«Είμαι τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών για την Ελληνική Οικονομία στους N.Y. Times. Όποιος καταλάβαινε στοιχειωδώς τι έλεγαν τα τελευταία χρόνια ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας και η «παρέα» τους ήταν εμβρόντητος εδώ και καιρό καθώς προέβλεπε την καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην οικονομία... 

Τώρα οι εναλλακτικές θεωρίες και οι οικονομικές «βασκανίες» έρχονται, δοκιμάζονται και έρχονται σε προστριβή με την πραγματικότητα και η τριβή είναι υπέρ του δέοντος άγρια και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ανάφλεξης. Ο κ. Βαρουφάκης αρχίζει να το αντιλαμβάνεται.
Ο υπουργός των Οικονομικών φαίνεται να προετοιμάζει την έξοδο από την κυβέρνηση καθώς δήλωσε στην ίδια συνέντευξη πως ξέρει πως θα φύγει αργά ή γρήγορα. 
«Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ σε θέματα αρχής και λογικής», είπε.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η καταστροφή του 2015 θα είναι μεγαλύτερη αυτής που συντελέστηκε ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας του 2010, μέχρι το 2014.
Επιπλέον αρχίζουν και αναδύονται κίνδυνοι σε σχέση με την κυριαρχία σε όλην τη μεταπολεμική εθνική επικράτεια.
Ο σοβιετικού τύπου εθνολαϊκισμός από τον οποίο εμφορείται η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έχει διαρρήξει μόνο τη βάση κάθε οικονομικής δραστηριότητας που είναι η εμπιστοσύνη των καταθετών -η φυγή καταθέσεων για πρώτη φορά συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές- αλλά έχει δημιουργήσει ρωγμές στη γεωπολιτική θέση της χώρας, το πλέγμα των διεθνών οικονομικών και αμυντικών συμμαχιών της.
Η Αλβανία θέτει θέμα μέχρι χερσαίων συνόρων, η Τουρκία προ εβδομάδων βολιδοσκοπώντας την κατάσταση ζητούσε να δεσμεύσει για μήνες το μισό Αιγαίο, διάφοροι βλαχοδήμαρχοι κάνουν ό,τι μπορούν να τορπιλίσουν το μόνο σύμμαχο που έχει μείνει στην ευρύτερη περιοχή το Ισραήλ, ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ ακυρώνει συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΘΑ.
Οι προσπάθειες εκβίασης των Ευρωπαίων προκειμένου να δικαιωθεί έστω και κατ’ ελάχιστον η «παράσταση» της σκληρής διαπραγμάτευσης που ενθουσίασε το πλειοψηφικό κρατικοδίαιτο κοινό της κυβέρνησης, πέφτουν στο κενό.
Το χειρότερο δε χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης είναι το πώς δεν είναι κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν δυο ντουζίνες ηγετικά στελέχη σε κρίσιμες θέσεις ευθύνης που καθημερινά δηλώνουν κυριολεκτικά ό,τι τους κατέβει περί παντός του επιστητού, ακόμη και για ευαίσθητα θέματα της οικονομίας και της διεθνούς ασφάλειας της χώρας. 
Επίσης, σε μια άλλη επίδειξη υπευθυνότητας δήλωσε πως έχει καταγράψει με εικόνα και ήχο την συνεδρίαση του επίμαχου Eurogroup της Ρίγας αλλά δεν μπορεί να τη δώσει στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας. 
Ο κ. Βαρουφάκης ταλαντούχος δάσκαλος και επιδέξιος στο επικοινωνείν εκτοξεύθηκε στο στερέωμα της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια με τις «θολές» απόψεις για την ελληνική κρίση που εντόπιζαν τα βασικά αίτια στην υπαρκτή στρεβλή δομή του ευρώ και τη διεθνή τραπεζική «φούσκα» των τελευταίων ετών κυρίως και όχι στις χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστικό της δημόσιας παρουσίας του ήταν η αποφυγή αναφοράς σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που θα δημιουργούσε δυσαρέσκεια σε οποιαδήποτε κοινωνική κατηγορία όσο μικρή και αν ήταν αυτή.
Βέβαια, μπροστά στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ (Μηλιό, Λαπαβίτσα, Τόλιο, κλπ.) ο κ. Βαρουφάκης μοιάζει με το δόκτορα Σποκ του Σταρ-Τρεκ δίπλα σε οικονομολόγους εποχής των σπηλαίων χαμένου στο χρόνο άγνωστου πλανήτη. 
Ο κ. Βαρουφάκης, η κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Λαπαβίτσας, ο κ. Λαφαζάνης, δεν χάνουν ευκαιρία να «προπηλακίζουν» δημόσια τις επιλογές του πρωθυπουργού, ο οποίος αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο προσπαθεί να πείσει πως εξελέγη με εντολή να πάρει ό,τι μπορεί παραπάνω διασφαλίζοντας την παραμονή στο ευρώ.
Η συμπεριφορά κορυφαίων Υπουργών όπως ο κ. Καμμένος με την απειλή να στείλει τζιχαντιστές στο Βερολίνο, ο κ. Λαφαζάνης που αμφισβητεί την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ αναπολώντας το μοντέλο της «νεκρής» σοβιετίας εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.
Ο κ. Τσίπρας κέρδισε το κοινό του Ανδρέα Παπανδρέου μη διστάζοντας να μιμηθεί τις εκφράσεις του και τη χροιά της φωνής του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ακόμη και όταν υπήρξαν υπόνοιες αμφισβήτησης δεν δίστασε να διαγράψει το μισό ΠΑΣΟΚ ή να συγκρουσθεί με το δημιούργημά του: το παρακράτος των συνδικαλιστών των ΔΕΚΟ.
Ο ΑΓΠ δεν δίστασε να διαγράψει τον υφυπουργό εξωτερικών Ασημάκη Φωτήλα μια εβδομάδα μετά την εκλογική νίκη για κάποιο ασήμαντο γεγονός. Ο ΑΓΠ μπορεί να φέρει την ευθύνη για πολλά από τα δεινά της μεταπολίτευσης, αλλά μια κυβέρνηση οφείλει να είναι κυβέρνηση και όχι «ρεμπέτασκέρ» με τον Υπουργό Δημόσια Τάξης να παρακαλεί δημόσια να του επιτρέψουν στοιχειωδώς να επιβάλει την τάξη.
Είναι τρομοκρατημένος, ας πανικοβληθούμε…

Τα αίτια των στάσεων...

Ο Αριστοτέλης στα αίτια των κοινωνικών μεταβολών εντοπίζει δυο βασικές και αντίρροπες δυνάμεις. Εκείνοι που επιθυμούν ισότητα επαναστατούν, αν νομίζουν πως βρίσκονται σε κατώτερη μοίρα, ενώ είναι ίσοι με εκείνους που βρίσκονται σε ανώτερη μοίρα.
Αλλά και εκείνοι που επιθυμούν την ανισότητα και την υπεροχή επαναστατούν επίσης, αν σχηματίσουν την εντύπωση ότι, αν και άνισοι, δεν βρίσκονται σε ανώτερη μοίρα αλλά ίση ή κατώτερη σε σχέση με άλλους. 
Ο ίδιος στα Πολιτικά επισημαίνει μεταξύ άλλων...
Οι επιδιώξεις των επαναστάσεων είναι χρήμα και αξιώματα αλλά και τα αντίθετά τους. Δηλαδή, αποφυγή πολιτικών ταπεινώσεων και χρηματικών προστίμων. 
Οι σχέσεις μεταξύ των πολιτών οξύνονται και όταν βλέπουν πως άλλοι δίκαια και άλλοι άδικα έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους ίδιους. 
Οι άνθρωποι επαναστατούν από αλαζονεία, φόβο, υπεροχή, περιφρόνηση και για αύξηση των δικαιωμάτων τους σε βάρος της αναλογικής ισότητας. 
Οι δημοκρατικοί παρανοούν την πολιτική ισότητα και θεωρούν πως επειδή κάποιοι έχουν ίσα πολιτικά δικαιώματα είναι σε όλα ίσοι.
Από την άλλη πλευρά όσοι είναι οικονομικά ισχυροί παρανοούν την κατάστασή τους και θεωρούν επειδή είναι οικονομικά ισχυροί έχουν περισσότερα πολιτικά δικαιώματα ή πως είναι σε όλα ανώτεροι. 
Κώστας Στούπας 
kostas.stoupas@capital.gr