Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

"ΟΧΙ" ΜΕΡΚΕΛ, ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΕ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ: Δεν θέλουν να τον δουν


Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντάται το απόγευμα με κορυφαίους αξιωματούχους της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ το Βερολίνο διαμηνύει ότι δεν προγραμματίζεται συνάντηση Τσακαλώτου με Α. Μέρκελ ή Β. Σόιμπλε.
Συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωζώνης με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με στόχο να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση της δεύτερης αξιολόγησης, θα πραγματοποιηθεί...

σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες υπό το συντονισμό του Προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση αυτή, που επιβεβαίωσε το πρωί ο κ. Ντέισελμπλουμ, θα λάβουν επίσης μέρος, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, καθώς και εκπρόσωπος του ΔΝΤ, πιθανότατα ο Πολ Τόμσεν.

Βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι η προσέγγιση των θέσεων σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να νομοθετήσει η Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Η προσέγγιση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στόχος η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

Οι Ευρωπαίοι παρά το γεγονός ότι διαφωνούν με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, επειδή ορισμένοι από αυτούς θέλουν οπωσδήποτε τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ζητούν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ. Το ύψος των μέτρων θα συζητήσουν σήμερα οι δύο πλευρές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι σαφώς μικρότερο από τα 4 δισ. ευρώ που ζητούσε το ΔΝΤ.

Η επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των πλεονασμάτων θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, στο Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτό θα επιτρέψει στην συνέχεια την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ στο Βερολίνο, σε ερώτηση της DW κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής ενημέρωσης, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζαίμπερτ όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την καγκελάριο Μέρκελ ή τον Β. Σόιμπλε. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου τόνισε ότι στόχος των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Πηγή: dw.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: