Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΣΑΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Σοκαρισμένοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έξαλλοι της αντιπολίτευσης για το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων!

Tα «πυρά» της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης και κυρίως η ρύθμιση για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Αρχικά η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί... έφερε το ν/σ χωρίς τα παραρτήματα με τη δημόσια περιουσία που θα ενταχθεί στο νέο ταμείο. Όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι κατέθεσε τα σχετικά παραρτήματα, η συζήτηση μπήκε στην ουσία της ρύθμισης με τη βουλευτή της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη να αναρωτιέται γιατί προβλέπεται η λειτουργία του ταμείου για 99 χρόνια, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους έχει εκτιμηθεί στα 33, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν αυτό δεν αλλάξει, κάποιοι άνθρωποι θα κάτσουν στο σκαμνί».

Παράλληλα εντύπωση προκάλεσε και εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι, σε μία δεύτερη των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ λίστα, βρίσκονται μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ.
Τελικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε αφαίρεσε τη δεύτερη λίστα κρατώντας την πρώτη και προσθέτοντας σε αυτήν μόνο τον ΟΣΕ. (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ).

Αργά το βράδυ της Πέμπτης κύκλοι του κυβέρνησης σημείωναν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση και ότι «είναι απολύτως σίγουρο ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν».

Επίσης, τόνιζαν ότι σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους, «τα έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ταμείου θα αποδοθούν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και για δεύτερη ημέρα την Παρασκευή στην επιτροπή πριν έρθει το Σάββατο στην ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: