλωστε έκανε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ορεστιάδα, όπου συνάντησε τους γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, χωρίς την παρουσία τηλεοπτικής και φωτογραφικής κάμερας.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: