Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Σήμερα η γιορτή του Πολιτισμού στη Δράμα

Η 18η Μαΐου αποτελεί κάθε χρόνο τη γιορτή του πολιτισμού, καθώς είναι η μέρα που σε όλες τις χώρες τα Μουσεία έχουν την τιμητική τους.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 18 Μαΐου από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums - ICOM) το 1977, στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. 
Το μήνυμα της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών ‘με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”. Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Φέτος, το θέμα που επιλέχθηκε είναι «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», καθώς τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει...

Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Πρέπει, επίσης, παρέχοντας τεχνογνωσία, να συνδιαμορφώσουν το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.
Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΡΑΜΑΣ συνδιοργανώνει την 18η Μαΐου με διάφορους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας τις εξής εκδηλώσεις: 8.00 έως 20.00 : Θα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο αρχαιολόγοι της Εφορείας οι οποίοι θα ενημερώνουν τους επισκέπτες. 10.00 : Η Φιλοτελική Εταιρεία Δράμας, θα ενημερώνει τους επισκέπτες για την ιστορία της νεότερης Δράμας μέσα από το φωτογραφικό τους αρχείο 10.00 : Επίσκεψη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας με τρείς εκπαιδευτικούς και τον σχολικό σύμβουλο στον Μακεδονικό Τάφο της οδού Τροίας. 11.00 ως 13.00 : Επίσκεψη της Ε2 τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας στο Αρχαιολογικό Μουσείο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ακρόπολη Πλατανιάς» 16.00 ως 17.00 : «Discovering Prehistoric Drama». Αγγλόφωνη εκπαιδευτική δράση του Κέντρου Ξένων γλωσσών “Krasopoulou”.Τα παιδιά μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι μαθαίνουν για την προϊστορία της Δράμας. 20.00 : Το μουσικό συγκρότημα «Σαφράν» με τα παραδοσιακά του όργανα συμμετέχει στον εορτασμό του Αρχαιολογικού Μουσείο Δράμας και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: