Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

1924-2018: 94 χρόνια δόξας, τιμής και μεγαλείου [vids]

Σαν σήμερα το 1924, μία χούφτα ανθρώπων αποφάσιζε την ίδρυση της Αθλητικής Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως με έμβλημα τον Δικέφαλο Αετό και χρώματα το κίτρινο και μαύρο.

Η Μεγάλη Κυρία του ελληνικού αθλητισμού γίνεται 94 ετών! 
Σαν σήμερα το 1924, την ώρα που στη χώρα διεξαγόταν δημοψήφισμα για το πολίτευμα, μία χούφτα ανθρώπων αποφάσιζε την ίδρυση της Αθλητικής Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως με έμβλημα τον Δικέφαλο Αετό και χρώματα το κίτρινο και μαύρο.
Του συλλόγου που στόχος του ήταν να «στεγάσει» τους Κωνσταντινουπολίτες και Μικρασιάτες αθλητές της Αθήνας. 
Της ομάδος που έμελλε να γίνει πανελλήνιο σύμβολο και να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, κυρίως με τις επιτυχίες της στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Όμως...
η πρωταγωνιστική παρουσία, της ΑΕΚ και σε άλλα ατομικά και ομαδικά αθλήματα, την έχει αναδείξει σε έναν από τους συλλόγους – πυλώνες του ελληνικού αθλητισμού διαχρονικά.

Στο κατάστημα αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου στη στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στην Αθήνα, οι: Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, εκδότης της εφημερίδας «Πρόοδος» στην Πόλη και αργότερα υπουργός και βουλευτής της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου στην Αθήνα), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης και πολλοί ακόμα, έγραψαν την πρώτη σελίδα μιας μεγάλης ιστορίας.

Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου του 1924 και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο είχε την εξής σύνθεση: πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο Νίκος Ελεόπουλος, γενικός γραμματέας ο Κώστας Δημόπουλος, ταμίας ο Τιμολέων Τάγαρης και σύμβουλοι οι Μενέλαος Καροτσιέρης και Μίλτος Ιερεμιάδης. Αργότερα προστέθηκε και ο Φωκίων Δημητριάδης.

Η αίτηση σύστασης του συλλόγου κατατέθηκε στις 7 Ιουλίου του 1924 στις αρμόδιες αρχές και στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 3844 απόφαση αναγνώρισε τη σύσταση του σωματείου.

Το πρώτο Καταστατικό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί Αθλητών προς συνέχισιν του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι».

Η πρώτη πρόχειρη στέγη της ΑΕΚ ήταν η ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων) όπου η ΑΕΚ απέκτησε ένα δικό της γραφειάκι μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Ελεόπουλου, ο οποίος ήταν, αντιπρόεδρος και καθηγητής του Κολεγίου Αθηνών.

Πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΑΕΚ δεν ήταν η νίκη επί του Ολυμπιακού με 3-2 στο φαληρικό ποδηλατοδρόμιο –όπως πιστευόταν επί δεκαετίες- αλλά το 1-1 με τον Ατρόμητο τον Οκτώβριο του 1924. Παράλληλα με το τμήμα ποδοσφαίρου το 1924 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης και το τμήμα στίβου. Το 1929 ιδρύθηκε το τμήμα ποδηλασίας. Το γήπεδο της ΑΕΚ εγκαινιάστηκε το 1930 και έως το 2003 βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί όπου σε λίγους μήνες θα βρίσκεται η «Αγιά Σοφιά».

Σε αυτά τα 94 χρόνια, η ΑΕΚ κατέκτησε κάθε τίτλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και εκπροσώπησε την Ελλάδα διεθνώς όσο λίγοι σύλλογοι. Όμως και τα άλλα τμήματα του συλλόγου έγραψαν χρυσή ιστορία, με πιο χαρακτηριστικούς τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους της ομάδας μπάσκετ, το Κυπελλούχων του 1968 και το Σαπόρτα του 2000.

Μετρώντας πλέον αντίστροφα για τη συμπλήρωση ενός αιώνα ιστορίας, η Ένωση κοιτάζει και πάλι ψηλά! Στο παλμαρέ της έχει 51 ομαδικούς τίτλους σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ, εντός και εκτός συνόρων.

Τη φετινή σεζόν διεκδικεί το νταμπλ στο ποδόσφαιρο, έχει κατακτήσει το Κύπελλο στο μπάσκετ και διεκδικεί το Champions League που θα γίνει στην Αθήνα, διεκδικεί ευρωπαϊκό τίτλο στο χάντμπολ, ενώ τόσο η ανδρική, όσο και η γυναικεία ομάδα βόλεϊ ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα σαλόνια. Μιλάμε για μία από τις πιο επιτυχημένες σεζόν της ιστορίας της. Και τα καλύτερα, έρχονται!


Δεν υπάρχουν σχόλια: