Αρκετά είναι και σήμερα τα δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και κυρίως για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Ακόμα η FAZ δεν θεωρεί πιθανό ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. 
H Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην επιστροφή της τρόικας και στην επικείμενη αξιολόγηση και καταλήγει: "Εάν συμφωνήσουν οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες στα βασικά σημεία, τότε το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσε να...
βρίσκεται επίσημα στην ημερήσια διάταξη. Για παράδειγμα στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Απριλίου. Ένα κούρεμα του χρέους όμως φαίνεται να αποκλείεται, πιθανότερη φαίνεται μια αλλαγή στα επιτόκια ή στον χρόνο αποπληρωμής".
Η Suddeutsche Zeitung σχολιάζει σχετικά με την προοπτική επαναπροώθησης των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία: "Πρόσφυγες και Έλληνες βγήκαν στους δρόμους σε Αθήνα και Πειραιά διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Ήδη πριν από την επίσημη έναρξη των απελάσεων των προσφύγων στις 4 Απριλίου διάφορες ειδήσεις από τη Διεθνή Αμνηστία προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τις έρευνές της οι τουρκικές αρχές έστειλαν πίσω στη Συρία χιλιάδες πρόσφυγες. Ο κίνδυνος η Τουρκία να μην αναλάβει τις ευθύνες της είναι υπαρκτός. Από την άλλη πλευρά πρέπει κανείς να πει ότι η χώρα διαχειρίστηκε ψύχραιμα τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων στο έδαφός της και φάνηκε πιο ανθρώπινη από κάποια κράτη - μέλη της ΕΕ".
Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία
Η Huffington Post σημειώνει σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και τη συμφωνία με την ΕΕ: "Το χάος στη Χίο πρέπει να λειτουργήσει ως μια προειδοποίηση στα κράτη μέλη της ΕΕ και κυρίως στη γερμανική κυβέρνηση. Έκαναν τον λογαριασμό χωρίς τους πρόσφυγες. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από αυτούς να επιστρέψουν σε μια χώρα που θα τους αντιμετωπίζουν όπως όλα δείχνουν χωρίς αξιοπρέπεια…Είναι δικαίωμα των χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν προστασία να αμυνθούν απέναντι στην απέλασή τους και να κάνουν σαφές ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα αποτύχει πριν καν τεθεί σε ισχύ".
Τέλος η Frankfurter Rundschau γράφει για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό: "Οι μαζικές απελάσεις χιλιάδων Σύρων στην εμπόλεμη πατρίδα είναι κοινό μυστικό στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία, γράφει η Διεθνής Αμνηστία. Η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα εξετάσει την υπόθεση. Γιατί όμως τώρα τρεις μέρες πριν από την έναρξη των επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα; Γεγονός πάντως είναι ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο με την πολιτική της των απελάσεων".
Μαρία Ρηγούτσου 
Πηγή: Deutsche Welle