Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Το Μαξίμου παρέκαμψε τον Πάνο Καμμένο με ενδιάμεσους τους Φώτη Κουβέλη και ΑΓΕΕΘΑ

Η χθεσινή ημέρα ήρθε να προστεθεί στα επεισόδια που συνθέτουν το σίριαλ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της απουσίας κοινής γραμμής στα Εθνικά Θέματα, ενώ ταυτοχρόνως εντείνει την ανησυχία επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμη φορά, όλους όσοι υποστηρίζουν πως μοναδικός συνδετικός κρίκος των δύο εταίρων είναι η καρέκλα της εξουσίας.
Το επεισόδιο που η πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιχείρησε να παρουσιάσει ως «θερμό» προκειμένου να αναδείξει τη σκληρή στάση του Πάνου Καμμένου έναντι της, πράγματι διαρκώς αυξανόμενης, τουρκικής προκλητικότητας γύρισε μπούμερανγκ για τους δύο εταίρους...

Το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας τον χρόνο να περνά και το θέμα με την πτήση τουρκικού ελικοπτέρου πλησίον της νήσου Ρω να λαμβάνει διαστάσεις, αναγκάστηκε να παρακάμψει, όπως έχει κατ επανάληψη πράξει το τελευταίο διάστημα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας δείχνει την αδυναμία συνεννόησης και χάραξης μιας ενιαίας γραμμής.

Η χρησιμοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευαγ. Αποστολάκη, που ανέλαβε το βάρος της άτυπης, πάντα ενημέρωσης, ως παρακαμπτηρίου οδού δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που επεκτείνεται και εντός του πενταγώνου.
Οι πληροφορίες που φέρουν τη στρατιωτική ηγεσία να έχει χωριστεί στα δύο και να τάσσονται είτε υπέρ του υπουργού είτε υπέρ του αναπληρωτή του σε μια κανονική κυβέρνηση θα είχε αντιμετωπιστεί κάθετα από τον πρωθυπουργό, τόσο εξ αιτίας του ρόλου του όσο και λόγω των εξελίξεων στα εθνικά θέματα και ειδικά στα ελληνοτουρκικά.
Όμως το γεγονός πως στο υπουργείο ηγείται ο κυβερνητικός εταίρος, εξ αιτίας του οποίου παραμένει στη διακυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί κατά διαστήματα να αδειάζεται ο συγκυβερνήτης εν τούτοις αποφεύγεται η απ ευθείας αντιπαράθεση.

Χθες έγιναν τα εξής απίστευτα:

1. Υπήρξε διαρροή σε ιστοσελίδα που δεν διαψεύστηκε με αποτέλεσμα να αναπαραχθεί και η οποία έκανε αναφορά σε εμπλοκή πάνω από τη νήσο Ρω όπου τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή υπερπτήση. Το ελικόπτερο αναχαιτίστηκε με προειδοποιητικά πυρά.

2. Υπήρξαν εν συνεχεία διαρροές που έφεραν τη στρατιωτική ηγεσία να πραγματοποιεί συσκέψεις επί συσκέψεων, μετά την αρχική διαρροή, ενώ ταυτόχρονα έκαναν λόγο για ιδιαιτέρως σοβαρό περιστατικό.

3. Όταν άρχισαν να τίθενται τα εύλογα ερωτήματα για το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και σε τι στοιχεία θα βασιστούν σήμανε υποχώρηση με το Μέγαρο Μαξίμου να παρεμβαίνει και να ζητεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον ΑΓΕΕΘΑ να μαζευτεί το θέμα. Κάτι που έπραξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέσω άτυπης ενημέρωσης.

4. Την ίδια στιγμή και μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών προς το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε παράλληλη άτυπη ενημέρωση που επιβεβαίωνε το περιστατικό, ως προς τα προειδοποιητικά πυρά αλλά διευκρίνιζε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, επομένως δεν «αξιολογείται ως μείζον το συμβάν».


Ξεπερνώντας έστω το γεγονός ότι κάποιος ρίχνει έστω και προειδοποιητικά πυρά προς την αντίθετη πλευρά τη στιγμή που δεν υπάρχει παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, είναι αν μη τι άλλο απαραίτητο να δοθούν επίσημες και συγκεκριμένες διευκρινίσεις.

Διότι είναι αδιανόητο να επιχειρείται η εκμετάλλευση περιστατικών για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων σε σημείο που να τίθεται υπό αμφισβήτηση συνολικά το θέμα. Η διγλωσσία που υπήρξε, τα αδειάσματα και η εικόνα των δύο γραμμών και μέσα στο Πεντάγωνο προκαλούν αναστάτωση ανησυχία και έντονο προβληματισμό.

Το γεγονός πως η Άγκυρα, μέσω επίσης διαρροών, διέψευσε το περιστατικό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν αλλάζει την τουρκική προκλητικότητα, ούτε και τα όσα υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου περί ελέγχου των αντιδράσεων της ελληνικής πλευράς.

Το ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο αν δει κανείς προσεχτικά τα όσα εξελίχθηκαν χθες, τα εκατέρωθεν αδειάσματα (ο Π. Καμμένος απάντησε εμμέσως στο Μαξίμου μέσω twitter) είναι κατά πόσο η τουρκική πλευρά ...τέσταρε τις αντιδράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή την κυβερνητική ενότητα και την ύπαρξη κάποιας κοινής έστω γραμμής.

του Τάσου Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: