Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΑΠΟ FT: Άμεσος κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα


Σε κίνδυνο βρίσκονται οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες που έχουν κεφάλαιο άνω των 100.000 σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times την Τετάρτη.

Οι Financial Times τονίζουν ότι «οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τρέχουν με σκοπό να προλάβουν την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα πριν αρχίσουν να ισχύουν νέοι κανόνες που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τις εταιρικές καταθέσεις, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία»
«Αυτή η βιασύνη οφείλεται στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές αυτής της εβδομάδας, η οποίες, αν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, δείχνουν πως...
θα χρειαστούν στην συνέχεια διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που αν τραβήξει χρονικά θα θέσει σε κίνδυνο την επικείμενη λήξη της προθεσμίας για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος» συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο, ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, επέμενε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα πρέπει να θιγούν. Εκείνη την εποχή, οι πιστωτές στην Ελλάδα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αντλήσουν τα 25δις € που ενδεχομένως χρειάζονταν για να καλύψουν πλήρως τον χρηματοπιστωτικό τομέα που σχεδόν καταστράφηκε από την απόσυρση καταθέσεων και την οικονομική αναταραχή» σημειώνουν οι Financial Times.
«Τώρα, όμως, οι αρχές της ΕΕ έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Αν θέλουν να κρατήσουν την υπόσχεσή τους να μην αγγίξουν τις καταθέσεις, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των τραπεζών σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες πριν τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου οι κανόνες της ΕΕ για τη διάσωση των τραπεζών» σημειώνεται στο άρθρο.
«Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, οποιαδήποτε τράπεζα της ευρωζώνης δέχεται οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση πρέπει πρώτα να δώσει εγγύηση τους πιστωτές, ύψους 8% των υποχρεώσεων της τράπεζας. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι πρώτα πληρώνουν οι μέτοχοι, στην συνέχεια οι ομολογιούχοι χαμηλής προτεραιότητας και, αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε τα χρήματα θα προέλθουν από τους ανώτερους ομολογιούχους και τις καταθέσεις άνω των € 100.000» καταλήγει το άρθρο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Global Research, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτοφανούς κλίμακας «μεγάλο κόλπο» μαζικής κλοπής καταθέσεων το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα σε μη εκλεγμένους αξιωματούχους της ΕΕ, την Τράπεζα της Αγγλίας και τις αρχές των ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: