Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Σαπίζουν οι θησαυροί του Τατοΐου

ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ ΣΕ ΒΑΝΔΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΤΗΜΑ

Τα λόγια και οι υποσχέσεις για«αξιοποίηση» έμειναν μόνο στα χαρτιά. 

Κανείς δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία

Eίναι ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Διαθέτει 29 διατηρητέα κτίρια, οινοποιείο, αλλά και θησαυρούς τεράστιας αξίας. Παρόλα αυτά, το πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοϊου, έχει αφεθεί, στην καλύτερη περίπτωση να «σαπίζει» και στη χειρότερη, στα χέρια βανδάλων, εμπρηστών, ή ακόμα...
και πλιατσικολόγων. Στην τελική, ένα κτήμα που είναι περιουσία του ελληνικού λαού, τυγχάνει συμπεριφοράς τουλάχιστον απαξιωτικής.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής, εκπέμπει ίσως το τελευταίο, αγωνιώδες SOS για το «διαμάντι» που κινδυνεύει να χαθεί μια για πάντα στη λήθη της ιστορίας, αφήνοντας πίσω του μόνο μνήμες, χαλάσματα και σάπια. «Είναι περιουσία του κράτους και την αφήσανε να ρημάξει», λέει. Και σημειώνει πως η λεηλασία και οι βανδαλισμοί στους χώρους του κτήματος συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Άλλωστε, αστυνομία δεν υπάρχει ούτε για… δείγμα στην περιοχή. Όποιος θέλει και όποιος δεν πέσει στην αντίληψη των εθελοντών το Συλλόγου, παίρνει σπίτι του, ή καταστρέφει αυτό που ανήκει σε όλους μας.
       
Λόγια
Κι όμως. Δεκατρία χρόνια τώρα, όσο έχει που το πρώην βασιλικό κτήμα έχει περάσει στον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα. Από τα 40 κτίρια του πρώην θερινού ανακτόρου, έχουν αναστηλωθεί μόνο τρία. Τα υπόλοιπα, καταρρέουν. Τα αντικείμενα αξίας που υπάρχουν στο εσωτερικό, από τα κλασικά αυτοκίνητα και τις άμαξες, μέχρι τα έπιπλα και τα τιμαλφή που δεν πήρε η τέως βασιλική οικογένεια μαζί της, έχουν αφεθεί να σαπίζουν.
Το 2012, ανακοινώθηκε με τον κλασικό πομπώδη τρόπο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης για το Τατόι, αξιοποιώντας τη μελέτη (η οποία έγινε δωρεάν) για τη μετατροπή της έκτασης σε μητροπολιτικό πάρκο. Ε, όσο τον είδατε εσείς τον φορέα, τόσο τον είδαμε και εμείς. Η σύσταση του φορέα με το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν ως μέλη οι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, επισπεύδεται (ξανά) όμως η«λεπτομέρεια» είναι πως τα Υπουργεία δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες.
Και κάπως έτσι, δεν μπορεί να υπογραφεί και η σχετική ΚΥΑ για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του σχεδίου που δόθηκε πέρυσι στη δημοσιότητα. Αυτό, προβλέπει τη μετατροπή του Τατοΐου σε χώρο ψυχαγωγίας, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παρατημένα
Οι εικόνες που αντικρύζει κανείς στο κτήμα του Τατοϊου, στην κατάφυτη έκταση των 42.000 στρεμμάτων είναι θλιβερές. Τα κτίρια, είναι ερειπωμένα και μισογκρεμισμένα. Στο ονοποιείο, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν τα βαρέλια με το βασιλικό οικόσημο, έχει καταρρεύσει η στέγη. Στα υπόλοιπα κτίρια, είναι υπό κατάρρευση.
Στα γκαράζ, τα ιστορικά, κλασικά πια, πολυτελή αυτοκίνητα ‘ αντίκες που χρησιμοποιούσε η πρώην βασιλική οικογένεια, σκουριάζουν και ρημάζουν. Ακόμα και οι 14 βασιλικές άμαξες που βρίσκονται κλεισμένες στο στάβλο του Γεωργίου Α’ από το 1967, έχουν την ίδια τύχη.
Ο κ. Κούτσαβλης, λέει ότι η παρουσία ενός μόνο αστυνομικού και αυτού χωρίς αυτοκίνητο, για να φρουρεί τα… 42.000 στρέμματα, έχει οδηγήσει βανδάλους και πλιατσικολόγους σε πλήρη ασυδοσία: «Σπάνε και κλέβουν ακόμα και τα κολονάκια της πισίνας, μπροστά από το ανάκτορο… Εξαφάνισαν όλα τα γλυπτά που υπήρχαν στο χώρο, έμεινε μόνο ο περίφημος μπρούντζινος Κοζάκος στον κήπο του ανακτόρου, δώρο του τσάρου της Ρωσίας Αλέξανδρου Β’. Είναι βαρύς και δεν μπορούν να τον σηκώσουν», λέει.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Έκοψαν το νερό στον… Εθνικό Δρυμό
Σε μια χώρα που θα λειτουργούσε πραγματικά, ο φωτεινός νους που είχε την φαεινή ιδέα να κόψει την παροχή υδροδότησης στα 42.000 κατάφυτα στρέμματα του κτήματος Τατοϊου, μιας έκτασης στην καρδιά του μοναδικού Εθνικού Δρυμού της πρωτεύουσας και του τελευταίου «πνεύμονά» της, θα έπρεπε να πάει φυλακή. Εδώ, τα συναρμόδια Υπουργεία και οι άλλοι φορείς ΅αναζητούν» τρόπο για να… λυθεί το πρόβλημα.
Από καθαρή τύχη, λόγω και του γεγονότος ότι οι ΅σωτήρες΅ του κτήματος, ο Σύλλογος Φϊλων Τατοϊου κράτησαν χαμηλούς τόνους, οι εμπρηστές δεν κατάλαβαν πως ο χώρος ήταν… ιδανικός για να βάλουν φωτιά. Ή, από την άλλη, δεν υπήρχε ένα τυχαίο γεγονός που θα παρέδιδε την περιοχή στις φλόγες, αφήνοντας στάχτη πίσω του. Και, αν λυθεί αυτό το πρόβλημα (που θα λυθεί αυτές τις ημέρες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) δεν λύνονται άλλα.
Όπως για παράδειγμα το ΅άνοιγμα της πύλης΅, εκτός από εμπρηστές, σε πλιατσικολόγους. Γιατί, μετά από το άδειασμα του κεντρικού κτιρίου των ανακτόρων, 17.000 αντικείμενα όπως έργα τέχνης κ.α. που δέχθηκαν φροντίδες συντήρησης, παραμένουν σε κοντέινερ.
Όμως, τα κοντέινερ είναι δίπλα στο ανάκτορο και αφύλακτα. Σε άλλο χώρο, παραμένουν γύρω στα 500 κιβώτια με διάφορα αντικείμενα, που ποτέ δεν έχουν ανοιχτεί, καταγραφεί και συντηρηθεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: