Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί φοβάται τη συντριβή o Αλ.Τσίπρας

Ειδικού Συνεργάτη
Πριν ένα ακριβώς χρόνο, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τόσο ο ίδιος προσωπικά (στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία), όσο κι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε μπροστά στις δημοσκοπήσεις. 
Τα ποσοστά ήταν σημαντικά και στο διάστημα που μεσολάβησε...

όλες κυριολεκτικά όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, έδειξαν σημαντική άνοδο της επιρροής της Νέας Δημοκρατίας, συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προπαντός άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, ο οποίος έχει φτάσει να προηγείται με 20 μονάδες του κ. Τσίπρα στο ερώτημα που αφορά την καταλληλότητα για πρωθυπουργός.
Το ερώτημα αυτό θεωρείται ιστορικά το τελευταίο καταφύγιο των κυβερνήσεων αφού ο εκάστοτε πρωθυπουργός προηγείτο συνήθως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και στις εκλογές που η κυβέρνησή του θα έχανε λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα. Ο λόγος είναι απλός. Ο πρωθυπουργός έχει το πλεονέκτημα της ταύτισης με το αξίωμα, των διεθνών επαφών, της εκπροσώπησης της χώρας έναντι εξωτερικών απειλών κλ.π. Είναι εξ ορισμού πιο πρωθυπουργικός. Ο Αντώνης Σαμαράς για παράδειγμα προηγείτο μέχρι και 15 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα το Δεκέμβριο του 2014, όταν η ΝΔ ήταν 3-5 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις και λίγο πριν την μεγάλη ήττα του Ιανουαρίου του 2015.
Το γεγονός λοιπόν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει φτάσει να προηγείται με είκοσι μονάδες στην καταλληλότητα και να φτάνει σε ποσοστά το 40% είναι μια χωρίς προηγούμενο πολιτική εξέλιξη. Όχι μόνο γιατί η προηγείται συντριπτικά του νυν πρωθυπουργού, αλλά και γιατί επιτυγχάνει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και από το ίδιο το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 10 με 15 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο λόγω τις συρρίκνωσης του τελευταίου αλλά και λόγω πολύ μεγάλων μετακινήσεων μεταξύ των δύο κομμάτων.

Συμπέρασμα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια νέα πολιτική πραγματικότητα, που του δίνει συντριπτικές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν. 
Ο κ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να φοβάται την εκλογική συντριβή και να θέλει εκλογές όχι το 2019 αλλά και το 2039 αν μπορούσε (δεν θαυμάζει και την Κούβα του Κάστρο τζάμπα).

ΥΓ. Για όσους φανατικούς του ΣΥΡΙΖΑ βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι οι δημοσκοπήσεις είναι όλες στημένες ή ότι πέφτουν έξω, δύο υπομνήσεις:
Στήνει η Αυγή δημοσκοπήσεις εναντίον του Τσίπρα; Γιατί την συντριπτική διαφορά υπέρ του κ. Μητσοτάκη (14 μονάδες διαφορά στην καταλληλότητα) την έβγαλε πρώτη η Αυγή από τον Απρίλιο του 2016;

Οι δημοσκοπήσεις πέφτουν πολύ λιγότερο έξω από ότι νομίζουν και πάντως ποτέ 10 και 15 μονάδες.  Στην περίπτωση Κλίντον-Τραμπ για παράδειγμα οι έρευνες έπεσαν έξω πολύ λιγότερο από  εκ πρώτης όψεως φάνηκε, αφού η κ. Κλίντον πήρε τελικά 2,1% περισσότερο από τον κ. Τραμπ  και έχασε λόγω της νίκης του σε τρεις συγκεκριμένες πολιτείες.


liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: