Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Χάσμα: Προτάσεις-σοκ από τους δανειστές – Τσίπρας: Δεν τις δεχόμαστε

Χάσμα: Προτάσεις-σοκ από τους δανειστές – Τσίπρας: Δεν τις δεχόμαστεΆκαρπη η συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Σκληρά μέτρα ζητούν οι εταίροι με ανατροπές σε όλα τα μέτωπα
Δραματική δήλωση του πρωθυπουργού με αιχμές κατά του ΔΝΤ
«Δεν μπορούμε να κόψουμε το ΕΚΑΣ και να πάμε 23% τον ΦΠΑ στο ρεύμα»
«Μόνη ρεαλιστική πρόταση η δική μας»
Καθησυχαστικός για τη δόση της Παρασκευής
Γιούνκερ: Υπήρξε αλληλοκατανόηση των θέσεων...

Σκηνικό εμπλοκής φαίνεται πως προέκυψε από την μαραθώνια συνεδρίαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αντιπροσωπεία.
Οι πληροφορίες για σκληρές απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών επιβεβαιώνονται, ενώ, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης είπε χαρακτηριστικά ότι «Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η δική μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».
Σε ερώτηση για το αν οι Θεσμοί έδωσαν μία πρόταση τύπου «take it or leave it», ο κ. Τσίπρας απάντησε «Οχι, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες». 
Οταν ρωτήθηκε για το αν θα καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ, κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην ανησυχούν, προσθέτοντας ότι η χώρα έως τώρα έχει δώσει πάνω από 7 δισ. σε δάνεια.
Μέτρα-σοκ από τους δανειστές
Νωρίτερα, οι συζητήσεις πήραν δραματική τροπή έπειτα από το κείμενο με τα σκληρά μέτρα των Θεσμών που παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Οπως μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν παρέμεινε στη σκληρή γραμμή των δανειστών και παρουσίασε μέτρα-σοκ στον Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα οι δανειστές ζητούν:
  • Δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%. Στον χαμηλό συντελεστή θα μπουν τα προϊόντα που φορολογούνται με 6,5% όπως φάρμακα, βιβλία κα, ενώ στο υψηλό θα μπει η ενέργεια και η εστίαση
  • Κατάργηση ΕΚΑΣ
  • Μείωση συντάξεων
  • Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
  • Ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές για ΑΔΜΗΕ, μικρή ΔΕΗ, Ελληνικό και περιφερειακά αεροδρόμια
Την ίδια ώρα οι δανειστές προτείνουν τις εξής αλλαγές στα πρωτογενή πλεονάσματα: 1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018, ενώ στην πρόταση των Θεσμών δεν υπάρχει καμία αναφορά στο χρέος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο που παρέδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι δέκα σελίδων.
Γιούνκερ: Καλή και εποικοδομητική συνάντηση
Για πρόοδο στην αλληλοκατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών κάνει λόγο η Κομισιόν σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν:
«Ο πρόεδρος Γιούνκερ δέχθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απόψε για μια ιδιωτική συνάντηση, την οποία ακολούθησε δείπνο εργασίας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τους συνάντησε αργότερα.
Ηταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση.
Σημειώθηκε πρόοδος στην αλληλοκατανόηση των θέσεων, στην βάση των διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούν ξανά. Η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί».

Μαραθώνια συνεδρίαση
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν ξεκίνησε στις 21.30 (ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες, ωστόσο, το πρόγραμμα είχε και... συνέχεια, καθώς, η ελληνική αντιπροσωπεία δείπνησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους συνεργάτες του, παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ. 
Μάλιστα, το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ο επικεφαλής του Eurogroup είχε εποπτικό ρόλο στη συνάντηση.
Από την ελληνική πλευρά, παρόντες ήταν οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Είκοσι λεπτά πριν από τις 2 το πρωί ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ αποχώρησε από το κτίριο της Κομισιόν και περιορίστηκε στο να πει στους δημοσιογράφους «Είχαμε μια καλή κουβέντα. Οι συζητήσεις μεταξύ Γιούνκερ και Τσίπρα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».

To tweet του πρωθυπουργού για τη συνάντηση
Πυρετός διαβουλεύσεων πριν από το κρίσιμο ραντεβού
Πριν από το κρίσιμο ραντεβού, σε Βρυξέλλες, Αθήνα, Βερολίνο και Παρίσι διεξήχθησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη είκοσι λεπτών με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ κατά την οποία, σύμφωνα με το Μαξίμου συμφώνησαν την ανάγκη να υπάρξουν χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Στον αντίποδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι μένουν, ακόμη, πολλά να γίνουν.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: