Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Πού θα κριθεί το ντιμπέιτ: Τα φροντιστήρια και η στρατηγική Τσίπρα και Μεϊμαράκη

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOCΗ αποψινή τηλεμαχία βάζει φωτιά στην πολιτική αρένα έξι ημέρες πριν από τις κάλπες
Εντατικά μαθήματα σε Κουμουνδούρου και Συγγρού
Η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ποια λάθη θέλουν να αποφύγουν και πώς θα «χτυπήσουν» ο ένας τον άλλον
Στις 21:00 αρχίζει το ντιμπέιτ ...

Φωτιά παίρνει η πολιτική αρένα έξι μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μειμαράκης ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην αποψινή τηλεμαχία.
Το ντιμπέιτ των δύο αρχηγών κρίνεται καθοριστικής σημασίας από τα κομματικά επιτελεία και για το λόγο αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ η προετοιμασία -ειδικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο- υπήρξε εντατική. Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε όλη τη χθεσινή ημέρα στο γραφείο του,όπου και είχε συνεχείς συσκέψεις με στελέχη,ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και σήμερα.
Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα μία μικρή ομάδα συνεργατών του κάνει "φύλλο και φτερό" τις ομιλίες και τις απαντήσεις του Μειμαράκη και ψάχνει τις λέξεις-κλειδιά ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό ολίσθημα στην αναμέτρηση με τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας.
Οι συμβουλές
Με δεδομένο ότι το ντιμπέιτ θα είναι "ντιμπέιτ ύφους"(αφού είναι πρακτικά αδύνατο να αναπτυχθούν προγράμματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο)  τις εντυπώσεις θα κερδίσει αυτός που θα έχει το καλύτερο στιλ. Έτσι, οι "συμβουλές" των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού συμπυκνώνονται στο να δείχνει ψύχραιμος, αποφασισμένος και διαβασμένος, ώστε να φανεί ότι εννοεί το "φλερτ" με το ακροατήριό του.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, είναι ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει με το μέρος του τους δύσπιστους ψηφοφόρους ( που σκέφτονται να τον ψηφίσουν έστω και με "μισή καρδιά") καθώς και να προσελκύσει έστω και την τελευταία στιγμή τη δεξαμενή των "κόκκινων ψηφοφόρων", εστιάζοντας στο ότι η μη εκλογή του θα επιβεβαιώσει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης.
Σε… πρωτο πλανο διαφθορα και χρεος
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να αποδομήσει τον αντίπαλό του αναδεικνύοντας τα θέματα διαφθοράς, και υπενθυμίζοντας παράλληλα τα κακώς κείμενα του "παλιού" συστήματος συγκριτικά με το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα στα επιχειρήματα Τσίπρα συγκαταλέγονται:
  • τα σκάνδαλα και οι λογικές ρουσφετιού που κυριαρχούσαν στη χώρα εδώ και 40 χρόνια με εναλλαγή της δικομματικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
  • η προβολή και το ερώτημα αν πιστεύει κανείς ότι θα προχωρήσουν οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ, "αν η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από φίλους του κ. Παπασταύρου"
  • οι λογικές των "κουμπαριών" και των "δικών μας παιδιών"
Επιπλέον, μεγάλο …όπλο στη φαρέτρα του παραμένει η διευθέτηση του χρέους και η προοπτική ρύθμισής του, ενώ αναμένεται να απευθύνει εκ νέου στους πολίτες το δίλημμα "ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους εταίρους. Αυτοί που έλεγαν ότι είναι βιώσιμο, ή ο ΣΥΡΙΖΑ;".
Τα σημεία «αγκάθια»
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει πειστικές απαντήσεις και για τις προεκλογικές υποσχέσεις που εξήγγειλε και δεν υλοποίησε( κατάργηση ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού κα), για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την επιβολή capital controls, αλλά και για άλλα θέματα που σχετίζονται πχ, με τη δημόσια και ιδιωτική παιδεία.
Με ατού το χαρτί των συνεργασιών στην τηλεμαχία ο Μεϊμαράκης
Ο πρόεδρος της ΝΔ πηγαίνει στο ντιμπέιτ επιμένοντας στη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων μετά τις εκλογές και με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Φυσικά ο κ.Μεϊμαράκης όπως και ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύουν στους αναποφάσιστους, αλλά και στους ψηφοφόρους, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν την απόφαση να δώσουν για άλλη μία φορά ψήφο διαμαρτυρίας στην κάλπη.
Ψήφο εμπιστοσύνης, όχι ψήφο διαμαρτυρίας στην κάλπη
Από τη ΔΕΘ ο κ.Μειμαράκης τόνισε πως πολλοί ψηφοφόροι έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν γίνει αναποφάσιστοι. Αυτό σημαίνει ότι ακούν. Εκτίμησε ότι το Γενάρη πολλοί που ήθελαν να ψηφίσουν ΝΔ επέλεξαν αποχή ή να δώσουν μια ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχή των νέων δεν είναι σωστή. Να έρθουν να ψηφίσουν και να σκεφτούν και να κρίνουν. «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο», ανέφερε και ζήτεσε ψήφο εμπιστοσύνης, όχι ψήφο διαμαρτυρίας. 
Με τον ΣΥΡΙΖΑ έστω και για ένα εξάμηνο και οι «ουρές»
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μπει στην κυβέρνηση να πάμε μαζί έστω το πρώτο εξάμηνο ή τον πρώτο χρόνο και να συνεννοηθούμε για όσα υπέγραψε και τη συνταγματική αναθεώρηση», αναρωτήθηκε. «Ο Τσίπρας είναι σε στρατηγικό κενό και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των 53 και όσων υπέγραψε». Αφού το υπέγραψε να έρθει να το εφαρμόσει. «Ως πρωθυπουργός θα έχω κάποια στελέχη που θα μου δώσει ώστε να έχω μια κοινή πολιτική. Αν θέλει να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μου θα το συζητήσω με τα στελέχη μου. Δεν βλέπω να το θέλει. Θα τον προσπεράσω και θα πάω στις άλλες πολιτικές δυνάμεις».
Μάλιστα πρόσθεσε πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις που αναλάβαμε γίνονται με τα σημερινά δεδομένα. Αν ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν «ουρές» στα μέτρα ή αλλάξουν οι συνθήκες θα βγούμε θα το καταγγείλουμε και θα προσαρμοστούμε ανάλογα.
«Γρίφος» οι ερωτήσεις των αρχηγών
Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά τέλος ο δεύτερος κύκλος της αυριανής τηλεμαχίας μετά την καινοτομία να γίνουν ερωτήσεις από τους ίδιους τους αρχηγούς, καθώς και σχόλιο τους
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: