Για τους περισσότερους στη Ν.Δ., η περίπτωση Καραμανλή είναι η μεγάλη και συνάμα χρυσή εφεδρεία της Φιλελεύθερης Παράταξης. «Είναι ο μόνος που μπορεί να μας ενώσει», αναφέρουν ολοένα και περισσότεροι βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οι συγκεκριμένες φωνές πολλαπλασιάστηκαν, αφού ήταν κοινή η πεποίθηση ότι «ο μόνος που θα μπορούσε να κινήσει τις διαδικασίες αλλαγής αρχηγού στην Κεντροδεξιά είναι ο Κώστας Καραμανλής».
Παρά τις πιέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός αποθάρρυνε όσους τον επισκέπτονταν στο γραφείο του, με σκοπό να τον πιέσουν να «βγει μπροστά». «Η χώρα έχει και κυβέρνηση και νέο πρωθυπουργό», ήταν η απάντησή του, που έδινε τέλος σε κάθε συζήτηση. Οσοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ’ ιδίαν με τον κ. Καραμανλή είχαν αποκομίσει την εντύπωση ότι, πέραν όλων των άλλων, έτρεφε εκτίμηση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, θεωρούσε ότι ο νεαρός πρωθυπουργός είχε αρκετή περίοδο χάριτος.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που απέτρεψε όσους επιχείρησαν την επομένη των πρόσφατων εκλογών να ζητήσουν την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία του κόμματος. «Προέχουν άλλα πράγματα», ανέφερε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει κυλήσει αρκετό νερό στ’ αυλάκι, με αποτέλεσμα για άλλη μία φορά να επανέρχεται στο τραπέζι το θέμα της ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή. Η πτωτική πορεία που καταγράφει η Ν.Δ., σε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις, δυναμώνει ακόμη περισσότερο τις φωνές όσων ζητούν από τον πρώην πρωθυπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου η Κεντροδεξιά να μην ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε το ΠΑΣΟΚ. 
Παρά τις πιέσεις, ο κ. Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη ότι δεν πρόκειται να γίνει κομματάρχης. «Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου να γράφει ανακοινώσεις και να βγάζει διαψεύσεις», λέει χαρακτηριστικά, κλείνοντας κάθε συζήτηση που έχει να κάνει με το ενδεχόμενο της επιστροφής του σε ηγετικό ρόλο στη Ν.Δ.
Επειδή πρόκειται για DNA Καραμανλή, η άρνηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και πολιτική αποστρατεία. Απεναντίας, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και πυκνώνουν οι φωνές όσων θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα έλεγε «όχι» σε μια πρόσκληση για συγκρότηση μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας». Και επειδή δεν είναι λίγοι εκείνοι, εντός και εκτός Ελλάδος, που έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται ένα τέτοιο σενάριο, καλό θα ήταν να μην αφαιρείται από τη φαρέτρα των «χρυσών εφεδρειών» και το ονοματεπώνυμο του Κώστα Καραμανλή.
Για τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, τυχόν «επιστράτευση» θα αποτελούσε και τη μεγαλύτερη δικαίωση για τα όσα είπε το βράδυ που αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες έφεραν στην εξουσία το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου.
parapolitika