ΔΝΤ: Οχι άλλη λιτότητα για την Ελλάδα, μη βιώσιμο το χρέος
Η συζήτηση για το Grexit άνοιξε ξανά με ευθύνη ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαίων
Ρέγκλινγκ: Δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους
Moody’s: Κίνδυνοι για την Ελλάδα από την κόντρα ΔΝΤ-Ευρωπαίων
Μαραθώνιο επεφών ξεκινά ο Ντάισελμπλουμ με Αθήνα και ευρωζώνη...
Κλιμακώνεται ο απηνής «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας, με άγνωστη κατάληξη.
Στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ και πριν ξεκινήσει το αποψινό EuroWorking Group, οι δύο πλευρές αντήλλαξαν και σήμερα τα ξίφη τους δημοσίως.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απορρίπτοντας το σκεπτικό της έκθεσης του Ταμείου προ ημερών. Αμεσα αντέδρασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος υπεραμύνθηκε της ανάλυσης του ΔΝΤ για την μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Διεμήνυσε δε ότι δεν επιδιώκεται άλλη λιτότητα για την Ελλάδα αλλά επιμένεη σε άμεση νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αφησε δε αιχμές για την στάση τόσο της κυβέρνησης που δεν τήρησε τις μεταρρυθμίσεις όσο και των Ευρωπαίων που πάγωσαν την βοήθεια.
ΔΝΤ: Οχι άλλη λιτότητα για την Ελλάδα, μη βιώσιμο το χρέος
Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης, τόνισε ότι το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εδώ και τώρα τις παρεμβάσεις αυτές οι οποίες όμως όπως είπε θα εφαρμοστούν στο "εγγύς μέλλον" και αφού η οικονομία αρχίσει ν΄ ανακάμπτει.
Επανέλαβε για ακόμη μία φορά τη γνωστή θέση του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα και πως εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνον για λίγα χρόνια.
Σχολιάζοντας το σημερινό άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times, σύμφωνα με τον οποίο «αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα χρέους είναι εφικτή» και ειδικά την αναφορά του Ρέγκλινγκ πως το ΔΝΤ οδηγείται σε διαφορετικό συμπέρασμα διότι «δεν είναι σε θέση να εντάξει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη», ο κ Ράις επέμεινε στα γνωστά συμπεράσματα της πρόσφατης Ανάλυσης του Ταμείου, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό Χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ο ίδιος συμφώνησε με την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολύ χρόνια. Όμως όπως υπογράμμισε «αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι χωρίς όρους. Σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Ράις.
Eρωτηθείς για δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν ,σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους έχουν μειωθεί, ο Ράις απέδωσε στην αναφορά αυτή ιστορικά χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις».
Ρέγκλινγκ: Δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους
Ρέγκλινγκ: Δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους
Σε άρθρο του στους Financial Times ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγλινγκ απορρίπτει το κάλεσμα του ΔΝΤ για «σημαντική ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ οφείλονται στο γεγονός ότι οι αναλυτές του δεν έχουν κατορθώσει ακόμα συνυπολογίσουν τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης και τις εγγυήσεις που έχουν δώσει οι εταίροι της.
«Η λύση για την Ελλάδα δεν έγκειται σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερη βοήθεια για απομείωση του χρέους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο κράτος στην ιστορία.
Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι το «κούρεμα» που υπέστησαν οι ιδιώτες πιστωτές το 2012 και οι διευκολύνσεις που δέχτηκαν οι Ευρωπαίοι διασφαλίζουν πως το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει μάλιστα θα μείνει έτσι «για πολύ καιρό».
Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι το «κούρεμα» που υπέστησαν οι ιδιώτες πιστωτές το 2012 και οι διευκολύνσεις που δέχτηκαν οι Ευρωπαίοι διασφαλίζουν πως το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει μάλιστα θα μείνει έτσι «για πολύ καιρό».
Moody’s: Κίνδυνοι για την Ελλάδα από την κόντρα ΔΝΤ-Ευρωπαίων
Και όλα αυτά ενώ η Moody’s διαβλέπει αδιέξοδο με αρκετά ρίσκα για την Ελλάδα και αρνητικές επιπτώσεις από την κόντρα Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σε report του οίκου αξιολόγησης σημειώνεται ότι η σύγκρουση μεταξύ του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης -που είναι οι κύριοι πιστωτές της Ελλάδας- είναι credit negative για την Ελλάδα, διότι αυξάνει την πιθανότητα ενός ή περισσότερων δυσμενών αποτελεσμάτων.
H Moody's υπενθυμίζει τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αναδείχθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Τάμειου την περασμένη Δευτέρα, και εστιάζει στην επιμονή του Ταμείου ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να παρέχει οικονομικούς πόρους στο πλαίσιο του τωρινού προγράμματος βοήθειας.
Μεταξύ των αρνητικών επιπτώσεων που «βλέπει» ο οίκος αξιολόγησης είναι ότι το αδιέξοδο ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα από αυτά που είχε αρχικώς προβλέψει για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Τα μέτρα που μένουν ακόμα να εφαρμοστούν περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και το πλαίσιο εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αν και η Moody's αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τελικά τα απαιτούμενα μέτρα, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών μεγαλώνει, δεδομένου του αυξανόμενου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση και της ισχνής πλειοψηφίας της στη Βουλή.
Μαραθώνιο επεφών ξεκινά ο Ντάισελμπλουμ
Σε ένα τέτοιο κλίμα όπως γράφει και η Deutsche Welle ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πραγματοποιήσει σειρά διαβουλεύσεων, τόσο με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες μέρες ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αγκάθι τα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα
Στις Βρυξέλλες εργάζονται με χρονικό ορίζοντα την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια του οποίου θα επιδιωχθεί είτε μια πολιτική συμφωνία σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, είτε απόφαση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με εντολή να κλείσουν σε λίγες μέρες την αξιολόγηση.
Το βασικό πρόβλημα που εμποδίζει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας είναι η νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018. Από την πλευρά τους και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν ανταλλάγματα, όπως η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και η περαιτέρω διευκρίνιση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα ληφθούν το 2018 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Πηγή: iefimerida.grΤο βασικό πρόβλημα που εμποδίζει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας είναι η νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018. Από την πλευρά τους και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν ανταλλάγματα, όπως η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και η περαιτέρω διευκρίνιση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα ληφθούν το 2018 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου