Σε μια συνέντευξη εφ” όλης της ύλης προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μίλησε στο περιοδικό της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, για το διαζύγιο του, τη χούντα αλλά και τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, η συνέντεξη του κ. Βαρουφάκη φέρει τον τίτλο «Η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στους ανίδεους κυβερνήτες της»...
Αρχικά ο πρώην υπουργός απαντά στο ερώτημα πως από καθηγητής πανεπιστημίου βρέθηκε στο μάτι του… πολιτικού κυκλώνα της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους. «Τυχαία», λέει χαμογελώντας από το διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου σε μία γειτονιά της μεσαίας τάξης στην Αθήνα, όπου ζει με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο συντάκτης του άρθρου.
Ο Mick Brown περιγράφει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως έναν στιλάτο άνθρωπο που περισσότερο μοιάζει με πρώην ποδοσφαιριστή παρά σε πρώην πολιτικό, ενώ τονίζει πως ο πρώην τσάρος της οικονομίας του μίλησε έχουντας μόλις επιστρέψει από το Άμπου Ντάμπι, όπου μίλησε με ηγέτες της οικονομίας στο Global Financial Markets Forum. «Για κάθε 15 ομιλίες που δίνει δωρεάν, πληρώνεται για τη μία», προσθέτει ο συντάκτης, παραθέτοντας το σχόλιο του Γιάνη Βαρουφάκη πως «είναι αρκετό». Αμέσως, ωστόσο συμπληρώνει πως ακούγοντας την ανάλυσή του, που περιλαμβάνει την σκέψη του Καρλ Μαρξ, του Τζων Μέυναρντ Κέυνς και του Φρίντριχ Χάγιεκ, κατέληξε να είναι μπερδεμένος.
«Αν δεν είσαι μπερδεμένος δε σκέφτεσαι εντάξει;» απαντά γελώντας ο Γ. Βαρουφάκης, με τον δημοσιογράφο να επανέρχεται λέγοντας «αυτό που λες μοιάζει πάρα, πάρα πολύ με κάτι που θα έλεγε Έλληνας φιλόσοφος». Ο πρώην ΥΠΟΙΚ του αντίτεινε: «Αυτό ήταν Αϊνστάιν για την ακρίβεια».
Η σύλληψη επί χούνταςΟ συντάκτης αποκαλύπτει στη συνέχεια πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε συλληφθεί σε ηλικία 14 ετών και επί χούντας επειδή μοίραζε φυλλάδια, με αποτέλεσμα να περάσει ένα βράδυ στο κρατητήριο. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πατέρας του αποφάσισε πως ο γιος του θα ήταν πιο ασφαλής στο εξωτερικό.
Πήγε στην Αγγλία, ενώ το 1988 μετέβη στην Αυστραλία, όπου και γνώρισε την πρώτη σύζυγό του. Το ζευγάρι γύρισε στην Ελλάδα αλλά χώρισε το 2005, με τη νεογέννητη κόρη τους, Ξένια, να επιστρέφει στην Αυστραλία με τη μητέρα της. «Τα πρώτα χρόνια του χωρισμού με την Ξένια ήταν απαίσια. Εν μέρει τη μεγάλωσα μέσω skype. Είχε μια οθόνη στο κρεβάτι της σε ηλικία δύο ετών και συνήθιζα να της διαβάζω ιστορίες και να τη βλέπω να αποκοιμιέται», λέει ο ΓιάνηςΒαρουφάκης, αποκαλύπτοντας ιδιαίτερες στιγμές της προσωπικής του ζωής.
«Έίμαι μία πολύ κακλή διαφήμιση του Skype», συμπληρώνει γελώντας ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας πως πλέον βλέπει την κόρη του 4 με 5 φορές το χρόνο, ενώ λίγο μετά το χωρισμό γνώρισε την τωρινή του σύζυγο, Δανάη Στράτου.
Τα καρφιά σε Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ, ο κ. Βαρουφάκης για ακόμα μία επεσήμανε ότι ποτέ δεν σκόπευε να μπει στην πολιτική. «Μπορείτε να ρωτήσετε τη γυναίκα μου. Πάντα έλεγα, αυτά δεν είναι για μένα. Ήθελα πάντα να είμαι ένας δημόσιος διανοούμενος», ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στην πορεία του στην κυβέρνηση και τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο μεταξύ, ο κ. Βαρουφάκης για ακόμα μία επεσήμανε ότι ποτέ δεν σκόπευε να μπει στην πολιτική. «Μπορείτε να ρωτήσετε τη γυναίκα μου. Πάντα έλεγα, αυτά δεν είναι για μένα. Ήθελα πάντα να είμαι ένας δημόσιος διανοούμενος», ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στην πορεία του στην κυβέρνηση και τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Οι πρώτοι μήνες ήταν μεγάλη ευχαρίστηση, επειδή ο Αλέξης και εγώ ήμασταν ενωμένοι. Είμαστε από την πλευρά των αγγέλων και ένιωθα γεμάτος ενέργεια που κάναμε μαζί αυτά τα πράγματα. Όταν ένιωσα όμως ότι η τρόικα έβαλε μια σφήνα ανάμεσά μας, αυτή η ευχαρίστηση έγινε τρόμος. Και έμεινα για όσο έμεινα επειδή ένιωσα πως παρότι έκανα συμβιβασμούς που θα οδηγούσαν στην παράδοση, θα ερχόταν μια στιγμή που θα ένιωθε τόσο ταπεινωμένος που θα γυρνούσε σε μένα και αναζητούσε λύσεις. Αυτό δεν έγινε ποτέ».
Από το μενού δεν θα μπορούσε να λείπει και ο… άσπονδος φίλος του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο τονίζει: «Για εκείνον η Ελλάδα είναι παράπλευρη απώλεια. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για την Πορτογαλία ή την Ιταλία. Τον νοιάζει η Γαλλία και η τρόικα εδώ στην Ελλάδα είναι ένα μέσο για να κρατά τη Γαλλία κάτω από τον αντίχειρά του»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου